fbpx

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ!

Πες μας που ζεις για να σε συνδέσουμε με το TOP γυμναστήριο της περιοχής σου και να πάρεις το δώρο σου!


Blog

Οι 15 κορυφαίες αιτίες που προκαλούν κατάθλιψη στις γιορτές

Αν και πολλά άτομα μετρούν τις ημέρες και τις ώρες για τα Χριστούγεννα, κάποια άλλα δεν είναι και τόσο ενθουσιασμένα. Γι’ αυτά τα άτομα, θέματα όπως το ξόδεμα χρημάτων, οι οικογενειακές προστριβές, και η πίεση να γίνουν όλα τέλεια μετατρέπουν τη γιορτινή περίοδο από χαρούμενη σε αγχώδη και κουραστική. Σύμφωνα με μια έρευνα, η γιορτινή περίοδος συνδέεται σημαντικά με την επιδείνωση της διάθεσης και την αύξηση θανάτων που οφείλονται το αλκοόλ, πράγμα που σημαίνει ότι η γιορτινή ευθυμία δεν μπορεί να βοηθήσει αρκετά τα άτομα που πάσχουν από πιο σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Αν είσαι και συ ένα από τα άτομα που η γιορτινή περίοδος τους προκαλεί κατάθλιψη, διάβασε αυτό το άρθρο για μερικούς απίστευτους λόγους που μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την κατάθλιψή σου.

1. Υπερφαγία
Όταν τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται αγχωτικά και τα συναισθήματα γίνονται πιο δύσκολα στη διαχείρισή τους – πράγμα που συμβαίνει κατά τη γιορτινή περίοδο – πολλά άτομα καταφεύγουν σε αυτό που είναι γνωστό ως “συναισθηματική κατανάλωση φαγητού” προκειμένου να αμβλύνουν τα συντριπτικά συναισθήματα άγχους. Το πρόβλημα; Αντί να βοηθήσει, αυτή η ανθυγιεινή συνήθεια στην πραγματικότητα χειροτερεύει το άγχος. Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά (όπως αυτή που τα περισσότερα άτομα τείνουν να κάνουν κατά τη γιορτινή περίοδο) μπορεί πραγματικά να επιδράσει αρνητικά στον εγκέφαλο ενός ατόμου, καθιστώντας το πιο ευαίσθητο στο φόβο και το άγχος.

Και δεδομένου ότι στις γιορτές τα τρόφιμα πάχυνσης που ενθαρρύνουν την ανασφάλεια – όπως πίτες, κέικ, γλυκίσματα, κλπ. – είναι παντού, η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού κάνει πολλά άτομα να μετατρέπουν το άγχος τους σε μια βαθιά γιορτινή κατάθλιψη.

2. Ψώνια για δώρα
Για λόγους όπως η διαχείριση των εξόδων και ο συνωστισμός στα καταστήματα, τα ψώνια για δώρα είναι ένας από του κορυφαίους λόγους που προκαλούν κατάθλιψη στις γιορτές. Πιστεύεις ότι είσαι το μόνο άτομο που βρίσκει τη διαδικασία αγοράς δώρων αγχωτική ή καταθλιπτική; Σκέψου ξανά. Σύμφωνα με μια έρευνα, το 75% των ατόμων που ερωτήθηκαν ενώ ψώνιζαν δώρα δήλωσαν ότι αισθανόταν στρες για τα δώρα που θα έδιναν.

3. Ανησυχία για τα οικονομικά σου
Τα χρήματα – και μάλλον η έλλειψή τους – έχει από καιρό συνδεθεί με τα ψυχολογικά προβλήματα που πολλά άτομα αντιμετωπίζουν. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι “υπάρχει μια στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ εισοδηματικής ανισότητας και της πιθανότητας για κατάθλιψη.” Χάρη όμως σε πράγματα όπως αγορές ακριβών δώρων, δαπανηρά δείπνα, και έξοδα για γιορτινά ρούχα, τα άγχος για τα οικονομικά είναι ιδιαίτερα έντονο κατά την περίοδο των εορτών. Τις περισσότερες φορές προκαλεί καταθλιπτικά επεισόδια που ρίχνουν σοβαρά τη γιορτινή σου ευθυμία.

Αν η ανησυχία για τα οικονομικά σου ρίχνει τη διάθεση, κάνε ένα αυστηρό προϋπολογισμό για τη γιορτινή περίοδο και τήρησέ τον. Σκέψου ότι η χειρονομία του δώρου είναι αυτό που μετρά και όχι η τιμή του.

4. Οικογενειακές συγκεντρώσεις
Αν και ο χρόνος που περνάμε με τους δικούς μας θα έπρεπε να είναι ευχάριστος και χωρίς άγχος, όποιος έχει περάσει κάποιο χρόνο σε ένα τραπέζι με την οικογένεια και τους συγγενείς του ξέρει ότι αυτό είναι και τόσο εφικτό. Πολλές φορές το άγχος προέρχεται από το γεγονός ότι πρέπει να παρευρεθείς σε μια οικογενειακή συγκέντρωση όπου δεν έχεις εσύ επιλέξει τους καλεσμένους, δεν έχεις πολύ καλή σχέση με κάποιους από αυτούς ή δεν αισθάνεσαι άνετα γύρω τους. Εάν ένα επικείμενο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι ο λόγος που αισθάνεσαι άγχος, να σκέφτεσαι απλά ότι μετά από μερικές ώρες ψιλοκουβέντας το βασανιστήριο θα τελειώσει και δεν θα χρειαστεί να ξαναδείς αυτά τα άτομα για τουλάχιστον ένα χρόνο.

5. Εξωπραγματικές προσδοκίες
Όταν οι ζωές μας δεν ανταποκρίνονται αρκετά στα πρότυπα των ευτυχισμένων ατόμων που βλέπουμε στις ταινίες, συχνά εκτιμούμε και εστιαζόμαστε περισσότερο σε αυτά που δεν έχουμε αντί να είμαστε ευγνώμονες για αυτά που έχουμε. Αντί να επικεντρώνεσαι στα Χριστουγεννιάτικα δώρα που θα ήθελες να αγοράσεις, τα φαγητά που θα ήθελες να μαγειρέψεις και τις διακοσμήσεις θα ήθελες να είχες κρεμάσει, απλά απόλαυσε τον χρόνο που έχεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς με αυτά που ήδη έχεις.

6. Είσαι μακριά από τα αγαπημένα σου πρόσωπα
Ενώ για ορισμένα άτομα το να περνούν χρόνο κατά τη γιορτινή περίοδο με τους δικούς τους προκαλεί άγχος και κατάθλιψη, για μερικά άλλα ο λόγος που αισθάνονται καταθλιπτικά είναι επειδή βρίσκονται μακριά από τους δικούς τους. Εάν ζεις πολύ μακριά από την οικογένειά σου για να την δεις στις γιορτές, φρόντισε να βρεις μερικούς φίλους για να περάσεις τις γιορτές μαζί τους και να δημιουργήσεις νέες αναμνήσεις. Και μην ξεχνάς ότι η οικογένειά σου είναι πάντα ένα τηλεφώνημα (ή ένα Skype) μακριά!

7. Υπερβολική δραστηριότητα
Οι συνήθειες ύπνου πολλών ατόμων αλλάζουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επειδή βγαίνουν να πάνε σε περισσότερα πάρτι, ξαγρυπνούν, και κοιμούνται λιγότερο. Αυτές οι αλλαγές στις συνήθειες ύπνου, και ιδιαίτερα ο λιγότερος ύπνος ή ο λιγότερος προβλέψιμος ύπνος, μπορεί να σε κάνει πιο ευάλωτο στα αισθήματα κατάθλιψης ή μπορεί να επιδεινώσει την υπάρχουσα κατάθλιψη.

8. Γιορτινά πάρτι
Για κάποιο άτομο που έχει μόλις έχει χαλάσει μια σοβαρή σχέση, δεν είναι ακριβώς ιδανικό το να παρευρεθεί σε ένα γιορτινό πάρτι που είναι γεμάτο από χαρούμενα ζευγάρια. Ωστόσο, αν έχεις πρόσφατα χαλάσει την σχέση σου και πρέπει να κάνεις μια εμφάνιση σε ένα γιορτινό πάρτι, επένδυσε στο πώς αισθάνεσαι και όχι στο να κάνεις τους γύρω σου να πιστεύουν ότι είσαι καλά. Το να προσποιείσαι ότι είσαι καλά θα σε κάνει να αισθάνεσαι ακόμα πιο καταθλιπτικά. Σε τελική ανάλυση, κανένας δεν αναμένει να ξεπεράσεις το χωρισμό σου μέσα σε μια μέρα.

9. Αγωνίζεσαι για την τελειότητα
Αν και όλοι οι τύποι των ανθρώπων είναι ευάλωτοι στο να αισθανθούν κατάθλιψη στις γιορτές, οι τελειομανείς πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά από την εποχιακή κατάθλιψη. Όμως τίποτα δεν είναι τέλειο και οι γιορτές δεν είναι διαφορετικές. Θέτοντας υψηλούς στόχους για τον εαυτό σου στο να δημιουργήσει την τέλεια γιορτινή ατμόσφαιρα ή να αγοράσεις τα τέλεια δώρα θα γίνει τελικά μπούμερανγκ. Οπότε, αν θέλεις να απολαύσεις πραγματικά τις γιορτές, πρέπει απλά να παραιτηθείς από την τελειότητα και να αφήσεις τα πράγματα να πάρουν φυσικά το δρόμο τους.

10. Η πίεση να είσαι πάντα σε καλή διάθεση
Κανείς δεν θέλει να κάνει παρέα με ένα άτομο που κάθεται σε μια γωνία και έχει “κρεμασμένα μούτρα” ενώ όλοι οι άλλοι τραγουδάνε τα κάλαντα, αλλά είναι καλύτερα να είσαι ειλικρινής για τους λόγους που λυπάσαι από το να προσποιείσαι ότι είσαι καλά για χάρη των άλλων. Άκου προσεκτικά τη συναισθηματική πλευρά του εαυτού σου και ακολούθησε μόνο τις γιορτινές παραδόσεις που σε ανακουφίζουν. Ξεκίνα τη γιορτινή περίοδο με σαφείς προσδοκίες για τον εαυτό σου και να δώσε στον εαυτό σου την άδεια να αποφασίζει σχετικά με το σε τι θα συμμετάσχεις, τι θα κάνεις και τι θα δώσεις, με βάση τις δικές σου ανάγκες.

11. Ο χαμός ενός αγαπημένου σου προσώπου
Ο χαμός ενός αγαπημένου προσώπου δεν είναι ποτέ εύκολος, αλλά η θλίψη που απορρέει από αυτήν την απώλεια ενισχύεται κατά τη διάρκεια των γιορτών – που είναι η περίοδος που υποτίθεται ότι πρέπει να την περνάμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

12. Αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα
Τα άτομα που ικανοποιούνται με το ακολουθούν ένα τυποποιημένο καθημερινό πρόγραμμα μπορεί να ανακαλύψουν ότι πρέπει να κάνουν αλλαγές στο πρόγραμμά τους λόγω της γιορτινής περιόδου. Για παράδειγμα, πολλά άτομα χρειάζεται να ταξιδέψουν, να έχουν καλεσμένους στο σπίτι τους ή να αναλάβουν επιπλέον υποχρεώσεις. Όλα αυτά δεν είναι πάντα εύκολο για τα άτομα αυτά να τα χειριστούν και μπορούν να προκαλέσουν άγχος και κατάθλιψη.

13. Αυτοκριτική
Οι γιορτές έρχονται στο τέλος της χρονιάς, όπου πολλά άτομα κάνουν ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε και επικεντρώνονται στους μη πραγματοποιημένους στόχους τους με αποτέλεσμα να αισθάνονται ότι απέτυχαν. Προκειμένου να αποφύγεις αυτή τη θλιβερή ανασκόπηση κάθε χρόνο, απέφευγε να βάζεις εξωπραγματικούς στόχους και ρίξε την προσοχή σου σε λογικούς στόχους και προσδοκίες που μπορούν να μεταφραστούν σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την κάθε μέρα.

14. Μοναξιά
Μεταξύ των Χριστουγεννιάτικων ταινιών και των Πρωτοχρονιάτικων φιλιών, δίνεται μεγάλη έμφαση στο να έχουμε ένα σύντροφο στη γιορτινή σεζόν, με αποτέλεσμα τα μοναχικά άτομα να αισθάνονται ακόμα χειρότερα για την κατάστασή τους. Η μοναξιά γενικά αυξάνει τις πιθανότητες για κατάθλιψη, αλλά κατά τη γιορτινή περίοδο τα αισθήματα της μοναξιάς μπορεί την εντείνουν.

15. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Αν και το αλκοόλ μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή δόση ευφορίας, η υπερκατανάλωσή του κατά τη γιορτινή περίοδο μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι γιορτές είναι μια περίοδος υπερβολών – υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, υπερφαγία, υπερβολικό στρες, κλπ. Η υπερβολή σε οποιαδήποτε από αυτά μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε ότι έχουμε χάσει τον έλεγχο και να μην αισθανόμαστε άνετα με το σώμα και τον εαυτό μας. Αν και η υπερβολή σε οποιαδήποτε από αυτά τα θέματα μπορεί να προκαλέσει καταθλιπτικές αντιδράσεις, το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα επιβλαβές όσον αφορά τη διάθεσή σου επειδή το αλκοόλ είναι καταθλιπτικό και όσο περισσότερο πίνεις τόσο πιο καταθλιπτικά αισθάνεσαι. Αντί να το παρακάνεις αυτή τη γιορτινή περίοδο, περιόρισε την κατανάλωση του αλκοόλ σε μερικά μόνο ποτά.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail