fbpx

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ!

Πες μας που ζεις για να σε συνδέσουμε με το TOP γυμναστήριο της περιοχής σου και να πάρεις το δώρο σου!


Blog

6 λόγοι που πέφτεις έξω στον προϋπολογισμό σου

Εάν δεν χρησιμοποιείς κάποιο τρόπο για να καταγράψεις και να παρακολουθείς τον προϋπολογισμό σου, δηλαδή το τι ξοδεύεις κάθε μήνα, δεν είσαι το μόνο άτομο. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του 2013, το 1 στα 3 άτομα δεν έχουν κανένα σχέδιο ούτε καταγράφουν ή παρακολουθούν στο πού και πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο τρίτα των ανθρώπων λειτουργούν χωρίς κανένα οικονομικό σχέδιο.

Από την άλλη πλευρά, το ότι έχεις έναν γραπτό προϋπολογισμό (π.χ. σε χαρτί, spreadsheet, ή ένα app) δεν σημαίνει ότι αυτός λειτουργεί και θα επιτύχεις. Το να πειθαρχεί κανείς στον προϋπολογισμό του δεν είναι εύκολο. Αν ήταν, τα περισσότερα άτομα θα διατηρούσαν έναν γραπτό προϋπολογισμό, αντί να το παραμελούν εντελώς. Ακόμα και τα πιο πειθαρχημένα άτομα μπορεί να έχουν δυσκολίες στο να εφαρμόζουν τους περιορισμούς δαπανών που συνδέονται με έναν προϋπολογισμό και να αποτύχουν στην εφαρμογή του.

Παρακάτω είναι 6 λόγοι από τους ειδικούς για τους οποίους οι προϋπολογισμοί αποτυγχάνουν.

1. Ο προϋπολογισμός είναι εξωπραγματικός

Σε ποιόν δεν θα άρεσε να ξοδεύει μόνο €50 το μήνα για καύσιμα και €200 για ψώνια σουπερμάρκετ; Αυτό όμως δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Πρέπει λοιπόν να είσαι απόλυτα ειλικρινής σχετικά με τα νούμερα που βάζεις στον προϋπολογισμό σου. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να το κάνεις αυτό, είναι αναλύοντας και παρακολουθώντας τα έξοδα της καθημερινής σου ζωής για ένα μήνα. Έτσι, εάν θέλεις ο προϋπολογισμός σου να δείχνει ότι θα ξοδεύεις €200 για ψώνια σουπερμάρκετ, και στην πραγματικότητα ξοδεύεις €550, ο προϋπολογισμός σου δεν θα λειτουργήσει (εάν δεν αλλάξεις δραστικά το τι και πώς ψωνίζεις στο σουπερμάρκετ). Να είσαι ειλικρινής και να φροντίσεις ότι ο προϋπολογισμός σου αντανακλά πραγματικά τις αγοραστικές σου συνήθειες.

2. Παραλείπεις από τον προϋπολογισμό σου μέρη που ξοδεύεις χρήματα

Όταν έκανες τον προϋπολογισμό σου για αυτόν τον μήνα πρόσθεσες τα δώρα που πρέπει να αγοράσεις για τα παιδιά σου στα γενέθλιά τους ή τα λάστιχα που πρέπει να αντικαταστήσεις στο αυτοκίνητό σου; Βεβαιώσου ότι έχεις συμπεριλάβει όλες τις δαπάνες που μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια του μήνα. Μετά το κλείσιμο κάθε μήνα, αφιέρωνε λίγο χρόνο στο να προβλέψεις τις δαπάνες του επόμενου μήνα, όπως διακοπές, γενέθλια, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, κλπ. Μπορείς να κάνεις τις αναγκαίες προσαρμογές στον προϋπολογισμό του επόμενου μήνα, αλλά ο πιο έξυπνος τρόπος είναι να συμπεριλάβεις αυτές τις δαπάνες στον ολοκληρωμένο προϋπολογισμό του χρόνου και να αποταμιεύεις λίγα χρήματα κάθε μήνα σε ξεχωριστό λογαριασμό για τις δαπάνες αυτές. Έτσι, όταν φτάνει ο μήνας για αυτές τις δαπάνες δεν θα επιβαρύνεται δραστικά ο προϋπολογισμός σου.

3. Ξοδεύεις υπερβολικά

Αυτό είναι κοινό για πολλά άτομα. Εάν (αφού παρακολουθήσεις τα έξοδά σου για ένα μήνα) διαπιστώσεις ότι έξοδα ξεπερνούν τα έσοδά σου, πρέπει να κάνεις αλλαγές στον προϋπολογισμό σου. Ίσως χρειαστεί να μειώσεις το τι ξοδεύεις σε εστιατόρια ή για ψυχαγωγία. Θα χρειαστεί να κάνεις και άλλες δραστικές αλλαγές στον προϋπολογισμό σου όπως το να μην πας διακοπές. Το θέμα είναι ότι πολλά άτομα δεν έχουν την πειθαρχία να κάνουν τις αναγκαίες αλλαγές. Εάν ξοδεύεις περισσότερα χρήματα από ό,τι εισπράττεις, ο προϋπολογισμός σου δεν θα λειτουργήσει ποτέ. Πρέπει να αλλάξεις το πώς ξοδεύεις τα χρήματά σου προκειμένου να έχεις έναν επιτυχημένο προϋπολογισμό.

4. Δεν παρακολουθείς τον προϋπολογισμό σου

Ο προϋπολογισμός δεν είναι κάτι που κάνεις μια φορά και τελείωσες. Ο προϋπολογισμός αλλάζει συνεχώς και πρέπει να ενημερώνεται επειδή τόσο το εισόδημά σου όσο οι συνθήκες της ζωής σου διαρκώς μεταβάλλονται. Πρέπει λοιπόν να ενημερώνεις τον προϋπολογισμό σου για να είναι σύμφωνος με τις παρούσες ανάγκες σου. Ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να ενημερώνεις τον προϋπολογισμό σου κάθε μήνα. Κάποιους μήνες δεν θα χρειάζεται να κάνεις προσαρμογές και κάποιους μήνες θα χρειάζεται να κάνεις κάποιες αλλαγές. Για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστώσεις ότι ενώ έχεις βάλει στον προϋπολογισμό σου €500 για ψώνια σουπερμάρκετ, λόγω ανατιμήσεων τώρα ξοδεύεις €600. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσαρμόσεις τον προϋπολογισμό σου για να συμμορφωθεί με τις ανάγκες σου.

5. Ξεχνάς να συμπεριλάβεις έξοδα για έκτακτες ανάγκες

Η ζωή έχει έναν περίεργο τρόπο να σου φέρνει απρόσμενες καταστάσεις όταν όλα είναι καλά. Τι θα συμβεί αν ξαφνικά χαλάσει το ψυγείο σου ή το αυτοκίνητό σου; Αυτά τα έξοδα δεν είναι στον προϋπολογισμό σου και με κανένα τρόπο δεν μπορείς να προνοήσεις για αυτά. Γι ‘ αυτό, πρέπει να δημιουργήσεις ένα ταμείο για έκτακτες ανάγκες. Πρέπει να αποταμιεύεις χρήματα κάθε μήνα για να μπορείς να καλύψεις τα έκτακτα έξοδα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσθέσεις μια γραμμή στον προϋπολογισμό σου και να αποταμιεύεις κάθε μήνα ένα ποσό, έτσι ώστε να μην “πέφτεις έξω” τους μήνες που τυχαίνει να έχεις κάποιες από αυτές τις έκτακτες ανάγκες.

6. Δεν έχεις αρκετή υπομονή

Εάν όλοι οι επαγγελματίες αθλητές διέκοπταν την προπόνησή τους μετά από ένα μόλις μήνα, δεν θα είχαμε κανένα επαγγελματικό άθλημα. Το ίδιο ισχύει και με τον προϋπολογισμό σου. Εάν σταματήσεις στην πρώτη δυσκολία ή εάν δεν προσπαθήσεις πραγματικά, τότε σίγουρα θα αποτύχεις. Αντ’ αυτού, έχε κατά νου ότι οι πρώτοι τρεις ή τέσσερις μήνες πρόκειται να είναι δύσκολοι. Αυτοί είναι οι μήνες που πρέπει να κάνεις πολλές προσαρμογές στον προϋπολογισμό σου για να μπορέσει να φέρει αποτελέσματα. Όταν ξεπεράσεις αυτήν την περίοδο, η διαδικασία προσαρμογής και παρακολούθησης του προϋπολογισμού σου θα γίνει ευκολότερη και θα είσαι ευτυχής που δεν τα παράτησες.

Το να διατηρείς έναν προϋπολογισμό δεν είναι μια ευχάριστη συνήθεια. Αν ήταν έτσι, ο καθένας θα είχε έναν προϋπολογισμό που λειτουργεί τέλεια, χωρίς αποτυχίες. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Ένας προϋπολογισμός απαιτεί δουλειά και πειθαρχία. Αν όμως ακολουθήσεις πιστά τον προϋπολογισμό σου και αποφύγεις τα παραπάνω λάθη, οι ανταμοιβές θα αξίζουν τον κόπο.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail