ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ!

Πες μας που ζεις για να σε συνδέσουμε με το TOP γυμναστήριο της περιοχής σου και να πάρεις το δώρο σου!


Blog

Πώς η γυμναστική σε θεραπεύει – Μέρος 2ο

Πώς η γυμναστική σε θεραπεύει – Μέρος 2ο

Στο Health & Fitness Tip της προηγούμενης εβδομάδας μιλήσαμε για 3 τρόπους με τους οποίους η γυμναστική βοηθά στη θεραπεία υπαρχόντων προβλημάτων με την υγεία μας και στην αποφυγή τους. Στο σημερινό άρθρο θα συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση και με άλλες θεραπευτικές ιδιότητες της γυμναστικής.

4. Περιορίζει τις φλεγμονές
Οι φλεγμονές είναι από τις βασικές αιτίες σχεδόν όλων των χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου. Είναι το κοινό νήμα που συνδέει πολλά διαφορετικά προβλήματα, και για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατανοούν αυτές τις βασικές ρίζες των ασθενειών.

Οι φλεγμονές μπορούν να ανιχνευτούν μετρώντας την παρουσία της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), η οποία αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι σε κατάσταση χρόνιας αντίδρασης. Μόρια-αγγελιοφόροι του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζονται κυτοκίνες, αναπτύσσονται λόγω της κακής διατροφής και καθιστικής ζωής.

Ένα πρόγραμμα τακτικής και μέτριας σε ένταση προπόνησης μπορεί να μειώσει αισθητά τα επίπεδα CRP, σύμφωνα με μια μελέτη του 2002 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Epidemiology. Και μια πιο πρόσφατη μελέτη από το Columbia University Medical Center συνέδεσε πιο ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο η γυμναστική μειώνει τις φλεγμονές με τον μειωμένο κίνδυνο αρτηριοσκλήρωσης (τη συσσώρευση λιπαρών ουσιών στις αρτηρίες), που είναι ένας βασικός παράγοντας για καρδιοπάθειες.

Το κλειδί είναι να χτυπήσεις τις αιτίες της φλεγμονής: διατροφή βασισμένη σε επεξεργασμένα τρόφιμα, έλλειψη αρκετής γυμναστικής και πάρα πολύ άγχος. Η λύση είναι απλή: σωστή διατροφή, τακτική γυμναστική και άλλες δραστηριότητες που μειώνουν το άγχος όπως ο διαλογισμός, το tai chi και η γιόγκα.

5. Βοηθά τις ορμόνες σου
Η γυμναστική διαδραματίζει ένα μεγάλο ρόλο για τη ρύθμιση των ορμονών και των επιπέδων της ζάχαρης στο αίμα, βοηθώντας στην προστασία ακόμα και αυτών των ατόμων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης τύπων καρκίνου που σχετίζονται με τις ορμόνες και διαβήτη τύπου 2. Επίσης, η γυμναστική βοηθά τα άτομα που αναπτύσσουν τέτοιες ασθένειες να τις αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη επιτυχία.

Στην πραγματικότητα, η γυμναστική είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της θεραπείας του διαβήτη (μαζί με τη διατροφή και τη φαρμακευτική αγωγή), και πολλά άτομα που υποφέρουν από αυτήν την ασθένεια μπορούν να εξαλείψουν την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή εάν γυμνάζονται και κάνουν σωστή διατροφή. Το 2001, μια μελέτη του Department of Health and Human Services’s των Η.Π.Α. συμπέρανε ότι τα προδιαβητικά άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας ή εθνικότητας, που διορθώνουν τη διατροφή τους και αυξάνουν τα επίπεδα της σωματικής τους δραστηριότητας, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 πιο σημαντικά από τα άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή (58% έναντι 31%). Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι, με την ενσωμάτωση αυτών των αλλαγών, τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο μπορούν να επαναφέρουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αν και η έρευνα είναι σε νηπιακό στάδιο, υπάρχει επίσης ένα αυξανόμενο σώμα αποδεικτικών στοιχείων που δηλώνει ότι η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή και αντιμετώπιση συγκεκριμένων τύπων καρκίνου που έχουν σχέση με τις ορμόνες, κυρίως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με μια μελέτη του Yale School of Medicine, γυναίκες που έπασχαν από καρκίνο του μαστού είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες για επανεμφάνιση του καρκίνου και θάνατο όταν περπατούσαν δύο με τρεις ώρες την εβδομάδα, σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους που ήταν ανενεργείς.

6. Προάγει το ανοσοποιητικό σύστημα
Τα άτομα που γυμνάζονται τακτικά έχουν μειωμένο κίνδυνο να πάθουν κρυολογήματα, σύμφωνα με μελέτες που δείχνουν ότι τα άτομα με καλή φυσική κατάσταση πάσχουν από 60 έως 90% λιγότερα κρυολογήματα σε σύγκριση με τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή.

Η γυμναστική θεωρείται ότι υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα με διάφορους τρόπους: αποβάλλοντας τα βακτηρίδια από τους πνεύμονες μέσω της αυξημένης αναπνοής και κυκλοφορίας του αίματος, αποβάλλοντας τις καρκινογόνες ουσίες από το σώμα με τα ούρα και τον ιδρώτα και αποστέλλοντας μια υψηλότερη συγκέντρωση αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων (κύτταρα άμυνας του σώματος) σε όλο το σώμα γρηγορότερα. Είναι επίσης πιθανό ότι η προσωρινή ανύψωση της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να αποτρέπει τη βακτηριδιακή ανάπτυξη (όπως ο πυρετός). Τέλος, η γυμναστική επιβραδύνει την απελευθέρωση των ορμονών που σχετίζονται με το άγχος. Το άγχος αυξάνει τις πιθανότητες για ασθένειες ενώ η σωματική δραστηριότητα βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος με τρόπους που υποστηρίζουν την ψυχο-σωματική υγεία καθώς και την υγεία του νευρικού συστήματος.

7. Υποστηρίζει την πνευματική, ψυχική και σεξουαλική υγεία
Η σωματική δραστηριότητα έχει μια ισχυρή επίδραση στην ψυχική υγεία. Βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Προκαλώντας αλλαγές στην παραγωγή νορεπινεφρίνης, ντοπαμίνης και σεροτονίνης, η γυμναστική λειτουργεί σαν φυσικό αντικαταθλιπτικό. Η γυμναστική παράγει την παραγωγή σεροτονίνης, οπότε δέχεσαι μια χημική επίδραση από ενδογενείς ορμόνες. Η γυμναστική μπορεί να είναι λοιπόν τόσο ισχυρή όσο και ένα δυνατό αντικαταθλιπτικό φάρμακο – και μερικές φορές πιο ισχυρό.

Ένα κύριο σύμπτωμα της κατάθλιψης, ωστόσο, είναι η έλλειψη διάθεσης για δραστηριότητα – και εδώ έγκειται η δυσκολία στην χρήση της γυμναστικής για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της κατάθλιψης. Οι ειδικοί προτείνουν το να φτάνουμε στα προτεινόμενα 30-λεπτά γυμναστικής την ημέρα, σπάζοντάς την σε μικρές ποσότητες — ας πούμε, πέντε έως 10 λεπτά γυμναστικής την κάθε φορά. Το πιο δύσκολο κομμάτι της γυμναστικής είναι τα πρώτα πέντε λεπτά. Εάν ξεπεραστεί η διάθεση για αδράνεια, πολλά καλά πράγματα θα αρχίσουν να συμβαίνουν.

Μερικά από αυτά τα καλά πράγματα συμβαίνουν πίσω από τις πόρτες των υπνοδωματίων! Μια μελέτη του 2003 που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine διαπίστωσε ότι οι άνδρες άνω των 50 ετών που ήταν σωματικά δραστήριοι είχαν 30% χαμηλότερες πιθανότητες για στυτική δυσλειτουργία σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν καθιστική ζωή. Φυσιολογικά, η βελτιωμένη ροή του αίματος θεωρείται ότι βοηθά με τη στυτική δυσλειτουργία, αλλά άλλες μελέτες βρήκαν ότι η γυμναστική βελτιώνει επίσης την αυτό-εικόνα, εμπιστοσύνη στο σώμα και ορμονική ισορροπία – που είναι όλα σημαντικοί παράγοντες για μια καλή σεξουαλική ζωή. Μια μελέτη του Harvard University που έγινε το 2000 διαπίστωσε ότι αρσενικοί και θηλυκοί κολυμβητές ηλικίας 60 ανέφεραν ότι η σεξουαλική τους ζωή ήταν συγκρίσιμη με τα άτομα που ήταν στα 40 τους.

Εκτός από τη σεξουαλική θεραπεία, η σωματική δραστηριότητα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την αντιμετώπιση του στρες. Υπάρχει πολλή έρευνα που δείχνει ότι τα άτομα με πολλή πνευματική πίεση – π.χ. από οικογενειακά προβλήματα, προβλήματα στη δουλειά, οικονομικά προβλήματα, κλπ. – έχουν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου και περισσότερες πιθανότητες για υπέρταση. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να χειριστούν το άγχος σε χρόνιο επίπεδο. Η γυμναστική είναι μία μέθοδος για να επαναφέρουμε τη χαλάρωση και την ανακούφιση σε ένα στρεσαρισμένο σώμα.

Ακόμη και οι αθλούμενοι που δεν μπορούν να απαλλαγούν από τις πηγές του άγχους τους φαίνεται να το διαχειρίζονται καλύτερα. Πάσχουν από λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις λόγω της επίδρασης της γυμναστικής στις ορμόνες του στρες. Ψυχοσωματικές ασκήσεις, όπως το Τάι Τσι και η γιόγκα, έχουν αποδειχθεί να έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση και την αντίληψη του στρες. Η γυμναστική μπορεί επίσης να σπάσει τον κύκλο της έμμονης ανησυχίας ανακατευθύνοντάς την συναισθηματική, ψυχική και σωματική ενέργειά μας. Αν βγεις για ένα τρέξιμο, ξαφνικά δεν σκέφτεσαι τα ίδια πράγματα αργότερα. Θα υιοθετήσεις έναν τρόπο ζωής όπου τρως καλύτερα, κοιμάσαι καλύτερα και ανησυχείς λιγότερο. Η γυμναστική μειώνει την τάση προς δραστηριότητες που αυξάνουν το άγχος.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail