ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ!

Πες μας που ζεις για να σε συνδέσουμε με το TOP γυμναστήριο της περιοχής σου και να πάρεις το δώρο σου!


Blog

Άνοιξη! Καιρός για ανοιξιάτικο καθάρισμα του μυαλού

Άνοιξη! Καιρός για ανοιξιάτικο καθάρισμα του μυαλού

Η άνοιξη είναι η εποχή της ανανέωσης και αναζωογόνησης. Η μέρες γίνονται ολοένα και πιο ζεστές και τα δέντρα αρχίζουν να ανθίζουν. Ο φύση ξυπνά και η διάθεσή μας αυθόρμητα βελτιώνεται.

Είναι επίσης η εποχή για το καθιερωμένο ανοιξιάτικο καθάρισμα. Ήρθε η στιγμή να απαλλαγούμε από την ακαταστασία και να πετάξουμε τα σκουπίδια. Έχεις όμως σκεφτεί ποτέ να κάνεις και ένα ανοιξιάτικο καθάρισμα του μυαλού σου;

Ναι, είναι δυνατόν να φρεσκάρεις το μυαλό σου, καθώς και το περιβάλλον σου! Παρακάτω θα σου δώσουμε μερικές συμβουλές και απλούς τρόπους για να απαλλαγείς από τα αρνητικά σκουπίδια που μαζεύτηκαν στο μυαλό σου και να τα αντικαταστήσεις με νέες σκέψεις που ακτινοβολούν θετική ενέργεια. Οι νέες σκέψεις θα εδραιωθούν στο μυαλό σου σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και θα απαιτήσουν λίγη συντήρηση. Πρώτα όμως χρειάζεσαι το καθάρισμα!

Γιατί είναι σημαντικό το να καθαρίζουμε το μυαλό μας; 
Σκέψου την τελευταία φορά που καθάρισες τη ντουλάπα σου, το αυτοκίνητό σου, ή το ψυγείο σου. Δεν αισθάνθηκες ξελάφρωμα και ψυχική αγαλλίαση; Με τον ίδιο τρόπο, θα αρχίσεις να αισθάνεσαι καλύτερα για τον εαυτό σου από ό,τι τώρα, εάν αφιερώσεις κάποιο χρόνο στο να καθαρίσεις τα σκουπίδια που έχουν μαζευτεί στο μυαλό σου.

Τι εννοούμε με “σκουπίδια μυαλού”

Με τον όρο “σκουπίδια μυαλού” εννοούμε αρνητικές σκέψεις και συνήθειες όπως οι παρακάτω:

 • Αρνητικές σκέψεις που έχουν να κάνουν με άλλους, όπως “είμαι καλύτερος/η από αυτόν ή αυτήν”
 • Αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σου, όπως “δεν αξίζω τίποτα”
 • Παλιές κακές συνήθειες, όπως “δεν πειράζει αν ξενυχτίσω, θα είμαι εντάξει στη δουλειά μου αύριο”
 • Πεποιθήσεις που δεν σε βοηθούν να πετύχεις, όπως “δεν θα τα καταφέρω αν ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση, επειδή…”

Σκέψου για μερικές στιγμές το πώς θα αισθανθείς αν ξεφορτωνόσουν αυτού του είδους τις σκέψεις έστω και για λίγο. Πόση περισσότερη ψυχική ηρεμία και ενέργεια θα είχες; Δεν θα άλλαζε ριζικά η ζωή σου;

Πώς να καθαρίσεις το μυαλό σου

 • Πρώτα δημιούργησε κάποιο χώρο - Όταν θέλεις να καθαρίσεις το σπίτι σου, πρώτα πρέπει να κάνεις αρκετό χώρο για να μπορείς να κινείσαι άνετα και να βλέπεις γύρω σου τι χρειάζεται καθάρισμα. Για να καθαρίσεις το μυαλό σου, πρέπει απλά να βρεις ένα ήσυχο μέρος που μπορείς να χαλαρώσεις και να πάρεις μερικές βαθιές αναπνοές. Εισέπνεε βαθιά, κράτα τον αέρα μέσα σου όσο μπορείς και, στη συνέχεια, εξέπνεε βαθιά και περίμενε να πάρεις την επόμενη αναπνοή όσο περισσότερο μπορείς. Ήδη έχεις αρχίσει να χαλαρώνεις και να αισθάνεσαι πνευματική διαύγεια.
 • Διάλεξε το δωμάτιο που θέλεις να καθαρίσεις - Τώρα που έχεις κάποιον ελεύθερο χώρο στο μυαλό σου, σκέψου αυτά από τα οποία θα ήθελες να απαλλαγείς. Τα περισσότερα άτομα δεν αφιερώνουν καθόλου χρόνο για το καθάρισμα του μυαλού τους, και μπορεί να έχουν μαζέψει πολλά σκουπίδια. Μην απελπίζεσαι αλλά αφιέρωσε όσο χρόνο χρειάζεσαι, χωρίς να πιέζεις τον εαυτό σου. Απλά, επέλεξε μία κακή συνήθεια ή επίμονη αρνητική σκέψη την κάθε φορά και συνέχισε να δουλεύεις πάνω σε αυτήν μέχρι να αισθανθείς ικανοποίηση. Μετά, συνέχισε δουλεύοντας πάνω στην επόμενη. Αν σε βοηθά, κάνε μια λίστα με πέντε πράγματα που θέλεις να καθαρίσεις από το μυαλό σου και βάλε την σε ένα μέρος όπου μπορείς να την βλέπεις. Καθώς κάνεις πρόοδο, διέγραφε τη συγκεκριμένη αρνητική σκέψη ή συνήθεια σαν υπενθύμιση της επιτυχίας σου.

