ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ!

Πες μας που ζεις για να σε συνδέσουμε με το TOP γυμναστήριο της περιοχής σου και να πάρεις το δώρο σου!


Blog

Ελέγχεις τακτικά την αρτηριακή πίεσή σου; (Μέρος 2ο)

Ελέγχεις τακτικά την αρτηριακή πίεσή σου; (Μέρος 2ο)

Στο Health and Fitness Tip της προηγούμενης εβδομάδας μιλήσαμε για το πόσο σημαντικό είναι να μετράς τακτικά την αρτηριακή πίεσή σου και τις σοβαρές επιπτώσεις της υπέρτασης στην υγεία σου. Σε αυτό το tip θα μιλήσουμε για το πότε, με ποιο τρόπο και πώς να μετράς σωστά την αρτηριακή σου πίεση.

Η αρτηριακή πίεση δεν είναι σταθερή αλλά μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στα περισσότερα άτομα, η αρτηριακή πίεση είναι υψηλότερη το πρωί και με την πάροδο της ημέρας σταδιακά μειώνεται. Οι χαμηλότερες τιμές της αρτηριακής πίεσης συνήθως καταγράφονται όταν κάποιος κοιμάται και το σώμα είναι σε κατάσταση απόλυτης ηρεμίας. Η αρτηριακή πίεση επηρεάζεται επίσης από καταστάσεις που δημιουργούν άγχος και ένταση.

Εάν ένα άτομο παρουσιάζει μεγάλες αλλαγές της αρτηριακής του πίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, και κάποιες από τις μετρήσεις είναι πάνω από τα κανονικά όρια, τότε προτείνεται η συστηματική μέτρηση της πίεσής του σε διάφορες χρονικές στιγμές της ημέρας για να διαπιστωθεί αν είναι υπερτασικό. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί προτείνουν τη χρήση πιεσόμετρων 24ωρης παρακολούθησης, με τα οποία υπάρχει η δυνατότητα να υπολογιστεί η μέση πίεση.

Για τη μέτρηση της αρτηριακής σου πίεσης μπορείς να επιλέξεις μέσα από διάφορους τύπους από πιεσόμετρα όπως υδραργυρικά και ηλεκτρονικά πιεσόμετρα και μανόμετρα. Τα υδραργυρικά πιεσόμετρα γενικά θεωρούνται ότι είναι πιο αξιόπιστα, αλλά και η χρήση των μανομέτρων και των ηλεκτρονικών πιεσόμετρων είναι αποδεκτή εφόσον έχει ελεγχθεί η αξιοπιστία τους. Τα πιεσόμετρα πρέπει να ελέγχονται μια φορά το χρόνο για τη λειτουργικότητα και την ακρίβεια των μετρήσεών τους. Τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα δεν ενδείκνυνται για άτομα που πάσχουν από αρρυθμίες γιατί δίνουν λανθασμένες μετρήσεις.

Αν υποπτεύεσαι ότι πάσχεις από υπέρταση ή όταν αρχίσεις κάποια φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχό της, πρέπει να μετράς την αρτηριακή πίεσή σου 3 φορές την ημέρα: το πρωί, το μεσημέρι πριν το φαγητό και το βράδυ πριν το φαγητό. Αν κάνεις κάποια φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να μετράς την πίεσή σου πριν παίρνεις το χάπι και πρέπει να την παρακολουθείς μέχρι να έχεις ικανοποιητικά αποτελέσματα αλλά όχι λιγότερο από δύο εβδομάδες. Είναι πολύ χρήσιμο να καταγράφεις την ημερομηνία, την ώρα και το αποτελέσματα της κάθε μέτρησης σε μια κόλλα χαρτί για να τα δείξεις στο γιατρό σου όταν τον επισκεφτείς. Οι μετρήσεις θα πρέπει να εκτελούνται όταν είσαι σε σωματική και ψυχική ηρεμία.

Μερικές συμβουλές για το πώς να μετράς την αρτηριακή σου πίεση:

  • Όταν μετράς την πίεσή σου πρέπει να είσαι σε καθιστή και αναπαυτική θέση.
  • Το χέρι πρέπει να βρίσκεται σε σχεδόν οριζόντια θέση και ο βραχίονας να υποστηρίζεται στο ύψος της καρδιάς (το χέρι ακουμπισμένο στο τραπέζι).
  • Η περιχειρίδα τοποθετείται ώστε να εφαρμόζει καλά στο γυμνό βραχίονα και όχι πάνω από το μανίκι.
  • Ο αεροθάλαμος της περιχειρίδας πρέπει να είναι εντελώς άδειος και η ένδειξη πρέπει να είναι στο μηδέν.
  • Το κέντρο του αεροθαλάμου (το ακουστικό του στηθοσκοπίου) πρέπει να βρίσκεται περίπου πάνω στη βραχιόνια αρτηρία (εσωτερική πλευρά του βραχίονα).
  • Φούσκωσε το πιεσόμετρο μέχρι να φθάσει στην ένδειξη 20 έως 22 και άρχισε να ξεφουσκώνεις αργά (περίπου 1 μονάδα κάθε 5 δευτερόλεπτα).
  • Κατάγραψε την ένδειξη όπου ακούς τον πρώτο σαφή παλμό. Η ένδειξη αυτή είναι η μεγάλη πίεση (συστολική πίεση).
  • Κατάγραψε την ένδειξη όπου σταματάς να ακούς τους παλμούς. Η ένδειξη αυτή είναι η μικρή πίεση (διαστολική πίεση).
  • Μην μετράς την αρτηριακή πίεση πολλές φορές ταυτόχρονα. Συνήθως 1 με 2 μετρήσεις κάθε φορά είναι αρκετές.
  • Συνήθως μετράμε την αρτηριακή πίεση στο αριστερό χέρι. Είναι καλό όμως να μετράς την πίεση και στα δύο σου χέρια. Αν οι μετρήσεις στα δύο χέρια διαφέρουν περισσότερο από μία μονάδα, είναι πιθανό να έχεις απόφραξη των αρτηριών και θα πρέπει να σε εξετάσει καρδιολόγος.

Πηγή: http://www.incardiology.gr/pathiseis_ypertasi/ypertasi_metriseis.htm

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail