ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ!

Πες μας που ζεις για να σε συνδέσουμε με το TOP γυμναστήριο της περιοχής σου και να πάρεις το δώρο σου!


Blog

Πώς ξέρεις ότι πρέπει να διακόψεις μια σχέση

Πώς ξέρεις ότι πρέπει να διακόψεις μια σχέση

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Όλοι μας προσπαθούμε συνεχώς να διαμορφώσουμε σχέσεις. Σχέσεις με την οικογένειά μας, σχέσεις με τους φίλους και γνωστούς μας, σχέσεις με τους συναδέλφους μας, κλπ. Οι καλές σχέσεις μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα, μας δίνουν ενέργεια, εμπλουτίζουν τη ζωή μας, ανεβάζουν την αυτοπεποίθησή μας και αντανακλούν θετικά σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Αντίθετα, οι κακές σχέσεις μας ρίχνουν ψυχολογικά, απορροφούν όλη την ενέργειά μας, μας κάνουν να αμφιβάλουμε για τον εαυτό μας και γενικά επηρεάζουν αρνητικά όλες τις δραστηριότητές μας.

Η πιο σημαντική από όλες τις σχέσεις σου, η σχέση που έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή σου, είναι η σχέση με το τον/την σύντροφό σου. Σε προηγούμενο Wellness Tip μιλήσαμε για το πώς να αξιολογήσεις αν έχεις μια καλή σχέση με τον/την σύντροφό σου. Ίσως όμως είσαι στην άλλη πλευρά και αναρωτιέσαι αν η σχέση σου είναι σε αδιέξοδο και θα θα πρέπει να τη διακόψεις.

Κάθε σχέση έχει τις καλές και τις κακές της μέρες. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλεις να κάνεις κάτι που ο/η σύντροφός σου αντιτίθεται (π.χ. να βγείτε έξω όταν ο άλλος θέλει να περάσετε χαλαρά στο σπίτι). Ή μπορεί να είπες κάτι που ο/η σύντροφός σου το πήρε στραβά. Αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κάθε σχέσης. Κάπου-κάπου όμως οι διαφορές σας μπορεί να γίνουν πιο σοβαρές και μπορεί να οδηγήσουν στη διάλυση της σχέσης σας. Υπάρχουν κάποια σημάδια που καταδεικνύουν κάποια σοβαρά προβλήματα, και όταν αυτά τα σημάδια επαναλαμβάνονται με κάποια συχνότητα μπορεί να σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να περιορίσετε τις απώλειές σας τερματίζοντας την σχέση σας. Γνωρίζοντας ποια είναι αυτά τα σημάδια μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις τη σπατάλη περισσότερου χρόνου επενδύοντας σε μια σχέση που δεν οδηγεί πουθενά.

Εάν έχεις ερωτηματικά για το αν θα πρέπει ή όχι να συνεχίσεις την σχέση σου, ακολούθησε τα παρακάτω 4 βήματα:

  • 1ο Βήμα: Διερεύνησε και ξεκαθάρισε τα αισθήματά σου
  • 2ο Βήμα: Αξιολόγησε τη συμπεριφορά του/της συντρόφου σου
  • 3ο Βήμα: Αξιολόγησε την σχέση σας
  • 4ο Βήμα: Αποφάσισε και ανέλαβε δράση

Αυτή την εβδομάδα θα καλύψουμε το πρώτο βήμα και τις επόμενες τρεις θα καλύψουμε τα υπόλοιπα τρία.

1ο Βήμα: Διερεύνησε και ξεκαθάρισε τα αισθήματά σου

1. Διερεύνησε αν υπάρχει κάτι που δεν θέλεις να αποδεχτείς για το/τη σύντροφό σου. Μήπως έχεις την προσδοκία (ή απαίτηση) να αλλάξει για χάρη σου; Αν ναι, σκέψου αν το αντίστροφο θα ήταν δίκαιο, δηλαδή αν ο/η σύντροφός σου είχε την προσδοκία από σένα να αλλάξεις. Ένα άλλο πράγμα που μπορείς να δοκιμάσεις είναι να αποδεχθείς πλήρως ό,τι είναι αυτό που θέλεις να αλλάξεις στο άλλο. Πες το δυνατά: “Αποδέχομαι ότι είναι τελείως ατημέλητος/η.” Στη συνέχεια ρώτα τον εαυτό σου αν τα οφέλη από την σχέση σας αντισταθμίζουν αυτό το γεγονός. Αν ναι, δοκίμασε να αποδεχτείς και να συναναστραφείς με τον/την σύντροφό σου όπως είναι, αντί να προσπαθείς να τον/την αλλάξεις.

Αν αυτό είναι κάτι τόσο σημαντικό ή ενοχλητικό που απλά δεν μπορείς να το παραβλέψεις και ο/η σύντροφός σου δεν μπορεί αλλάξει, τότε ίσως είναι καιρός να τελειώσει τη σχέση. Για παράδειγμα, εάν ο σύντροφός σου πιστεύει σε διαφορετική θρησκεία, πράγμα που είναι πρόβλημα για σένα, και αρνείται να ασπαστεί τη δική σου θρησκεία, τότε αυτό μπορεί πράγματι να είναι ένας λόγος να διακόψετε την σχέση σας.

2. Σκέψου τα δικά σου θέματα. Ίσως ανακαλύψεις ότι θέλεις να διακόψεις τη σχέση γιατί δεν θέλεις να αναγνωρίσεις και να αντιμετωπίσεις κάποια δικά σου θέματα – όπως ανασφάλεια ή φόβος για εγκατάλειψη – που σίγουρα θα επανεμφανιστούν και σε οποιαδήποτε μελλοντική σου σχέση. Για παράδειγμα, μπορεί στο παρελθόν να σε έχουν απατήσει και μπαίνεις στον πειρασμό να διακόψεις την σχέση σου πριν συνδεθείς τόσο πολύ που να γίνεις ευάλωτος/η και ξαναπληγωθείς. Αυτός όμως δεν είναι ένας καλός λόγος για να χωρίσεις. Θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τους φόβους και τις ανασφάλειές σου, αντί να τους αποφεύγεις.

Αν πιστεύεις ότι τα δικά σου θέματα είναι το πρόβλημα, τότε συζήτησέ τα με το/τη σύντροφό σου και προσπαθήστε αν μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο να τα αντιμετωπίσετε μαζί.

3. Εξέτασε το ενδεχόμενο ότι είσαι στη σχέση μόνο επειδή δεν θέλεις να πληγώσεις το/τη σύντροφό σου. Εάν είσαι το είδος του ατόμου που συνηθίζει να φροντίζει για τις ανάγκες όλων των άλλων, ίσως κατά βάθος να γνωρίζεις ότι δεν θέλεις να είσαι σε αυτή τη σχέση, αλλά διστάζεις να το πεις στον άλλο ότι θέλεις να χωρίσεις. Ωστόσο, θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι το να έχεις μια σχέση βασισμένη στη συμπόνια δεν βοηθά ούτε αυτό το πρόσωπο ούτε εσένα.

Αν γνωρίζεις ότι η σχέση δεν έχει πραγματικό μέλλον για σένα, τότε το να την τελειώσεις το συντομότερο δυνατό είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για το/τη σύντροφό σου, γιατί δίνεις την ευκαιρία σε αυτόν ή αυτήν να επουλώσει γρήγορα τα ψυχολογικά τραύματα και να ψάξει για μια καινούργια σχέση που του/της ταιριάζει καλύτερα.

Αν και είναι ιδανικό να διαλέξεις μια χαλαρή χρονική στιγμή για να χωρίσεις, μην το αναβάλεις επειδή είναι τα γενέθλια, ένας γάμος στην οικογένεια, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, τα Χριστούγεννα, ή ένα εκατομμύριο άλλοι λόγοι που θα ανακαλύψεις και κάνουν “άκαιρο” το να χωρίσεις. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Δεν υπάρχει τέλεια χρονική στιγμή για να τελειώσει μια σχέση (αν και μερικές στιγμές είναι, φυσικά, πιο ενδεδειγμένες από τους άλλες).

4. Αναλογίσου αν παραμένεις σε μια λάθος σχέση επειδή φοβάσαι τη μοναξιά. Εάν μένεις σε μια σχέση που δεν σου κάνει επειδή φοβάσαι να μείνεις μόνος ή μόνη, αυτό δεν είναι μόνο άδικο για το άλλο άτομο αλλά και για σένα γιατί δεν αναπτύσσεσαι προσωπικά και χάνεις τις ευκαιρίες να γνωρίσεις το άτομο που πραγματικά σου ταιριάζει.

5. Παραδέξου ότι απλά δεν έχεις τα ίδια αισθήματα που είχες στο παρελθόν για το/τη σύντροφό σου. Ή, ίσως απλά ο/η σύντροφός σου δεν έχει τα ίδια αισθήματα για σένα. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς παίζει ρόλο στην επιλογή μας για τα άτομα που μας αρέσουν ή αγαπάμε αλλά αυτά τα συναισθήματα μπορεί να αλλάξουν ή να αλλοιωθούν με την πάροδο του χρόνου. Όταν συμβεί αυτό μπορεί να πονέσει το ένα ή και τα δύο άτομα στο ζευγάρι, χωρίς να είναι αναγκαστικά σφάλμα κανενός. Η στοργή και η αγάπη δεν δίνεται με καταναγκασμό. Όσο πιο γρήγορα παραδεχθείτε το πώς αισθάνεστε πραγματικά, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσετε να βρείτε μια λύση γι ‘αυτό.

6. Σκέψου αν ντρέπεσαι να βγαίνεις κοινωνικά με το/τη σύντροφό σου. Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα. Εάν οι συνάδελφοί σου ή μια ομάδα των φίλων σου έχουν μια κοινωνική συνεύρεση, πόσο σε ενθουσιάζει η ιδέα να πας με το έτερό σου ήμισυ; Σκέφτεσαι ότι ο/η σύντροφός σου θα κάνει πολύ καλή εντύπωση ή ψάχνεις για δικαιολογίες να μην τον/την φέρεις μαζί σου επειδή φοβάσαι ή ντρέπεσαι για τη συμπεριφορά του/της σε κοινωνικές καταστάσεις;

Βέβαια, μερικοί άνθρωποι είναι πιο ντροπαλοί από άλλους και σε μερικές κοινωνικές εκδηλώσεις μπορεί να περνάς καλύτερα χωρίς το έτερό σου ήμισυ, αλλά γενικά θα πρέπει να είσαι υπερήφανος/η για το άτομο με το οποίο έχεις σχέση και να σε ενθουσιάζει η ιδέα να το επιδεικνύεις. Εάν δεν σε ικανοποιεί η ιδέα να σας βλέπουν μαζί, τότε πώς μπορείς να είσαι ευτυχισμένος/η με τη σχέση σας;

Την επόμενη εβδομάδα θα μιλήσουμε για το δεύτερο βήμα της αξιολόγησης για το αν θα πρέπει να διακόψεις την σχέση σου που έχει να κάνει με την αξιολόγηση της συμπεριφοράς του/της συντρόφου σου.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail