fbpx

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ!

Πες μας που ζεις για να σε συνδέσουμε με το TOP γυμναστήριο της περιοχής σου και να πάρεις το δώρο σου!


Blog

Οι αναπόφευκτες 10 δύσκολες περίοδοι για κάθε σχέση

Νομίζεις ότι οι φίλες σου στο Facebook έχουν παραμυθένια ζωή με τον άψογο άντρα και τα τέλεια παιδιά που τα λατρεύουν κάθε στιγμή; Σκέψου ξανά. Και εκείνες, όπως και εσύ, έχουν δύσκολες στιγμές στις σχέσεις τους. Παρακάτω είναι οι 10 δύσκολες περίοδοι που αναπόφευκτα κάθε ζευγάρι θα περάσει στη σχέση του.

1. Καυγάδες για το τίποτα. Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα για τα οποία τα ζευγάρια συνήθως καυγαδίζουν – όπως το σεξ, τα χρήματα, και τα παιδιά και για τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω – αλλά αν περνάς δύσκολες στιγμές στην σχέση σου για κάτι που φαίνεται ασήμαντο, δεν είσαι ο μόνος. Ο γάμος είναι σαν ένα αλεξικέραυνο που τραβά το άγχος από κάθε πηγή – του παρελθόντος και του παρόντος. Όταν το άγχος γίνεται αρκετά μεγάλο, αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και στο καλύτερο ζευγάρι. Τότε οτιδήποτε, ακόμη και κάτι τόσο ασήμαντο όσο πιο μαχαίρι χρησιμοποίησες για να κόψεις την ντομάτα, μπορεί να προξενήσει ένα απερίγραπτο καυγά. Για να σταματήσεις τον κύκλο του άγχους, πάρε μια βαθιά ανάσα και πριν αρχίσεις να κραυγάζεις σκέψου ξανά αν το μαχαίρι είναι πραγματικά το πρόβλημα. Και αν έχεις ήδη κάνει τον καυγά, ζήτα συγγνώμη και εξήγησε τι σε ενοχλεί πραγματικά πριν αυτό γίνει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα.

2. Οικονομικά προβλήματα. Είτε πιστεύεις είτε όχι ότι τα χρήματα είναι πρόξενος όλων των κακών, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι υπεύθυνα για ένα μεγάλο μερίδιο προβλημάτων στις σχέσεις. Μπορεί η σημερινή οικονομική κρίση να κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα, αλλά ακόμη και σε περιόδους ευμάρειας τα περισσότερα ζευγάρια περνούν κάποιες δύσκολες στιγμές. Στα επιτυχημένα ζευγάρια, τα δύο μέρη επικοινωνούν μεταξύ τους και έχουν σύμπνοια όσον αφορά τις οικονομικές τους υποχρεώσεις καθώς και τους βραχυπρόθεσμούς και μακροπρόθεσμους στόχους τους. Για παράδειγμα, μετά από συζήτηση έχουν αποφασίσει από κοινού εάν θα πρέπει ο σύζυγος να αγοράσει το αυτοκίνητο που θέλει αντί να αποταμιεύσουν τα χρήματα για να αγοράσουν ένα μεγαλύτερο σπίτι.

3. Οι σχέσεις του ζευγαριού με τα πεθερικά. Συνάντησες λοιπόν τα πεθερικά σου, οι συμπέθεροι συναντήθηκαν μεταξύ τους και ο γάμος κύλησε ομαλά και από τις δύο πλευρές της οικογένειας. Πολύ εύκολο, έτσι; Όπως όλοι ξέρουμε, για τα περισσότερα ζευγάρια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πολλά ζευγάρια έχουν διάφορα θέματα με τις οικογένειες αμφοτέρων, όπως κληρονομικά, ποιο όνομα θα δώσουν στα παιδιά τους, πόσο χρόνο οι παππούδες και οι γιαγιάδες περνούν με τα παιδιά και τι επιτρέπεται να κάνουν με αυτά (που είναι συμβατά με την ανατροφή και διατροφή που τους δίνετε), κλπ. Για να περιορίσετε τα προβλήματα και να μεγιστοποιήσετε τον ποιοτικό χρόνο που περνάτε σαν ζευγάρι, πρέπει να έχετε μια αμοιβαία συμφωνία για το πώς θα διαχειρίζεστε τις οικογένειες αμφοτέρων (π.χ. σε ποιων γονιών το σπίτι θα πάτε διακοπές, πόσο χρόνο θα μείνει η πεθερά στο σπίτι σας, κλπ.) και να παρουσιάζετε ένα δυνατό, ενιαίο μέτωπο μπροστά στα πεθερικά σας.

4. Τα πρώτα στάδια σαν γονείς. Αν και η έλευση του μωρού σας είναι περίοδος απερίγραπτης ευτυχίας, είναι επίσης και περίοδος προσαρμογής για την σχέση σας. Θα πρέπει για παράδειγμα να αποφασίσετε ποιος θα ξυπνά το βράδυ να φροντίσει το μωρό, ποιος θα παίρνει το μωρό όταν κλαίει ή όταν βρέχεται, κλπ. Είναι μια καταπληκτική και θαυμάσια αλλά ταυτόχρονα και η πιο δύσκολη εμπειρία. Υποφέρετε και οι δύο από στέρηση ύπνου και ταυτόχρονα κάνετε κάποια πράγματα για πρώτη φορά και αναρωτιέστε αν τα κάνετε σωστά. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτική και να οδηγήσει στο ταρακούνημα της σχέσης σας. Τα καλά νέα είναι ότι τελικά θα ξαναβρείτε τον ύπνο σας. Απλά χρειάζεστε χρόνο για να αποφασίσετε πώς να μοιράζεστε τις ευθύνες.

5. Όταν τα παιδιά αρχίσουν να μεγαλώνουν. Όταν τα παιδιά σας μεγαλώσουν αρκετά, ώστε να μπορούν να μιλήσουν και ίσως ακόμη και να ντυθούν μόνα τους, τότε έρχονται ακόμα δυσκολότερες αποφάσεις για την ανατροφή των παιδιών οι οποίες μπορούν να σας διασπάσουν. Για παράδειγμα, μπορεί ο ένας να θεωρεί ότι πρέπει πάντα να απαντάς στα παιδιά με πλήρη ειλικρίνεια (π.χ. για το από που έρχονται τα παιδιά) ενώ ο άλλος να θεωρεί ότι πρέπει τα παιδιά να παραμένουν αθώα όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα πρέπει και οι δύο να είστε άνετοι με ό,τι διδάσκετε στο παιδί σας. Έτσι, βρείτε μια συμβιβαστική λύση που βασίζεται στις αρχές και των δύο σας, όπως: “Εμείς δεν λέμε ψέματα στο παιδί, αλλά κρατάμε κάποιες λεπτομέρειες μέχρι να μεγαλώσει.”

6. Περίοδοι χωρίς σεξ. Είτε έχετε να κάνετε με δύσκολα ζητήματα έξω από το σπίτι σας ή απλά έχετε χάσει την φλόγα, τα ζευγάρια που είναι πολύ καιρό μαζί ξέρουν ότι το σεξ στην ζωή τους είναι σαν το τραινάκι του λούνα παρκ που περνά από κορυφές και κοιλάδες. Όταν αυτή τη στιγμή είστε στη φάση “Σεξ; Τι είναι αυτό;” το να αποκαταστήσετε την σεξουαλική σχέση σας μπορεί να είναι πολύ δύσκολο. Πολλές φορές μια ειλικρινής συζήτηση μεταξύ των δύο είναι αυτό που χρειάζεται για να αναθερμανθεί η σχέση και να επανέλθει το σεξ. Κάποιες όμως φορές το προβλήματα που προκαλούν την αποχή από το σεξ είναι πιο σύνθετα και προέρχονται από ψυχολογικά αίτια (κατάθλιψη, άγχος, κλπ.) ή από οργανικά αίτια (έλλειψη ορμονών, φαρμακευτικές αγωγές, κλπ.). Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται η βοήθεια ειδικών που θα διαγνώσουν και θα θεραπεύσουν το πρόβλημα. Η συμπαράστασή σου κατά την περίοδο αυτή είναι απόλυτα σημαντική.

7. Όταν κάποιος από τους δύο παίρνει μια μεγάλη απόφαση. Είτε πρόκειται για το αν θα δεχτείς μια νέα θέση δουλειάς είτε για το πότε πρέπει να αρχίσετε να προσπαθείτε για ένα ακόμα μωρό, μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο το να πάρετε από κοινού μια απόφαση. Ειλικρινά, ακόμα και αποφάσεις με μικρότερη σημασία για την ζωή σας, όπως η ανακαίνιση του σπιτιού, μπορεί να είναι πηγές άγχους. Για τις μεγάλες αποφάσεις, μια καλή μέθοδος είναι να κάνει ο καθένας ξεχωριστά μια λίστα με τα θετικά και αρνητικά σημεία της απόφασης και μετά να συζητήσετε τις λίστες σας. Για τις λιγότερο σημαντικές αποφάσεις, προσπαθήστε να τις συζητήσετε και να βρείτε μια συμβιβαστική λύση όταν είστε μόνοι στο σπίτι και έχετε ηρεμία (όχι όταν είστε μπροστά σε φίλους ή οικογένεια).

8. Όταν κάποιος από τους δύο είναι συναισθηματικά πεσμένος. Όπως μπορείς να βαρεθείς το πιο αγαπημένο σου φαγητό όταν το τρως κάθε μέρα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορεί να περάσεις μια δύσκολη περίοδο που αισθάνεσαι ότι έχεις ξεκόψει από τον σύντροφό σου. Καθώς περνούν τα χρόνια, τα παιδιά, οι δουλειά και άλλες διάφορες υποχρεώσεις σας απασχολούν όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα να αφιερώνετε λιγότερο χρόνο στην συντήρηση της σχέσης σας. Έτσι, ενώ νομίζετε ότι η σχέση σας παραμένει δυνατή, μπορεί να έχει πρόβλημα. Η καλή πλευρά αυτής της κατάστασης είναι ότι όταν τα βρείτε, μπορεί να έλθετε ακόμα πιο κοντά από πριν.

9. Μια απρόσμενη τραγωδία. Πιθανόν, μετά από τόσο καιρό μαζί, να έχετε βρει τον τρόπο να αντιμετωπίζετε τα μικρά καθημερινά άγχη. Δυστυχώς όμως, είναι πολύ πιθανό να σας χτυπήσουν και απρόβλεπτες δυσάρεστες καταστάσεις – όπως μια σοβαρή ασθένεια (ή ο θάνατος) ενός κοντινού μέλους της οικογένειάς σας ή φίλου σας, ή απώλεια της δουλειάς σου, ή η αποτυχία του παιδιού σας στις εξετάσεις, κλπ. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις σε τέτοιες περιπτώσεις που μπορεί να διαταράξουν τη ζωή σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί τα γεγονότα αυτά να σας εξουθενώνουν ψυχολογικά ή να σας συνταράσσουν. Το σημαντικό είναι ότι έχετε ο ένας την υποστήριξη του άλλου για να τα ξεπεράσετε. Παραδεχτείτε ότι το να έχετε δύσκολες περιόδους ή ακόμα και δύσκολα χρόνια είναι φυσιολογικό ακόμα και στα καλύτερα ζευγάρια. Γι’ αυτό, το να εστιάζεστε στα σημαντικά πράγματα και να κρατιέστε σταθεροί στις δεσμεύσεις σας όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα είναι ζωτικής σημασίας για να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί η σχέση σας.

10. Γεράματα. Ίσως να αρχίζεις να αισθάνεσαι ότι τα καλύτερά σου χρόνια έχουν περάσει και να νοσταλγείς το γλυκό φλερτ μιας νέας σχέσης ή τον ενθουσιασμό που ένιωσες όταν άρχισες την πρώτη σου δουλειά. Ίσως να αισθάνεσαι ότι είσαι σε μια στάσιμη κατάσταση παρ’ όλο που έχεις καταφέρει να έχεις σταθερότητα στη ζωή σου και που έχεις αποκτήσει πολύ εμπειρία. Το να προσβληθείς από μια μικρή δόση “κρίσης μέσης ηλικίας” είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αυτό όμως δεν χρειάζεται να προξενήσει προβλήματα στη σχέση σας. Αντίθετα, αφιερώνοντας την ενέργειά σου στην εξερεύνηση κάποιου χόμπι ή νέων ενδιαφερόντων μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά του ενθουσιασμού στη σχέση σας και να αποτρέψει τα αρνητικά συναισθήματα.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail