ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ!

Πες μας που ζεις για να σε συνδέσουμε με το TOP γυμναστήριο της περιοχής σου και να πάρεις το δώρο σου!


Blog

Για τους άνδρες: Μήπως η γυμναστική επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική ζωή σας;

Για τους άνδρες: Μήπως η γυμναστική επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική ζωή σας;

Οι άνδρες που γυμνάζονται έντονα μπορεί να έχουν λιγότερη διάθεση για σεξ (λίμπιντο) σε σύγκριση με εκείνους που προπονούνται πιο χαλαρά, σύμφωνα με μία από τις πρώτες μελέτες που επιστημονικά εξέτασαν την σχέση μεταξύ των προπονήσεων των ανδρών και της σεξουαλικής τους ζωής.

Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες και τα άτομα που ζουν με έντονους ρυθμούς συζητούν για το αν και το πώς η γυμναστική επηρεάζει τη σεξουαλική επιθυμία και την ανθρώπινη αναπαραγωγή. Αλλά οι περισσότερες από τις παλαιότερες μελέτες είχαν επικεντρωθεί στις γυναίκες. Αυτές οι έρευνες διαπίστωσαν ότι όταν κάποιες αθλήτριες, όπως οι μαραθωνοδρόμοι, κάνουν έντονη προπόνηση για πολλές ώρες την εβδομάδα, μπορούν να αναπτύξουν διαταραχές στον κύκλο της εμμηνόρροιάς τους. Τα προβλήματα φαίνεται να προκαλούνται από ορμονικές διαταραχές που συμβαίνουν λόγω της σωματικής καταπόνησης και συχνά επηρεάζουν τη διάθεση μιας γυναίκας για σεξ καθώς και την ικανότητά της να συλλάβει. Αλλά αυτές οι διαταραχές είναι σπάνιες και συνήθως υποχωρούν όταν η συγκεκριμένη αθλήτρια χαλαρώσει την ένταση της προπόνησής της.

Τα αποτελέσματα της γυμναστικής, και ιδιαίτερα της εντατικής προπόνησης, είναι λιγότερο γνωστά όσον αφορά τη λίμπιντο και τη γονιμότητα των ανδρών. Έχουν υπάρξει υπόνοιες ότι, σε μέτριες ποσότητες, η σωματική δραστηριότητα αυξάνει την παραγωγή της ορμόνης τεστοστερόνης, η οποία θεωρητικά θα πρέπει να ενισχύει τη σεξουαλική διάθεση. Άλλες μικρές μελέτες, από την άλλη πλευρά, έχουν αποφανθεί ότι οι μακράς διάρκειας και εξαντλητικές προπονήσεις μπορεί να αμβλύνουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα των ανδρών τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα. Όμως οι μελέτες αυτές εξέτασαν μόνο τις αλλαγές των ορμονών που προκαλούνται από τη γυμναστική, η οποίες μπορούν να μετρηθούν εύκολα, και όχι τις αλλαγές στη σεξουαλική διάθεση και συμπεριφορά, που είναι πιο δύσκολο να μετρηθούν.

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στο Medicine & Science in Sports & Exercise, οι ερευνητές του University of North Carolina στο Chapel Hill ρώτησαν άνδρες, των οποίων το lifestyle συμπεριλάμβανε έντονη σωματική δραστηριότητα, για τη σεξουαλική τους ζωή. Ξεκίνησαν αναπτύσσοντας ένα ερωτηματολόγιο που είχε σαν βάση προγενέστερη ψυχολογική έρευνα για τη σεξουαλική συμπεριφορά των ανδρών που ρωτούσε για παράδειγμα πόσο συχνά σκέφτονται και ασχολούνται με το σεξ. Οι επιστήμονες επίσης δημιουργήσαν ένα άλλο ερωτηματολόγιο με λεπτομερή ερωτήματα σχετικά με τις συνήθειες άσκησης, που συμπεριελάμβανε το πόσο συχνά και έντονα προπονούνται κάθε εβδομάδα. Ένα τελικό σετ ερωτήσεων συγκέντρωνε πληροφορίες σχετικά με τη γενική υγεία και το ιατρικό ιστορικό τους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ήρθαν σε επαφή με ομάδες αθλητών που έκαναν συστηματική προπόνηση στο τρέξιμο, ποδηλασία και τρίαθλο, με αθλητικά τμήματα πανεπιστημίων και με εκδότες περιοδικών που εστιάζονταν σε αθλητές αντοχής και τους ζήτησε να εγείρουν την προσοχή των μελών και αναγνωστών τους για τα ερωτηματολόγια, τα οποία ήταν διαθέσιμα online. Σχεδόν 1.100 σωματικά δραστήριοι ενήλικες άνδρες συμπλήρωσαν όλες τις ερωτήσεις. Οι περισσότεροι ήταν έμπειροι αθλητές που έκαναν για χρόνια σε προπόνηση και συμμετείχαν σε διαγωνισμούς.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τις απαντήσεις για να κατηγοριοποιήσουν τους άνδρες με βάση τη διάρκεια και την ένταση των προπονήσεών τους. Κατέληξαν με ομάδες ανδρών των οποίων η εβδομαδιαία τους προπόνηση ήταν μικρής, μετρίως μακράς, και υπερβολικά μακράς διάρκειας. Ξεχωριστά κατηγοριοποίησαν την εβδομαδιαία προπόνηση των ανδρών σε ομάδες ελαφριάς, μέτριας και εξαιρετικής έντασης. Ήταν δυνατό, φυσικά, για κάποιον να είναι στην κορυφή ή στον πάτο των δύο αυτών κατηγοριών, πράγμα που σημαίνει ότι οι προπονήσεις τους ήταν και μακράς διάρκειας και εξαιρετικής έντασης ή αντίθετα ελαφριάς έντασης και σύντομες. Αλλά οι επιστήμονες ήθελαν να εξετάσουν αυτούς τους δύο παράγοντες της προπόνησης χωριστά, οπότε δεν κατέγραψαν αυτού του είδους τις αλληλοεπικαλύψεις.

Οι ερευνητές επίσης κατηγοριοποίησαν τους άνδρες σύμφωνα με τις απαντήσεις τους σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή, δημιουργώντας ομάδες με σχετικά υψηλή, μέτρια ή χαμηλή λίμπιντο. Τέλος, ανέλυσαν τις προπονητικές συνήθειες των ανδρών σε σχέση με τις απαντήσεις τους σχετικά με το ενδιαφέρον και την εμπλοκή τους στο σεξ.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε σαφή συμπεράσματα. Οι άνδρες των οποίων το προπονητικό πρόγραμμα ήταν μέτριας ή ελαφριάς έντασης (ή διάρκειας) ήταν πολύ πιο πιθανό να αναφέρουν μέτριες ή υψηλές λίμπιντο σε σχέση με τους άνδρες των οποίων οι προπονήσεις ήταν ιδιαίτερα παρατεταμένες ή πολύ έντονες, ακόμη και αφού οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στην έρευνα και την ηλικία των ανδρών (οι ηλικιωμένοι άνδρες τείνουν να αναφέρουν λιγότερο ενδιαφέρον για το σεξ, αν και όχι πολύ λιγότερο).

Φυσικά, αυτό ήταν ένα μικρό δείγμα από άνδρες που οικειοθελώς επέλεξαν να συμπληρώσουν μια έρευνα με πολύ προσωπικές ερωτήσεις. Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν ήταν αληθείς ή αντιπροσωπευτικές για τους υπόλοιπους άνδρες. Επίσης, αυτού του είδους η μελέτη δεν μπορεί να μας πει αν η υπερβολική προπόνηση προκαλεί πραγματικά τη χαμηλή λίμπιντο, αλλά μόνο ότι τα δύο συνδέονται. Και δεν εξέτασε το λόγο που η έντονη προπόνηση μπορεί να αμβλύνει τη λίμπιντο.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι τόσο η σωματική κόπωση, όσο και τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης μετά την εξαντλητική άντληση προπόνηση πιθανά παίζουν κάποιο ρόλο. Οι ερευνητές ελπίζουν σύντομα να τρέξουν πειράματα που παρακολουθούν άμεσα τη γυμναστική, τα επίπεδα των ορμονών και τη λίμπιντο για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις τους. Έχουν επίσης ως στόχο να μάθουν περισσότερα σχετικά με το κατά πόσον η ένταση των προπονήσεων ή η διάρκεια έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανδρική σεξουαλική διάθεση. Το πιο σημαντικό, ελπίζουν να εντοπίσουν τελικά σε πιο σημείο η γυμναστική ξεκινά να μειώνει τη λίμπιντο στους άνδρες.

Οι μελέτες αυτές πιθανόν θα κρατήσουν αρκετά χρόνια πριν ολοκληρωθούν και θα απαιτήσουν τη συνεργασία πολλών ανδρών. Μέχρι τότε, για αυτούς που ανησυχούν για το αν και πόσο οι προπονήσεις τους επηρεάζουν τη σεξουαλική τους ζωή, οι ερευνητές προτείνουν  να μειώσουν λίγο την ένταση ή τη διάρκεια της προπόνησής τους για να δουν εάν αυτό έχει επιπτώσεις στη λίμπιντο. Αυτή η συμβουλή θα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν. Οι ειδικοί για τη γονιμότητα επιστήμονες συχνά ρωτούν τις γυναίκες που έχουν πρόβλημα να συλλάβουν για το αν και πόσο γυμνάζονται. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, θα πρέπει επίσης να κάνουν τις ίδιες ερωτήσεις και στους άνδρες τους.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ


  • *