  Σημείωση: Εάν έχεις κάποιο σοβαρό ψυχικό τραύμα ή ψυχολογικό πρόβλημα, είναι προτιμότερο να ζητήσεις τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχολόγου, επειδή αυτός έχει τις γνώσεις και τα εργαλεία για να σε βοηθήσει να περάσεις πέρα από το ανοιξιάτικο καθάρισμα στην πλήρη ανακαίνιση.

 • Συγκέντρωσε τα καθαριστικά σου - Τώρα πρέπει να αποκτήσεις την τεχνογνωσία για το πώς να καθαρίσεις αποτελεσματικά το μυαλό σου. Ψάξε για άρθρα, βιβλία αυτοβοήθειας και φόρουμ σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Με μια γρήγορη επίσκεψη σε ένα βιβλιοπωλείο μπορείς να ανακαλύψεις μερικά βιβλία για την αυτοβοήθεια ή ψυχολογία που μπορεί να σου είναι πολύ χρήσιμα. Βρες τουλάχιστον δύο βιβλία και όχι περισσότερο από πέντε που έχουν σχέση με το πρόβλημα σου. Είναι πολύ εύκολο να χαθείς διαβάζοντας βιβλία, αντί να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα, γι’ αυτό μην το παρακάνεις! Μην επιτρέψεις την προσπάθεια να συγκεντρώσεις καλές συμβουλές να γίνει εμπόδιο και να αναβάλει τον στόχο σου να καθαρίσεις το μυαλό σου.
 • Διώξε αυτούς που δεν σε βοηθούν - Ένα μεγάλο εμπόδιο για το καθάρισμα του μυαλού σου μπορεί να μην έχει να κάνει καν με το μυαλό σου. Τα άτομα που σε περιβάλλουν έχουν ισχυρή επίδραση στο μυαλό σου. Αν συμβάλλουν στην πρόσθεση σκουπιδιών στο μυαλό σου, τότε θα πρέπει να απομακρυνθείς από αυτά τα άτομα. Και αν αντιδράσουν άσχημα, αυτό ίσως είναι η απόδειξη ότι δεν ήθελαν ποτέ το καλό σου.
 • Τώρα, ανέπτυξε δράση! - Μόλις αποκτήσεις τις γνώσεις, χρειάζεται να τις εφαρμόσεις τόσο εντατικά, όσο κάνεις και με ένα καλό ανοιξιάτικο καθάρισμα! Φυσικά, η ακριβής τεχνική που θα χρησιμοποιήσεις ποικίλλει ανάλογα με το τι έχεις επιλέξει να καθαρίσεις. Μπορείς να δοκιμάσεις αυτήν την καλή τεχνική γενικής χρήσης: Ρύθμισε το κινητό σου ή ένα ρολόι να χτυπά κάθε 20 λεπτά. Κάθε φορά που ακούς το σήμα, λέγε δυνατά στον εαυτό σου “Μπορώ!” και παρακολούθησε τι συμβαίνει στο μυαλό σου. Μην αντιδράς σε αυτό, επέτρεψέ το να συμβεί. Δοκίμασε αυτήν την τεχνική για 30 μέρες και δες τι συμβαίνει. Αν θέλεις, γράφε σε ένα ημερολόγιο τις εμπειρίες σου με αυτήν την άσκηση. Μπορεί να εκπλαγείς!
 • Καθάρισε το μυαλό σου; - Δυστυχώς, τα μυαλά μας μπορεί να χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο από τα σπίτια μας για να καθαρίσουν. Θα πρέπει να δώσεις σε οποιαδήποτε τεχνική που θα δοκιμάσεις το λιγότερο 30 ημέρες για να επιδράσει, πριν δοκιμάσεις κάποια άλλη ή εστιαστείς σε άλλο πρόβλημα. Ακόμα και αν αισθάνεσαι ότι έχεις απαλλαγεί από κάποιο πνευματικό σκουπίδι γρήγορα, είναι καλό να βεβαιωθείς στα σίγουρα ότι έχεις παντελώς απαλλαγεί. Επιπλέον, αυτό θα ενισχύσει τις καλές συνήθειες που έχεις αρχίσει να καλλιεργείς.

  Επέμενε! Αν και το πνευματικό σπίτι σου είναι πολύ μεγαλύτερο από το σπίτι σου, μπορεί να καθαριστεί. Το να προχωράς αργά και σταθερά κερδίζει πραγματικά τον αγώνα, όσον αφορά τα σκουπίδια του μυαλού.

 • Πνευματικές ασκήσεις - Παρακάτω είναι μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις τώρα για να μετατρέψεις αυτές τις ιδέες σε πράξεις:
  1. Αναγνώρισε τις αρνητικές σκέψεις σου. Μόλις συνειδητοποιήσεις ότι έχεις μια αρνητική σκέψη, αντικατέστησέ την γρήγορα με μια θετική.
  2. Κάνε μια λίστα με όλα τα αρνητικά και θετικά άτομα στη ζωή σου. Φρόντισε να αρχίσεις να περνάς περισσότερο χρόνο με τα θετικά άτομα. Τα άτομα αυτά θα σε εμπνεύσουν και θα σε βοηθήσουν να βελτιωθείς.
  3. Ξεκινά να εστιάζεσαι στο μέλλον. Σταμάτα να αναζητάς την επιτυχία στο παρελθόν. Ποτέ δεν θα την βρεις εκεί. Να θυμάσαι ότι αν ζεις στο παρελθόν, θα πεθάνεις στο παρελθόν. Κάνε μια λίστα με όλα τα σπουδαία πράγματα που θέλεις να επιτύχεις και εξαπολύσου να τα κάνεις πραγματικότητα.
 • Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail

  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

  ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ


  • *