ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ!

Πες μας που ζεις για να σε συνδέσουμε με το TOP γυμναστήριο της περιοχής σου και να πάρεις το δώρο σου!


Blog

Πώς να κρατήσεις τα μαχαίρια σου ακονισμένα

Πώς να κρατήσεις τα μαχαίρια σου ακονισμένα

Πώς ξέρεις αν τα μαχαίρια σου χρειάζονται ακόνισμα

Για να ελέγξεις το πόσο κοφτερό είναι το μαχαίρι σου, ψάξε να βρεις στην κουζίνα σου για κάποιο φρούτο ή λαχανικό που έχει καμπύλη και λεία επιφάνεια (π.χ. ντομάτα, κρεμμύδι με τον εξωτερικό του φλοιό, ή ένα μήλο). Θα πρέπει να μπορείς να κόψεις την επιφάνεια των εν λόγω τροφίμων χρησιμοποιώντας το μαχαίρι με πολύ λίγη πίεση.

Το μαχαίρι δεν πρέπει να γλιστρά στη λεία επιφάνεια. Εάν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις το μαχαίρι κινώντας το μπρος-πίσω (σαν πριόνι) ή να τρυπήσεις πρώτα την επιφάνεια με τη μύτη του μαχαιριού, το μαχαίρι σου μάλλον δεν είναι αρκετά κοφτερό. Αν το μαχαίρι σου είναι κοφτερό, τα κοψίματα του θα πρέπει να είναι λεία και καθαρά χωρίς να αλλοιώνουν την επιφάνεια ή το σχήμα της ντομάτας.

Το απόλυτο τεστ για το πόσο κοφτερό είναι το μαχαίρι σου

Το απόλυτο τεστ για το αν το μαχαίρι σου είναι αρκετά κοφτερό μπορεί να σε εκπλήξει μπορεί να κόψει χαρτί; Πάρε ένα κανονικό λευκό φύλλο χαρτιού από τον εκτυπωτή σου και κράτα το μαχαίρι σου κάθετα με την κόψη πάνω στο χαρτί. Αν το μαχαίρι μπορεί να κόψει καθαρά το χαρτί με πολύ λίγη προσπάθεια, τότε είναι κοφτερό. Αν πρέπει να το πιέσεις πολύ ή να το χρησιμοποιήσεις κουνώντας το μπρος-πίσω με αποτέλεσμα να έχεις ένα ακανόνιστο κόψιμο, τότε μάλλον χρειάζεται ακόνισμα.

Το χαρτί περιοδικών είναι ακόμα καλύτερο για να ελέγξεις το πόσο κοφτερό είναι το μαχαίρι σου, επειδή είναι πολύ λεπτό και ολισθηρό. Μπορείς να δοκιμάσεις να το κόψεις με τον ίδιο τρόπο όπως με το χαρτί εκτυπωτή. Τύλιξε μια σελίδα (σαν σωλήνα) από ένα περιοδικό και προσπάθησε να το κόψεις όπως έκανες με το χαρτί εκτυπωτή. Αν το χαρτί κόβεται χωρίς το μαχαίρι να γλιστρά, τότε το μαχαίρι σου είναι εξαιρετικά κοφτερό.

Πώς να κρατήσεις τα μαχαίρια σου ακονισμένα

Όταν ακονίσεις τα μαχαίρια σου, μάλλον θα θέλεις να τα διατηρήσεις σε αυτήν την κατάσταση για αρκετό καιρό. Με την πάροδο του χρόνου, λόγω της φυσιολογικής φθοράς από την χρήση τους, τα μαχαίρια θα χάσουν το ακόνισμά τους. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τα μαχαίρια σου κοφτερά για λίγο περισσότερο.

  • Να χρησιμοποιείς την κατάλληλη βάση κοπήςΤο είδος βάσης κοπής που χρησιμοποιείς μπορεί να βελτιώσει δραστικά τον χρόνο που το μαχαίρι σου διατηρεί την κόψη του. Η καλύτερη επιλογή για να διατηρείς τα μαχαίρια σου κοφτερά είναι να χρησιμοποιείς ξύλινες βάσεις κοπής. Το ξύλο είναι αρκετά μαλακό και δεν κάνει ζημιά στην κόψη του μαχαιριού σου. Οι επόμενες καλύτερες βάσεις κοπής είναι οι πλαστικές. Σε αντίθεση με τις ξύλινες, οι πλαστικές βάσεις κοπής έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να πλυθούν και να απολυμανθούν στο πλυντήριο πιάτων. Επίσης οι πλαστικές βάσεις κοπής είναι διαθέσιμες σε πολλά μεγέθη και είναι πιο οικονομικές. Η τελευταία επιλογή για βάσεις κοπής είναι οι γυάλινες, μαρμάρινες ή κεραμικές πλάκες. Αυτές οι βάσεις κοπής είναι πάρα πολύ σκληρές για τα μαχαίρια. Το παρατεταμένο κόψιμο πάνω σε αυτές θα χαλάσει την κόψη ακόμη και των πιο ακριβών μαχαιριών κουζίνας.
  • Να καθαρίζεις σωστά τα μαχαίρια σουΗ διαδικασία καθαρισμού των μαχαιριών της κουζίνας συχνά προκαλεί ζημιά στην κόψη τους. Ο μεγαλύτερος ένοχος είναι το πλυντήριο πιάτων. Στο πλυντήριο πιάτων, οι κόψεις των μαχαιριών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να τριφτούν πάνω στα άλλα μαχαιροπίρουνα ή πιάτα. Αυτό δημιουργεί μικρές ατέλειες στην κόψη τους ή να γίνονται λιγότερο κοφτερά με το πέρασμα του χρόνου. Η λύση είναι να πλύνεις τα μαχαίρια σου με το χέρι. Το πλύσιμο στο χέρι σώζει επίσης τις λαβές από φθορές λόγω των νερών και της υψηλής θερμότητας του πλυντηρίου πιάτων. Όταν πλένεις τα μαχαίρια με το χέρι, απέφευγε τον πειρασμό να τα μουσκεύεις στη σαπουνάδα σου, επειδή είναι κακό και για τις λαβές και για τις κόψεις τους. Επιπλέον, μετά τη σωστή πλύση του, είναι σημαντικό τα μαχαίρια να στεγνώνουν καλά πριν τα βάζεις στην τελική θέση τους.
  • Αποθήκευση των μαχαιριώνΤο πού κρατάς τα μαχαίρια σου είναι ένας άλλος λόγος για να χάνουν την κόψη τους. Ένα μπλοκ για μαχαίρια ή κάποιο άλλο είδος αποθήκευσης μαχαιριών είναι επίσης σημαντικό για να διατηρείς τα μαχαίρια σου κοφτερά. Χωρίς σωστή αποθήκευση, τα μαχαίρια σου μπορούν να καταλήξουν πεταμένα σε ένα συρτάρι όπου μπορούν να χτυπούν μεταξύ τους και να χάνουν την κόψη τους. Τα κοφτερά μαχαίρια μπορούν επίσης να σε κόψουν καθώς βάζεις τα χέρια σου στο συρτάρι χωρίς να προσέχεις.
  • Κατάλληλη χρήση των μαχαιριώνΓια να διατηρείς τα μαχαίρια σου κοφτερά είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγεις να τα χρησιμοποιείς σαν εργαλεία όπως σαν μοχλούς, σφυριά, κατσαβίδια ή οποιοδήποτε άλλο εργαλείο. Τα μαχαίρια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τον σκοπό τους… να κόβουν!
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ


  • *