ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ!

Πες μας που ζεις για να σε συνδέσουμε με το TOP γυμναστήριο της περιοχής σου και να πάρεις το δώρο σου!


Blog

Μήπως η κόπωση των επινεφριδίων επηρεάζει τη ζωή σου; – Μέρος 1ο

Μήπως η κόπωση των επινεφριδίων επηρεάζει τη ζωή σου; – Μέρος 1ο

Οι καταπληκτικοί επινεφρίδιοι αδένες σου

Οι επινεφρίδιοι αδένες είναι δύο όργανα με μέγεθος όσο ο αντίχειράς σου που κάθονται πάνω στα νεφρά σου και αποτελούν μέρος του ενδοκρινικού συστήματος. Γνωστοί επίσης και ως επινεφρίδια, οι επινεφρίδιοι αδένες συμμετέχουν στην παραγωγή πάνω από 50 ορμονών που ρυθμίζουν σχεδόν όλες τις σωματικές λειτουργίες, πολλές από τις οποίες είναι απαραίτητες για τη ζωή σου. Τα επινεφρίδια συνεργάζονται στενά με τον υποθάλαμο και την υπόφυση, σε ένα σύστημα γνωστό ως ο άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (άξονας HPA).

Τα επινεφρίδια παίζουν τεράστιο ρόλο στο πώς ανταποκρίνεσαι στο στρες. Ο εγκέφαλός σου καταγράφει μια απειλή — είτε πρόκειται για συναισθηματική, ψυχική ή σωματική. Ο μυελός των επινεφριδίων απελευθερώνει αδρεναλίνη και στέλνει αίμα στο μυαλό, την καρδιά και τους μύες σου για να σε βοηθήσει να αντιδράσεις επιτυχώς στην απειλή (με την αντίδραση της πάλης-ή-φυγής). Μετά, ο φλοιός των επινεφριδίων απελευθερώνει κορτικοστεροειδή για να αμβλύνει λειτουργίες όπως την πέψη, την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και άλλες λειτουργίες που δεν είναι απαραίτητες για την άμεση επιβίωση.

Τα επινεφρίδια είναι υπεύθυνα για την εξισορρόπηση ορμονών όπως:

 • Γλυκοκορτικοειδή – ορμόνες που εξισορροπούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του σώματός, συντελούν στη διαχείριση της ενέργειας και το μεταβολισμό των τροφίμων, βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες και διαχειρίζονται την ανοσολογική αντίδραση (π.χ. κορτιζόλη).
 • Αλατοκορτικοειδή – ορμόνες που διατηρούν την πίεση του αίματος σε υγιή επίπεδα, διαχειρίζονται το επίπεδο της ενυδάτωσης του αίματος και διασφαλίζουν την υγεία του αίματος κρατώντας το αλάτι και το νερό σε ισορροπία (π.χ. αλδοστερόνη).
 • Σεξουαλικές ορμόνες – οιστρογόνα και τεστοστερόνη.
 • Αδρεναλίνη – ορμόνες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς, διασφαλίζουν ότι όλα τα μέρη του σώματος τροφοδοτούνται με αίμα και μετατρέπουν γλυκογόνο σε γλυκόζη στο συκώτι σου.
Τι είναι η κόπωση των επινεφριδίων;

Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά εκτιμάται ότι η κόπωση των επινεφριδίων επηρεάζει περίπου το 80% των ανθρώπων παγκοσμίως. Στην πραγματικότητα, είτε για σύντομο χρονικό διάστημα ή λόγω χρόνιων παθήσεων, τα περισσότερα άτομα έχουν υποφέρει ή θα υποφέρουν από την κόπωση των επινεφριδίων σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Σύμφωνα με μερικούς γιατρούς, η κόπωση των επινεφριδίων θεωρείται σαν το σύνδρομο του στρες του 21ου αιώνα, όπου το χρόνιο στρες και ο σύγχρονος εντατικός τρόπος ζωής επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να αναλαμβάνει από τη σωματική, νοητική ή συναισθηματική πίεση.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, το πιο διαδεδομένο σύμπτωμα είναι η συνεχής κόπωση που δεν θεραπεύεται με τον ύπνο. Με την κόπωση των επινεφριδίων μπορεί επιφανειακά να φαίνεσαι και να λειτουργείς σχετικά φυσιολογικά και να μην έχεις εμφανή σημάδια κάποιας σωματικής ασθένειας, αλλά να ζεις με μια γενική αίσθηση ότι δεν είσαι καλά, να αισθάνεσαι διαρκή κούραση ή να έχεις κακές σκέψεις και συναισθήματα. Τα άτομα που πάσχουν από κόπωση των επινεφριδίων συχνά χρειάζονται να καταναλώνουν καφέ, αναψυκτικά τύπου κόλα και άλλα διεγερτικά για το πρωινό τους ξεκίνημα και για να διατηρούν την ενέργειά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η κόπωση των επινεφριδίων μπορεί να προκαλέσει χάος στη ζωή σου. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η δραστηριότητα των επινεφριδίων μειώνεται τόσο πολύ που μπορεί να έχεις δυσκολία να σηκώνεσαι από το κρεβάτι σου για περισσότερο από μερικές ώρες την ημέρα. Όσο περισσότερο μειώνεται ο βαθμός λειτουργίας των επινεφριδίων, τόσο περισσότερο επηρεάζεται κάθε όργανο και σύστημα στο σώμα σου. Λειτουργίες όπως ο μεταβολισμός των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και του λίπους, η ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών, η καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα και ακόμη και η σεξουαλική σου διάθεση επηρεάζονται. Πολλές άλλες αλλαγές λαμβάνουν χώρα σε βιοχημικά και κυτταρικά επίπεδα σαν απάντηση και για να αντισταθμιστεί η μείωση των ορμονών των επινεφριδίων που λαμβάνει χώρα με την κόπωσή τους. Το σώμα σας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αντισταθμίσει την υπολειτουργία των επινεφριδίων, αλλά το πληρώνει ακριβά.

Τι προκαλεί την κόπωση των επινεφριδίων;

Η κόπωση των επινεφριδίων είναι μια σειρά από ενδείξεις και συμπτώματα, γνωστή ως σύνδρομο, που προκύπτει όταν τα επινεφρίδια υπολειτουργούν. Η κόπωση των επινεφριδίων είναι μια κατάσταση όπου το σώμα και τα επινεφρίδιά σου δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο τεράστιο ποσό του στρες που πολλά άτομα υποβάλλονται καθημερινά. Επίσης, μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια ή μετά από οξείες ή χρόνιες λοιμώξεις, κυρίως αναπνευστικές λοιμώξεις όπως η γρίπη, βρογχίτιδα ή πνευμονία.

Μερικές φορές, η κόπωση των επινεφριδίων μπορεί να μιμηθεί κάποια συμπτώματα άλλων κοινών ασθενειών ή να παρερμηνευτεί σαν αυτοάνοση διαταραχή. Πολλοί γιατροί και θεραπευτές πιστεύουν ότι επεισόδια έντονου στρες ή το παρατεταμένο χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει την κόπωση και την παύση της λειτουργίας των επινεφριδίων. Πιστεύουν ότι η κόπωση των επινεφριδίων μπορεί να προκληθεί από:

 • Στρεσογόνες εμπειρίες, όπως θάνατος αγαπημένου προσώπου, διαζύγιο ή χειρουργική επέμβαση
 • Παρατεταμένο άγχος λόγω οικονομικών δυσχερειών, κακές σχέσεις ή περιβάλλον εργασίας και άλλες συνθήκες που προάγουν συναισθήματα απόγνωσης
 • Αρνητικές σκέψεις και συναισθηματικό τραύμα
 • Έλλειψη ύπνου
 • Κακή διατροφή
 • Έλλειψη γυμναστικής
 • Έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες και ρύπανση

Στο Health & Fitness Tip της επόμενης εβδομάδας θα μιλήσουμε για τα συμπτώματα και τις θεραπείες για την κόπωση των επινεφριδίων.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ


 • *