fbpx

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ!

Πες μας που ζεις για να σε συνδέσουμε με το TOP γυμναστήριο της περιοχής σου και να πάρεις το δώρο σου!


Blog

Φυσικοί τρόποι για να μειώσεις τη χοληστερίνη σου – Μέρος 1ο

Στις ημέρες μας το πρόβλημα της “υψηλής χοληστερίνης” απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους. Σίγουρα η κληρονομικότητα παίζει ένα μεγάλο ρόλο στο αν θα εμφανίσεις αυτό το πρόβλημα. Αλλά η κληρονομικότητα δεν είναι ο μόνος φταίχτης. Ο “δυτικός τρόπος” διαβίωσης – που συνεπάγεται καθιστική ζωή και διατροφή βασισμένη ως επί το πλείστον σε ζωικά προϊόντα (κρέατα και γαλακτοκομικά) – έχει πολλά να κάνει με την έξαρση του αριθμού των ατόμων που πάσχουν από υψηλή χοληστερίνη.

Όταν τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό σου είναι υψηλά, αυξάνονται οι κίνδυνοι για σοβαρές, και πολλές φορές θανατηφόρες παθήσεις όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση, τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι θρομβώσεις, κ.α. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η συνολική χοληστερίνη (το άθροισμα της “καλής” και “κακής” χοληστερίνης) στο αίμα σου θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από 200 mg/dl. Επιπλέον, η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας – γνωστή και ως “κακή” χοληστερίνη ή LDL – πρέπει να είναι χαμηλότερη από 130 mg/dl και η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας – γνωστή και ως “καλή” χοληστερίνη ή ΗDL – πρέπει να είναι  υψηλότερη από 40 mg/dl για τους άνδρες και 50 mg/dl για τις γυναίκες.

Για να περιορίσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα ατόμων που πάσχουν από υψηλή χοληστερίνη και καρδιαγγειακές παθήσεις, οι γιατροί ολοένα και περισσότερο προτείνουν την χρήση ειδικών φαρμάκων που ονομάζονται στατίνες. Μια πρωτοποριακή έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association (JAMA), παρακολούθησε για 4,8 χρόνια 8.800 ασθενείς στην Ευρώπη που είχαν υποστεί στο παρελθόν καρδιακή προσβολή. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα που μείωσαν τα επίπεδα της LDL σε ένα μέσο όρο 81 mg/dl παίρνοντας στατίνες υψηλής δόσης μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο για μείζονα στεφανιαία συμβάντα (όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια) σε σύγκριση με τα άτομα που μείωσαν την LDL σε ένα μέσο όρο 104 παίρνοντας στατίνες με συνηθισμένες δόσεις. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης συμφωνούν με μια άλλη μεγάλη μελέτη πάνω σε 4.162 ασθενείς, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, η οποία συμπέρανε ότι όταν τα επίπεδα της LDL έπεσαν στο 62 mg/dl, τα αποτελέσματα ήταν ακόμα καλύτερα από τα επίπεδα 95 mg/dl στην πρόληψη θανάτου, καρδιακών προσβολών, καθώς και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων σε άτομα που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις.

Παρά την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των στατινών για τη μείωση της χοληστερίνης και τον έλεγχο των κινδύνων στην υγεία που σχετίζονται με αυτήν, ο διάλογος είναι ακόμα ανοικτός για το αν η χρήση στατινών είναι η βέλτιστη προσέγγιση για την πρόληψη στεφανιαίας νόσου σε άτομα των οποίων ο μόνος παράγοντας κινδύνου είναι το αυξημένο LDL. Εκτός από τα θετικά αποτελέσματά τους, οι στατίνες έχουν συνδεθεί με παρενέργειες όπως οι μυϊκοί πόνοι, η απώλεια μνήμης και τα αυξημένα υπατικά ένζυμα. Όσο μεγαλύτερες είναι οι δόσεις των στατινών που χορηγούνται, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι παρενέργειές τους. Επιπλέον, η στατίνες μπορεί να περιορίζουν τη χοληστερίνη αλλά δεν κάνουν τίποτα για να διορθώσουν άλλα προβλήματα, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το μεταβολικό σύνδρομο.

Οι φυσικές εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση της χοληστερίνης είναι εξίσου σημαντικές και αποτελεσματικές, ιδιαίτερα για τα άτομα των οποίων η χοληστερίνη δεν είναι υπερβολικά αυξημένη. Αντί να παίρνεις κάποια στατίνη για την υπόλοιπη ζωή σου, μπορείς να περιορίσεις τη χοληστερίνη σου αλλάζοντας κάποιες από τις καθημερινές σου συνήθειες που έχουν να κάνουν με το lifestyle σου, τη διατροφή σου και τα συμπληρώματα που παίρνεις.

Αλλαγές στο Lifestyle

Σύμφωνα με πολλές έρευνες, οι παρακάτω αλλαγές στο lifestyle σου θα έχουν σίγουρα αποτελέσματα στη μείωση της χοληστερίνης  σου.

Γυμνάσου

Ανέβα στο ποδήλατο ή στο διάδρομο του γυμναστηρίου σου ή παρακολούθησε ένα από τα ομαδικά του προγράμματα.  Ή αν δεν μπορείς να πας στο γυμναστήριο, πήγαινε για έναν περίπατο με έντονο ρυθμό γύρω στη γειτονιά σου. Τα οφέλη από τη συστηματική γυμναστική είναι αδιαμφισβήτητα. Η ημερήσια προπόνηση μιας ώρας θα μειώσει την “κακή” χοληστερίνη και θα βελτιώσει την αναλογία μεταξύ HDL και LDL, και κατά συνέπεια θα μειώσει τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Επιπλέον, η συστηματική προπόνηση βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, που είναι ανεξάρτητοι παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με μελέτες, η συστηματική γυμναστική μέτριας έντασης μπορεί να μειώσει την χοληστερίνη κατά 10 με 20%. Σημείωση: Αν τώρα κάνεις καθιστική ζωή, συζήτα με το γιατρό σου τα σχέδιά σου για γυμναστική. Ειδάλλως, το American Council on Exercise προτείνει να ξεκινήσεις με 20 λεπτά γυμναστικής μέτριας έντασης για 4 μέρες την εβδομάδα και σταδιακά να ανεβείς στη μια ώρα για 6 με 7 μέρες την εβδομάδα.

Περιόρισε το στρες

Μελέτες έχουν δείξει ότι το άγχος αυξάνει τη χοληστερίνη όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και πολλά χρόνια στο μέλλον. Τα αιτία πίσω από τη σχέση άγχους και χοληστερίνης δεν είναι ακριβώς γνωστά. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το ίδιο το άγχος δεν είναι πραγματικά ο μόνος ένοχος. Είναι επίσης σημαντικό και το πώς ένα άτομο αντιδρά και ελέγχει το άγχος. Όσα άτομα διαχειρίζονται το στρες με ανθυγιεινούς τρόπους (π.χ. εκδηλώνοντας εχθρότητα ή κοινωνική απομόνωση, κατηγορώντας τον εαυτό τους, κ.α.) τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα HDL (καλής) χοληστερίνης.

Χάσε βάρος

Εκτός από τη βελτίωση της χοληστερίνης, το να χάσεις το περιττό βάρος είναι ωφέλιμο για την πρόληψη ή θεραπεία άλλων επικίνδυνων ασθενειών όπως του διαβήτη τύπου 2, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων, της ουρικής αρθρίτιδας, και πολλών τύπων καρκίνων. Οι μελέτες δείχνουν ότι η απώλεια μόνο 2,5 έως 5 κιλών μπορεί να μειώσει δραστικά τα επίπεδα της συνολικής χοληστερίνης. Εάν δεν έχεις υπερβολικό βάρος, τότε επικέντρωσε τις προσπάθειές σου στο διατηρήσεις ένα υγιές βάρος.

Κόψε το κάπνισμα

Εάν καπνίζεις, κόψε το κάπνισμα. Μελέτες σχετικά με τη σχέση του καπνίσματος και της χοληστερίνης έχουν δείξει ανάμεικτα αποτελέσματα. Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι το κάπνισμα αυξάνει τα επίπεδα του LDL και άλλες μελέτες έδειξαν ότι το κάπνισμα έχει μικρό αντίκτυπο στη χοληστερίνη. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κάπνισμα συντελεί σημαντικά στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.

Να κοιμάσαι τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ

Η στέρηση ύπνου αυξάνει την “κακή” χοληστερίνη (LDL), συμβάλλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση και σε κάνει να τρως περισσότερο από όσο πρέπει. Εάν ροχαλίζεις ή αισθάνεσαι ότι νυστάζεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, έλεγξε αν πάσχεις από την κοινή και επικίνδυνη διαταραχή ύπνου που είναι γνωστή ως άπνοια ύπνου.

 Έλεγξε τη ζάχαρη στο αίμα σου

Το επίπεδο της ζάχαρης στο αίμα σου μετά από νηστεία θα πρέπει να είναι 100 ή λιγότερο. Τα επίπεδα της ζάχαρης στο αίμα σου σχετίζονται τόσο με το lifestyle σου όσο και με τη διατροφή σου. Ένα πολύ υψηλό επίπεδο σακχάρου οδηγεί σε αυξημένη χοληστερίνη LDL (“κακή” χοληστερίνη) και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, που είναι ένα επικίνδυνο λίπος στο αίμα.

Την επόμενη εβδομάδα θα μιλήσουμε για τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις τη χοληστερίνη σου.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail