ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ!

Πες μας που ζεις για να σε συνδέσουμε με το TOP γυμναστήριο της περιοχής σου και να πάρεις το δώρο σου!


Blog

Οι πέντε γλώσσες της αγάπης

Οι πέντε γλώσσες της αγάπης

Σύμφωνα με τους ειδικούς πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, υπάρχουν πέντε γλώσσες αγάπης, δηλαδή τρόποι με τους οποίους τα διάφορα άτομα εκφράζουν την αγάπη τους προς τον ή την σύντροφό τους ή εισπράττουν την αγάπη από τους άλλους.

Λόγια Επιβεβαίωσης
Ένας τρόπος για να εκφράσουμε την αγάπη μας είναι με το να μιλούμε φιλοφρονητικά για τον ή την σύντροφό μας. Ο Σολομώντας έχει πει ότι “η γλώσσα έχει τη δύναμη να δώσει ζωή ή θάνατο.” Πολλά ζευγάρια αγνοούν την ανυπολόγιστη δύναμη της αμοιβαίας φραστικής επιβεβαίωσης.

Οι φιλοφρονητικές εκφράσεις και τα λόγια εκτίμησης επικοινωνούν πολύ δυνατά την αγάπη μας. Λειτουργούν πολύ καλά όταν είναι απλές, άμεσες δηλώσεις επιβεβαίωσης, όπως:

“Πάντα βρίσκεις τον τρόπο να με κάνεις να γελώ.”
“Εκτιμώ το ότι έχεις το σπίτι πάντα καθαρό και τακτοποιημένο.”
“Είσαι πολύ όμορφη.”

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους μια από τις πιο επιτακτικές ανάγκες που έχουν οι άνθρωποι είναι να αισθάνονται εκτίμηση. Τα λόγια επιβεβαίωσης καλύπτουν αυτήν την ανάγκη για πολλά άτομα.

Ποιοτικός Χρόνος
Όταν λέμε “ποιοτικό χρόνο” εννοούμε το να αφιερώνεις το 100% της προσοχής σου στο ή στη σύντροφό σου για κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν εννοούμε να κάθεστε μαζί στον καναπέ και να βλέπετε τηλεόραση, επειδή τότε η τηλεόραση έχει την προσοχή σου και όχι ο ή η σύντροφός σου. Αντίθετα, μπορείτε να καθίσετε στον καναπέ με κλειστή την τηλεόραση και τα κινητά και να μιλήσετε ο ένας στον άλλο αφιερώνοντας όλη την προσοχή σας. Μπορεί να σημαίνει απλά να πάτε οι δυο σας έναν περίπατο ή να βγείτε έξω για φαγητό και να μιλήσετε, βλέποντας ο ένας τον άλλο.

Ο χρόνος είναι ένα πολύτιμο αγαθό. Όλοι μας έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε κάθε μέρα και όλοι μας έχουμε ακριβώς τις ίδιες ώρες κάθε μέρα. Μπορείς να τις κάνεις πολύ δημιουργικές αφιερώνοντας κάποιες από αυτές στο ή στη σύζυγό σου. Εάν η πρωταρχική γλώσσα αγάπης του συντρόφου σου είναι ο ποιοτικός χρόνος, απλά θέλει να είσαι μαζί του.

Δώρα
Σχεδόν τα πάντα που έχουν γραφτεί με θέμα την αγάπη δηλώνουν ότι στο επίκεντρό της είναι το πνεύμα του να δίνουμε. Και οι πέντε γλώσσες αγάπης συμπεριλαμβάνουν με κάποιο τρόπο το να δίνουμε, αλλά μερικά άτομα θεωρούν τα δώρα σαν ορατά σύμβολα της αγάπης και ανταποκρίνονται περισσότερο σε αυτά.

Δώρο είναι κάτι που μπορείς να το πάρεις στα χέρια σου και να πεις “δες, με σκέφτηκε,” ή “με θυμήθηκε.” Για να πάρεις ένα δώρο σε κάποιον, θα πρέπει το άτομο αυτό να είναι στο μυαλό σου. Το δώρο συμβολίζει ότι τον ή την σκέφτεσαι. Δεν έχει σημασία πόσα χρήματα κοστίζει. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η ένδειξη ότι τον ή την σκέφτηκες. Και δεν είναι τόσο σημαντικό το ότι σκέφτεσαι για τον άλλο, αλλά το ότι η σκέψη σου υλοποιείται με το να μπεις στη διαδικασία να διαλέξεις και να αγοράσεις το δώρο και στη συνέχεια να το δώσεις εκφράζοντας την αγάπη και εκτίμηση σου για τον ή την σύντροφό σου.

Αλλά τι γίνεται από το άτομο που λέει “εγώ δεν δίνω δώρα. Δεν μου έκαναν πολλά δώρα όταν μεγάλωνα και ποτέ δεν έμαθα το πώς να διαλέγω δώρα για άλλους. Δεν είναι στον χαρακτήρα μου.” Συγχαρητήρια, μόλις ανακάλυψες πώς να γίνεις ο ιδανικός σύντροφος. Εσύ και ο ή η σύντροφός σου μιλάτε διαφορετικές γλώσσες αγάπης. Τώρα που έχεις κάνει αυτήν την ανακάλυψη, ξεκίνα να μάθεις αυτή τη δεύτερη γλώσσα. Αν η πρωτεύουσα γλώσσα αγάπης για τον ή την σύντροφό σου είναι να λαμβάνει δώρα, μπορείς να μάθεις να κάνεις τέλεια δώρα. Στην πραγματικότητα, είναι μία από τις πιο εύκολες γλώσσες αγάπης για τον καθένα.

Πράξεις εξυπηρέτησης
Αυτό σημαίνει ότι κάνεις πράγματα που ξέρεις ότι ο ή η σύντροφός σου θα ευχαριστηθεί όταν τα κάνεις. Προσπαθείςνατονή την ευχαριστήσειςυπηρετώντας. Εκφράζεις την αγάπη σου κάνοντας πράγματα για αυτόν ή αυτήν όπως το να μαγειρέψεις το αγαπημένο του φαγητό, να καθαρίσεις το σπίτι ή να πλύνεις τα ρούχα, να βάλεις τα παιδιά για ύπνο, να αλλάξεις την πάνα του μωρού, να βγάλεις τα σκουπίδια, να πας για ψώνια στο σουπερμάρκετ, κλπ. Αυτές οι πράξεις απαιτούν προγραμματισμό, χρόνο, προσπάθεια και ενέργεια. Αν γίνονται χωρίς γκρίνια είναι πραγματικά εκφράσεις αγάπης.

Συχνά, η διάθεση να αναγνωρίσεις και να αλλάξεις τη νοοτροπία σου για στερεότυπα είναι απαραίτητη προκειμένου να εκφράσεις την αγάπη σου πιο αποτελεσματικά. Να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει καμία ανταμοιβή για τη διατήρηση των στερεοτύπων, αλλά υπάρχουν τεράστια οφέλη όταν ικανοποιείς τις συναισθηματικές ανάγκες του ή της συζύγου σου. Εάν η γλώσσα αγάπης του ή της συζύγου σου είναι πράξεις υπηρέτησης, τότε “οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τις λέξεις.”

Σωματική επαφή
Γνωρίζουμε από πολύ παλιά ότι η σωματική επαφή είναι ένας τρόπος για να επικοινωνούμε την αγάπη μας. Πολλές έρευνες στον τομέα της ανάπτυξης των παιδιών έχουν βγάλει αυτό το συμπέρασμα: τα μωρά που τα κρατούν, χαϊδεύουν και φιλούν αναπτύσσουν μια πιο υγιή συναισθηματική ζωή από ό,τι εκείνα που στερούνται τη φυσική επαφή για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η σωματική επαφή είναι επίσης ένα ισχυρό μέσο για την επικοινωνία της συζυγικής αγάπης. Το κράτημα των χεριών, τα φιλιά, οι αγκαλιές και η σεξουαλική επαφή είναι όλα τρόποι επικοινωνίας της αγάπης σου προς το ή τη σύντροφό σου. Για μερικά άτομα, η φυσική επαφή είναι η πρωταρχική γλώσσα αγάπης τους. Χωρίς αυτήν αισθάνονται ότι δεν τους αγαπούν. Με αυτήν, αισθάνονται συναισθηματικά γεμάτα και είναι ασφαλή για την αγάπη του ή της συζύγου τους. Το να κάθεστε αγκαλιά όταν βλέπετε το αγαπημένο σας τηλεοπτικό πρόγραμμα δεν απαιτεί κανένα επιπλέον χρόνο αλλά μπορεί να επικοινωνήσει την αγάπη σας πολύ δυνατά. Το να ακουμπάς το ή τη σύζυγό σου καθώς προσπερνάτε ο ένας τον άλλο στο σπίτι διαρκεί μόνο μια στιγμή. Ακόμα και ένα γρήγορο φιλί ή μια αγκαλιά όταν φεύγεις από το σπίτι και όταν επιστρέφεις μπορεί να είναι πολύ σημαντικό για το ή τη σύντροφό σου.

Εάν ανακαλύψεις ότι η σωματική επαφή είναι η κύρια γλώσσα αγάπης για το ή τη σύζυγό σου, το όριο για το πώς να εκφράσεις την αγάπη σου είναι η φαντασία σου.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • Nat
    8 months ago -

    Πολύ χρήσιμο αυτό το tip!
    N

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ


  • *