ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ!

Πες μας που ζεις για να σε συνδέσουμε με το TOP γυμναστήριο της περιοχής σου και να πάρεις το δώρο σου!


Blog

Πρόσεχε αυτές τις 12 εστίες μόλυνσης

Πρόσεχε αυτές τις 12 εστίες μόλυνσης

Καθώς πλησιάζουν τα κρύα, οι μεταδοτικές ασθένειες πληθαίνουν. Γι’ αυτό, είναι καλό να προσέχουμε και να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τις πιθανές εστίες μόλυνσης. Μπορεί να πλένεις με μεγάλη σχολαστικότητα τα χέρια σου αφού πας στην τουαλέτα, αλλά τι κάνεις όταν χρησιμοποιήσεις το κινητό σου ή την οδοντόβουρτσά σου; Παρακάτω σου αναφέρουμε 12 εστίες μόλυνσης που πρέπει να προσέχεις.

Το κινητό σου

Αν το σκεφτείς λίγο, έχεις το κινητό σου συνέχεια μαζί σου και το αφήνεις παντού: στο τραπέζι της καφετέριας ή του εστιατορίου, στους πάγκους σε δημόσιες τουαλέτες, στο γραφείο σου, κλπ. Σύμφωνα με έρευνες στο Λονδίνο, 9 στα 10 κινητά κουβαλούν κάποιον υιό που μπορεί να προκαλέσει ασθένεια, όπως τον υιό της γρίπης ή τον υιό MRSA. Επίσης, υπάρχουν 16% πιθανότητες ότι το κινητό σου έχει το βακτηρίδιο E.coli.

Τι να κάνεις: Προμηθεύσου με ειδικά αποστειρωτικά πετσετάκια για ηλεκτρονικές συσκευές και χρησιμοποίησέ τα για να απολυμαίνεις το κινητό σου μια φορά την εβδομάδα.

Η ψησταριά σου

Θυμάσαι πότε καθάρισες την ψησταριά σου τελευταία φορά; Το πιο πιθανό είναι ότι έχεις καθαρίσει την τουαλέτα σου πολύ πιο πρόσφατα από τότε που καθάρισες την ψησταριά σου. Αυτό δεν είναι και τόσο έξυπνο αν σκεφτείς ότι η ψησταριά σου έρχεται σε απ’ ευθείας επαφή με το φαγητό σου. Σύμφωνα με μια έρευνα στην Αγγλία, κατά μέσο όρο, η ψησταριές έχουν πάνω τους περίπου 260,000 μικρόβια ανά τετραγωνικό εκατοστό. Αυτός ο αριθμός είναι περισσότερο από διπλάσιος από τον αριθμό μικροβίων που κατά μέσο όρο βρίσκονται στις τουαλέτες. Και αυτό είναι λογικό αν σκεφτείς πόσα λίπη και απομεινάρια μένουν στην ψησταριά σου όταν τελειώσεις το ψήσιμο.

Τι να κάνεις: Για ένα βαθύ καθάρισμα, τρίψε τις εσωτερικές επιφάνειες της ψησταριάς με συρμάτινο σφουγγάρι και σαπούνι και απομάκρυνε τα αποκαΐδια από τον πάτο της. Αν η ψησταριά σου διαθέτει καυστήρες, καθάρισέ τους με ένα λεπτό σύρμα. Καθάρισε τις εξωτερικές επιφάνειες της ψησταριάς με ένα καθαριστικό που περιέχει αμμωνία χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες.

Το πλυντήριό σου

Τα εσώρουχα όταν χρησιμοποιηθούν έχουν υπολείμματα από κόπρανα, ακόμα και αν αυτά δεν είναι ορατά. Όταν βάζεις τα βρώμικα εσώρουχά σου στο πλυντήριο, μεταφέρεις σε αυτό περίπου 500 εκατομμύρια βακτηρίδια E.coli. Επιπλέον, στα πλυντήρια που τα ρούχα μπαίνουν από μπροστά, μικρές ποσότητες νερού παραμένουν πολλές φορές στον πάτο μετά το τέλος του κύκλου και γίνονται εστίες ανάπτυξης μικροβίων. Στην επόμενη χρήση, πλένεις τα ρούχα σου με νερό που περιέχει αυτά τα μικρόβια.

