fbpx

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ!

Πες μας που ζεις για να σε συνδέσουμε με το TOP γυμναστήριο της περιοχής σου και να πάρεις το δώρο σου!


Blog

Γιατί η ακμή σου χειροτερεύει το χειμώνα και τι να κάνεις

Τίποτα δεν ανθίζει το χειμώνα… εκτός ίσως από την ακμή σου.

Μια μελέτη του 2015 πάνω σε άτομα που έπασχαν από ακμή εκτίμησε το ποσοστό από αυτά τα άτομα που είχαν καθαρό δέρμα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Αντίθετα, ο χειμώνας έτεινε να είναι μια δύσκολη εποχή για αυτά τα άτομα. Τα ποσοστά των ατόμων που παρουσίαζαν μέτρια έως οξεία ακμή αυξήθηκαν κατά 11% το χειμώνα σε σύγκριση με το καλοκαίρι.

Ένας λόγος που το δέρμα σου τείνει να έχει προβλήματα στον κρύο καιρό μπορεί να έχει να κάνει με το σμήγμα που εκκρίνει το δέρμα. Το σμήγμα βοηθά στο να κρατά το δέρμα σωστά υγρό και απαλό. Όμως, το υπερβολικό σμήγμα μπορεί να κάνει τα κύτταρα του δέρματος να κολλούν μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένους πόρους και breakouts.

Η “ζώνη Τ” του προσώπου σου – βασικά το μέτωπο, η μύτη και το πηγούνι – περιέχουν περισσότερους από τους αδένες που παράγουν το σμήγμα από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός σου. Αυτός είναι και ο λόγος που αυτή η περιοχή είναι περισσότερο επιρρεπής στη εμφάνιση ακμής. Όσο περισσότερο ξηρός είναι ο καιρός, τόσο περισσότερο σμήγμα παράγει το δέρμα σου, και τόσο περισσότερο είναι πιο πιθανό να υποφέρεις από φραγμένους πόρους και breakouts. Ο χειμώνας τείνει να είναι η ξηρότερη εποχή του χρόνου, και έτσι ακόμη και τα άτομα που συνήθως έχουν καθαρό δέρμα μπορεί να παρατηρήσουν περισσότερες ατέλειες και σπυράκια από το κανονικό.

Για τα άτομα που εμφανίζουν ακμή, η φλεγμονή είναι επίσης ένα πρόβλημα. Το κρύο και η ξηρότητα που έρχεται με τις κρύες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, η οποία είναι ένας από τους κύριους παθογόνους παράγοντες για την εμφάνιση της ακμής. Αυτό όμως δεν ισχύει για όλους. Μερικά άτομα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα το καλοκαίρι όταν ιδρώνουν παρά στον ξηρό καιρό του χειμώνα. Όμως η έκθεση στον κρύο, ξηρό αέρα είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να αποδυναμώσουν την προστατευτική ιδιότητα του δέρματος και να προάγουν την φλεγμονή – ήδη ένα πρόβλημα για τους ασθενείς με ακμή – και ως εκ τούτου να προκαλέσει ένα breakout.

Οι χειμερινές συνθήκες μπορεί να παρουσιάζουν ορισμένες πρόσθετες προκλήσεις. Υπάρχουν μερικά στοιχεία που δείχνουν ότι η έκθεση του δέρματος στις υπεριώδεις ακτίνες έχει επιπτώσεις στην παραγωγή από το σώμα των διαφόρων τύπων ανοσοποιητικών κυττάρων καθώς και στους πληθυσμούς των βακτηριδίων που ζουν στην επιφάνεια του δέρματος. Το χειμώνα, όταν η έκθεση στο υπεριώδες φως τείνει να είναι χαμηλή, η αλλαγές στον πληθυσμό των βακτηριδίων και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να κάνει πιο συχνή την εμφάνιση της ακμής.

Το σοκ της έκθεσης στον κρύο καιρό μπορεί επίσης να προάγει την εμφάνιση της ακμής. Η έκθεση στο κρύο είναι μια μορφή σωματικού στρες. Το κάθε άτομο που πάσχει από μια χρόνια φλεγμονώδη νόσο του δέρματος – που περιλαμβάνει την ακμή, το έκζεμα, τη ψωρίαση, τη ροζάκεια, κ.α., το στρες αυξάνει τη φλεγμονή. Ειδικά κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου, όταν το σώμα σου δεν είναι εξοικειωμένο με τις χαμηλές θερμοκρασίες, η απειλή ενός breakout μπορεί να είναι μεγαλύτερη.

Τι να κάνεις
Οι ενυδατικές λοσιόν χωρίς λάδι μπορούν να βοηθήσουν. Εφάρμοζε τη λοσιόν σε υγρό δέρμα – για παράδειγμα, άμεσα αφού βγεις από το ντους – για να κλειδώσεις την υγρασία μέσα στο δέρμα σου και να αποτρέψεις την υπερβολική αντίδραση του δέρματος στο στρες του ξηρού, κρύου καιρού του χειμώνα. Επίσης, μπορείς να καλύπτεις το πρόσωπό σου με ένα μαντίλι ή κάποια άλλη μορφή προστασίας όταν είσαι σε εξωτερικούς χώρους. Το κρύο και ο άνεμος μπορεί να απομακρύνει την υγρασία από το δέρμα σου και να προάγει επίσης τη φλεγμονή.

Για το καθαρισμό του δέρματός σου να χρησιμοποιείς ένα ήπιο καθαριστικό δέρματος και να αποφεύγεις τη χρήση απολεπιστικών scrubs. Τα απολεπιστικά μπορούν να χειροτερέψουν την ξηρότητα του δέρματος που προκαλείται από τις χειμερινές συνθήκες.

Επίσης, αν παίρνεις κάποια φάρμακα για την ακμή σου, μην τα σταματάς. Η οποιαδήποτε αλλαγή στη διαδικασία φροντίδας του δέρματός σου μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Επίσης, απέφευγε την υπερβολική πλύση του δέρματος. Μπορεί να σου φαίνεται καλό να καθαρίζεις το δέρμα σου πιο συχνά για να αποτρέψεις τα breakouts, αλλά αυτό θα επιδεινώσει την ξηρότητα του δέρματος που προκαλεί ο χειμώνας.

Μια τελική συμβουλή: η περίοδος των εορτών μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτική. Η ανησυχία, το άγχος και οι άλλες μορφές συναισθηματικής πίεσης μπορούν επίσης να προκαλέσουν την εμφάνιση ακμής. Επιτρέποντας στον εαυτό σου να έχει αρκετό χρόνο για δραστηριότητες που σε χαλαρώνουν – όπως γυμναστική, γιόγκα και διαλογισμό – μπορεί να καταπραΰνει το άγχος σου και να σε βοηθήσει να αποφύγεις τα σπυράκια του στρες.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail