ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ!

Πες μας που ζεις για να σε συνδέσουμε με το TOP γυμναστήριο της περιοχής σου και να πάρεις το δώρο σου!


Blog

Μιλάτε στα παιδιά σας για τα χρήματα;

Μιλάτε στα παιδιά σας για τα χρήματα;

Γιατί πρέπει να μιλάτε στα παιδιά σας σχετικά με τα χρήματα
 • Αν δεν μιλήσετε εσείς στα παιδιά σας για τα χρήματα, κάποιος άλλος θα το κάνει στη θέση σας, και ίσως να μη σας αρέσει το μήνυμα που θα τους περάσει. Το χρήμα είναι δύναμη και είναι ένα πολύ προκλητικό θέμα για τα παιδιά να ακούν τους γονείς τους να μιλάνε γι’ αυτό. Είναι ένα θέμα στο οποίο θα δώσουν πραγματικά προσοχή.
 • Τα παιδιά σήμερα χρειάζεται να ξέρουν πώς να χειρίζονται τις επιπτώσεις της σύγχρονης οικονομικής κατάστασης. Θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να κάνουν υπομονή για την ικανοποίησή τους και πώς να αξιοποιούν κάθε ευρώ με τον καλύτερο τρόπο για να επιβιώσουν και να ευημερήσουν ως ενήλικες.
 • Τα παιδιά ακούνε σχετικά με τα χρήματα στο σχολείο, στο σπίτι, στην τηλεόραση και στις ειδήσεις. Γονείς φίλων τους έχουν χάσει τη δουλειά τους, επενδύσεις, ή τα σπίτια τους. Παντού γύρω τους υπάρχουν παραδείγματα οικογενειών με λιγότερα χρήματα. Οπότε τώρα είναι η ώρα να μιλήσετε με τα παιδιά σας για τα βασικά.
 • Οι γονείς που λένε “πρέπει να κόψουμε έξοδα” ακούγονται τώρα πιο ειλικρινείς και αυθεντικοί στα παιδιά τους. Επειδή τα παιδιά ακούνε γι’ αυτό και από τους φίλους τους, αναγνωρίζουν ότι υπάρχει κάποια αλήθεια σε ό,τι λένε οι γονείς τους.
 • Οι γονείς συχνά δυστάζουν να μιλήσουν στα παιδιά τους για τα χρήματα επειδή δεν αισθάνονται πολύ σίγουροι για τον τρόπο που χειρίζονται τα χρήματά τους. Δεν αισθάνονται ότι είναι οι ειδικοί σε θέματα που αφορούν τα χρήματα. Θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους και την αθωότητα τους για όσο διάστημα μπορούν. Μπορούν επίσης να εφαρμόζουν ό,τι είχαν διδαχθεί από τους δικούς τους γονείς.
Πότε οι γονείς πρέπει να αρχίσουν να διδάσκουν στα παιδιά τους για τα χρήματα 
 • Οι γονείς θα πρέπει να διδάσκουν στα παιδιά για τα χρήματα στην ίδια ηλικία που διδάσκουν στα παιδιά τους να λένε “παρακαλώ” και “ευχαριστώ,” πώς να μοιράζονται πράγματα και πώς να βουρτσίζουν τα δόντια τους. Τα παιδιά από την ηλικία των 4 ετών συνδέουν την ορατή συσσώρευση νομισμάτων με την αφηρημένη έννοια της αποταμίευσης.
 • Μόλις τα παιδιά είναι περίπου 8 ή 9 ετών, βάλτε τα να καθίσουν δίπλα σας όταν πληρώνετε τους λογαριασμούς σας. Πάρτε τα μαζί σας όταν αποταμιεύετε χρήματα και μοιραστείτε μαζί τους γιατί αποταμιεύετε και ποιο είναι το κόστος πραγμάτων όπως η συνταξιοδότηση, ασφάλεια ζωής και ασφάλεια υγείας. Δείξτε τους τα υπόλοιπα των λογαριασμών καταθέσεών σας.
 • Είστε οι πιο αποτελεσματικοί δάσκαλοι στη ζωή των παιδιών σας, γι’ αυτό γίνετε τα μοντέλα της συμπεριφοράς που θέλετε να υιοθετήσουν. Τα παιδιά σας καταλαβαίνουν περισσότερα από ό,τι νομίζετε και είναι πιο ανοιχτά να αποδεχτούν τις ιδέες σας όσο πιο μικρά είναι.
Τι να κάνετε και τι να αποφύγετε όταν διδάσκετε τα παιδιά για τα χρήματα
 • Όταν μιλάτε με τα παιδιά σας σχετικά με την τρέχουσα οικονομική σας κατάσταση, μη λέτε ότι τα πράγματα είναι εντάξει όταν δεν είναι. Αφιερώστε χρόνο για να εξηγήσετε στα παιδιά σας αυτό που ήδη γνωρίζουν κρίνοντας από την ένταση στο σπίτι και από τους φίλους τους στο σχολείο.
 • Μη λέτε ψέματα. Τα ψέματα “νερώνουν” ό,τι τους λέτε σαν γονείς και μπορεί να κλονίσουν την εμπιστοσύνη τους.
 • Μην κάνετε προβλέψεις για το μέλλον. Πέραν το ότι κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στο μέλλον, λέγοντας στα παιδιά σας ότι η ζωή τους θα είναι κόλαση όταν μεγαλώσουν μπορεί να γίνει μια αυτό-εκπληρούμενη προφητεία.
 • Ούτε να αποσιωπάτε. Από τις πράξεις σας ξέρουν ότι κάτι συμβαίνει και θα προσπαθήσουν να εξακριβώσουν το τι συμβαίνει. Μιλήστε με αυτά ανοιχτά.
 • Αγοράζοντας ό,τι ένα παιδί θέλει, δεν κάνει το παιδί να μεγαλουργεί. Αντίθετα, δίνοντας στο παιδί ό,τι χρειάζεται, το κάνει να μεγαλουργεί. Διδάσκοντάς και βοηθώντας τα παιδιά σου να κερδίσουν χρήματα και βοηθώντας τα να βρίσκουν τρόπους να πληρώνουν για αυτά που χρειάζονται είναι ανεκτίμητο!
 • Ξεκινήστε δίνοντας ένα χαρτζιλίκι στα παιδιά σας μια φορά την εβδομάδα, που πληρώνεται κάθε φορά στην ώρα του, για να διδάξετε στα παιδιά σας να ρυθμίζουν τα έξοδά τους σύμφωνα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.
Πώς να κάνετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν στην εξοικονόμηση χρημάτων

Σε αυτές τις πολύ αβέβαιες οικονομικές συνθήκες, αν εσείς αισθάνεστε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο, φανταστείτε πώς νιώθουν τα παιδιά σας. Αφθονία είναι ίσως το μόνο που έχουν γνωρίσει από τη μέρα που γεννήθηκαν. Για να τα βοηθήσετε να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν σε αυτή τη νέα οικονομία, οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση χρημάτων και θα διδάξουν τα παιδιά σας πώς να ζουν πλουσιοπάροχα, ενώ ξοδεύουν λιγότερα:

 • Ψωνίζετε με λίστα. Είτε ψωνίζετε στο εμπορικό κέντρο ή στο μανάβικο, ήρθε η ώρα να πάμε πίσω στα ψώνια με μια λίστα. Αγοράστε μόνο ό,τι είναι στη λίστα. Βάλτε τα παιδιά σας να κάνουν μια λίστα με το τι επιθυμούν και το τι χρειάζονται. Οι ανάγκες είναι πάντα στην κορυφή της λίστας και οι επιθυμίες δεν αγοράζονται μέχρι να ικανοποιηθούν οι ανάγκες.
 • Πληρώνετε μόνο με μετρητά. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να δαπανήσετε περισσότερο από τις δυνατότητές σας είναι να χρησιμοποιήσετε μετρητά. Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν πίστωση μέχρι να μάθουν ότι όταν τα χρήματα τελειώσουν, τελείωσαν. Δείξτε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας με το να χρησιμοποιείτε μετρητά για τον εαυτό σας. Είναι αδύνατο να δαπανήσεις περισσότερα από ό,τι έχεις όταν χρησιμοποιείς μετρητά, υπό τον όρο ότι τα χρήματα δεν προέρχονται από δάνειο.
 • Καθαρίστε τις ντουλάπες των παιδιών σας. Τα παιδιά πρέπει να υπενθυμίζονται γι’ αυτά που ήδη έχουν γιατί ξεχνούν. Καθαρίζοντας τις ντουλάπες αποκαλύπτει παλιούς θησαυρούς που μπορούν  να χρησιμοποιηθούν ξανά, αποφεύγοντας την αγορά νέων.
 • Μην τρώτε έξω. Μαγειρέψτε σαν οικογένεια. Είναι διασκεδαστικό και πολύ φθηνότερο. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να φτιάχνουν ένα γεύμα και οι οικογένειες περνούν χρόνο μαζί.
 • Σβήστε τα φώτα. Αναθέστε στα μικρότερα παιδιά τη δουλειά να φροντίζουν ότι τα φώτα είναι σβηστά όταν δεν είναι κανείς στα δωμάτια.
 • Παρακολουθείστε την εξοικονόμηση χρημάτων από την εφαρμογή των παραπάνω συμβουλών. Είναι σημαντικό να δείξετε στα παιδιά σας πόσα χρήματα εξοικονομούνται.  Υπολογίστε τις οικονομίες και μοιράστε ένα μέρος τους για την πληρωμή των χρεών και ένα μέρος για οικογενειακές απολαύσεις, όπως μια έξοδο για δείπνο, κινηματογράφο ή διακοπές.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ


 • *