Είναι το μυαλό σου γεμάτο αρνητικές σκέψεις που βαραίνουν την ψυχική σου διάθεση και ρίχνουν την ενέργειά σου; Παρακάτω είναι 5 προτάσεις από τους ειδικούς για να ανεβάσεις άμεσα τη ψυχική σου διάθεση.
Χαμογέλασε
Εάν το πρόσωπό σου εκφράζει χαρά, αυτό μπορεί να μεταδοθεί και στην ψυχική σου διάθεση. Όταν έχουμε αρνητική ψυχική διάθεση, έχουμε την τάση να “κολλάμε” και να εστιαζόμαστε σε αυτήν. Τα θετικά συναισθήματα κάνουν το αντίθετο: μας βοηθούν στο να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε μία μελέτη τα άτομα που συμμετείχαν βελτίωσαν άμεσα τη ψυχική τους διάθεση απλά χαμογελώντας.
Κάνε σωστή διατροφή
Η μεγάλη σακούλα με τα πατατάκια ή το κεσεδάκι με το παγωτό δεν σε βοηθούν τόσο στο να αισθανθείς καλύτερα όσο φαντάζεσαι. Μια μελέτη του Deakin University στη Μελβούρνη της Αυστραλίας διαπίστωσε ότι μια δυτικού τύπου διατροφή – που συνίσταται κυρίως από επεξεργασμένα κρέατα, πίτσα, τηγανητά τρόφιμα, λευκό ψωμί, ζάχαρη, και μπύρα – αυξάνει τις πιθανότητες για κατάθλιψη κατά 52%. Η διατροφή που είχε αποτελέσματα ήταν η διατροφή που συνίσταται από λαχανικά, φρούτα, κρέας από ζώα ελεύθερης βοσκής, ψάρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Η διατροφή αυτή μείωσε τις πιθανότητες για κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές κατά 35% και 32%, αντίστοιχα.
Κάνε αερόβια γυμναστική
Η αερόβια γυμναστική μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης όσο και ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Σε μια μελέτη, άτομα που έκαναν καθιστική ζωή και έπασχαν από κατάθλιψη, παρόλο που έπαιρναν φάρμακα, δοκίμασαν ένα πρόγραμμα γυμναστικής υπό εποπτεία συνεχίζοντας τη φαρμακευτική αγωγή τους. Χρησιμοποιώντας διαδρόμους ή στατικά ποδήλατα, τα άτομα αυτά έκαναν το ισοδύναμο της πεζοπορίας 6,5 χιλιομέτρων ανά ώρα για 210 λεπτά την εβδομάδα (υψηλή ένταση) ή 5 χιλιομέτρων ανά ώρα για 75 λεπτά την εβδομάδα (μέτρια ένταση). Μετά από 12 εβδομάδες, περίπου το 30% των ατόμων και στις δύο ομάδες δεν έπασχαν από κατάθλιψη και ένα επιπλέον 20% παρουσίασαν βελτίωση. Για τις γυναίκες, η έντονη άσκηση φαίνεται να ήταν πιο αποτελεσματική αν δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης, ενώ εκείνες που είχαν φαίνεται να προτιμούσαν τη λιγότερο έντονη προπόνηση. Πήγαινε λοιπόν στο γυμναστήριο της γειτονιάς σου και ανέβα στο διάδρομο ή ποδήλατο ή παρακολούθησε ένα από τα αερόβια ομαδικά προγράμματα.
Ζήτα τη βοήθεια των φίλων σου
Υπάρχει ένας παράγοντας που καθολικά σχετίζεται με την ευτυχία: το εύρος και η ποιότητα των κοινωνικών σχέσεών μας. Για παράδειγμα, αν ρωτήσεις κάποιον τι προτιμά από τα δύο: να χάσει τους φίλους του ή την όρασή του, θα σκεφτεί πάρα πολύ πριν απαντήσει. Πολλά τυφλά άτομα είναι απόλυτα ευτυχισμένα, ενώ τα άτομα που δεν έχουν φίλους είναι δυστυχισμένα. Αν ξοδεύεις όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μπορείς με τους φίλους και την οικογένειά σου, αυτές οι σχέσεις θα σου προσφέρουν την ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζεσαι.
Μην παρεκτρέπεσαι
Κατά κανόνα, έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε ότι τα αρνητικά γεγονότα στη ζωή μας θα μας κάνουν να αισθανόμαστε πολύ άσχημα για ένα πραγματικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν ρωτήσεις κάποιο άτομο να προβλέψει πώς θα ένιωθε αν έχανε το πόδι του, ένα αγαπημένο του πρόσωπο ή τη δουλειά του, η απάντησή του κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν ότι αυτό θα ήταν ολέθριο και ότι θα επηρέαζε αρνητικά τη ζωή του για πάντα ή τουλάχιστον για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως, ακόμα και τα χειρότερα γεγονότα στη ζωή, σύμφωνα με έρευνα, μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα για ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Οι άνθρωποι είναι πολύ ικανοί στο να βρίσκουν νέους τρόπους και να προσαρμόζονται όταν οι καταστάσεις δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τα σχέδια και τις προσδοκίες τους.