Τι να κάνεις: Για να βεβαιωθείς ότι τα ρούχα σου βγαίνουν πραγματικά καθαρά, πλύνε τα λευκά ρούχα σου πρώτα χρησιμοποιώντας χλωρίνη για να αποστειρώσεις το πλυντήριό σου. Αφιέρωσε ένα κύκλο στο να πλύνεις μόνο τα εσώρουχα χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και χλωρίνη (εάν είναι χρωματιστά, χρησιμοποίησε ένα χλωρίνη για χρωματιστά ρούχα). Επίσης, μια φορά τον μήνα βάζε το πλυντήριό σου να τρέξει έναν κύκλο χωρίς ρούχα, χρησιμοποιώντας χλωρίνη και καυτό νερό, για να το απολυμάνεις.

Η οδοντόβουρτσά σου

Όταν τραβάς το καζανάκι στην τουαλέτα σου, μπορεί να εκτοξευθούν από τη λεκάνη απειροελάχιστα σταγονίδια νερού μέχρι και 6 μέτρα μακριά. Έτσι, εάν αφήνεις την οδοντόβουρτσά σου στον πάγκο του νεροχύτη σου, αυτή μπορεί να “ραντιστεί” με τα σταγονίδια του νερού της τουαλέτας σου.

Τι να κάνεις: Μια λύση είναι να κρύβεις την οδοντόβουρτσά σου στο ντουλαπάκι του μπάνιου σου ή να χρησιμοποιείς ειδικό κάλυμμα για οδοντόβουρτσες. Επίσης, μπορείς να την πλένεις τακτικά στο πλυντήριο πιάτων. Μια πιο εύκολη λύση είναι να την βάζεις για 20 λεπτά σε ένα μικρό ποτήρι με στοματικό διάλειμμα που περιέχει cetylpyridinium chloride, όπως το Scope.

Το σφουγγάρι της κουζίνας σου

Το σφουγγάρι είναι πιθανά το πιο βρώμικο και αηδιαστικό πράγμα στην κουζίνα σου. Είναι συνεχώς υγρό και έρχεται σε επαφή με πληθώρα από βακτηρίδια. Έτσι, είναι ιδανικό μέρος ανάπτυξης μικροβίων. Ένα στα τρία σφουγγάρια έχουν το βακτηρίδιο του σταφυλόκοκκου (που είναι το διπλάσιο ποσοστό από τις πιθανότητες μόλυνσης της τουαλέτας σου). Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες του University of Arizona, μπορεί να έχει πάνω του 1,55 εκατομμύρια βακτηρίδια ανά τετραγωνικό εκατοστό, που σημαίνει ότι είναι 200.000 φορές πιο βρώμικο από την τουαλέτα σου.

Τι να κάνεις: Για να σκοτώσεις τα βακτηρίδια, βάλε το υγρό σφουγγάρι στον φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό. Είναι τόσο απλό!

Τα κουμπιά του ασανσέρ

Σύμφωνα με μια έρευνα του University of Toronto, τα κουμπιά του ασανσέρ μπορεί να έχουν περισσότερα μικρόβια από την τουαλέτα σου. Μια άλλη μελέτη στη Σαουδική Αραβία έδειξε ότι το 97% των ασανσέρ σε γραφεία και πολυκατοικίες είναι μολυσμένα. Ένα στα 10 ασανσέρ είχαν μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις ή μολύνσεις το αναπνευστικού. Το ίδιο περίπου ισχύει και για τα χερούλια σε πόρτες και για τις κουπαστές σε σκάλες σε δημόσιους χώρους.

Τι να κάνεις: Πλύνε καλά τα χέρια σου ή χρησιμοποίησε ένα απολυμαντικό για τα χέρια που περιέχει αλκοόλ αφού πιέσεις το κουμπί του ασανσέρ ή ακουμπήσεις κουπαστές ή χερούλια σε πόρτες.

Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σου

Πόσο συχνά τρως μια τυρόπιττα ή ένα σάντουιτς ενώ δουλεύεις στον υπολογιστή σου. Τα πλήκτρα και τα χέρια σου – και τώρα και το σάντουιτς σου – είναι φορτωμένα με μικρόβια. Μια μελέτη στο Λονδίνο διαπίστωσε ότι τα πληκτρολόγια μπορούν να έχουν μέχρι και 5 φορές περισσότερα μικρόβια από το κάθισμα της τουαλέτας σου. Μια άλλη μεγάλη μελέτη στη Σαουδική Αραβία έδειξε ότι το 93% των πληκτρολογίων είναι μολυσμένα και ένα στα πέντε μπορούν να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις ή μολύνσεις το αναπνευστικού.

Τι να κάνεις: Καθάριζε καθημερινά το πληκτρολόγιό σου καθώς και το τηλέφωνο, το ποντίκι, την επιφάνεια του γραφείου και την οθόνη σου με ένα ειδικό για ηλεκτρονικές συσκευές απολυμαντικό πετσετάκι… και σταμάτα να τρως στο γραφείο σου.

Τα μηχανήματα ATM

Εκτός από μετρητά μπορεί να παίρνεις και άλλα πράγματα από το ATM. Σύμφωνα με μια μελέτη του University of Arizona, κάθε κουμπί που ακουμπάς έχει κατά μέσο όρο 1.200 μικρόβια – συμπεριλαμβανομένων και υιών για κρυολογήματα και γρίπη καθώς και βακτηρίδια E.coli. Όσον αφορά τα μετρητά, και τα χαρτονομίσματα μεταφέρουν μικρόβια που μπορούν να σε αρρωστήσουν.

Τι να κάνεις: Όπως και με τα κουμπιά του ασανσέρ, πλένε τα χέρια σου ή χρησιμοποίησε απολυμαντικό χεριών που περιέχει αλκοόλ μετά από κάθε φορά που πηγαίνεις στο ATM ή χειρίζεσαι χαρτονομίσματα.

Οι επιφάνειες γενικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Οι επιφάνειες στα μέσα μαζικής μεταφοράς εκτίθενται καθημερινά σε χιλιάδες άτομα, πολλά από τα οποία μεταφέρουν επικίνδυνες μεταδοτικές ασθένειες.

Τι να κάνεις: Περιόρισε όσο το δυνατόν την επαφή σου με τις επιφάνειες όταν χρησιμοποιείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς και μετά την αποβίβασή σου πλύνε τα χέρια σου ή χρησιμοποίησε απολυμαντικό χεριών που περιέχει αλκοόλ.

Τα χερούλια στα καροτσάκια των σουπερμάρκετ

Τα καροτσάκια των σουπερμάρκετ χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες άτομα καθημερινά που μπορεί να μεταφέρουν επικίνδυνους υιούς και βακτηρίδια.

Τι να κάνεις: Σκούπιζε το χερούλι στο καροτσάκι με τα ειδικά απολυμαντικά πετσετάκια που προσφέρουν τα σουπερμάρκετ. Αν δεν έχεις αυτήν την επιλογή, πλύνε τα χέρια σου ή χρησιμοποίησε απολυμαντικό χεριών που περιέχει αλκοόλ μετά την επίσκεψή σου στο σουπερμάρκετ.

Τηλεκοντρόλ σε ξενοδοχεία

Σύμφωνα με έρευνες, το τηλεκοντρόλ είναι ο μεγαλύτερος φορέας μικροβίων και βακτηριδίων στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου.

Τι να κάνεις: Απολύμανε το τηλεκοντρόλ πριν το χρησιμοποιήσεις με ένα καθαριστικό πετσετάκι. Ακόμη καλύτερα απόφυγε την χρήση του. Αν είσαι σε διακοπές, σίγουρα υπάρχουν πιο ενδιαφέροντα πράγματα να κάνεις από το να βλέπεις τηλεόραση.

Πλύσιμο χεριών σε δημόσιες τουαλέτες

Στην πραγματικότητα, τα χέρια σου μπορεί να γίνουν πιο βρώμικα όταν τα πλύνεις από πριν. Σε μια μελέτη του 2001 από το University of Arizona διαπιστώθηκε ότι ένας στους τέσσερις δοσομετρητές σαπουνιού σε δημόσιες τουαλέτες ήταν μολυσμένοι με βακτηρίδια. Επίσης, οι στεγνωτήρες χεριών που χρησιμοποιούν ζεστό αέρα στέλνουν μέχρι και 45% περισσότερα βακτηρίδια στα χέρια σου.

Τι να κάνεις: Ψάχνε για δοσομετρητές σαπουνιού που χρησιμοποιούν σαπούνι σε σακούλες αντί να γεμίζουν χύνοντας περισσότερο σαπούνι μέσα τους. Επίσης, να χρησιμοποιείς χαρτοπετσέτες για να στεγνώνεις τα χέρια σου. Μετά, χρησιμοποιώντας τις ίδιες πετσέτες κλείνε τη βρύση και άνοιγε την πόρτα για να φύγεις.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail