Σε προηγούμενο άρθρο μας συζητήσαμε το τι μπορείς να ξεφορτωθείς καθώς κάνεις το ανοιξιάτικο καθάρισμα του σπιτιού σου. Μαζί με το καθάρισμα, ευκαιρία είναι να οργανώσεις και τη ντουλάπα με τα ρούχα σου, πράγμα που πάντα ήθελες να κάνεις αλλά το αναβάλεις συνεχώς επειδή φοβάσαι τον όγκο της δουλειάς. Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα σχέδιο δράσης. Παρακάτω θα βρεις έναν βήμα-προς-βήμα οδηγό που θα σε βοηθήσει να καθαρίσεις και να οργανώσεις τη ντουλάπα σου. Πάρε μια βαθειά αναπνοή και ξεκίνα!
1ο Βήμα: Αφαίρεσε τις άδειες κρεμάστρες
- Αφαίρεσε τις άδειες κρεμάστρες από τη ντουλάπα σου.
- Ξεχώρισε όλες τις σπασμένες, στραβωμένες, σκουριασμένες και αδύναμες κρεμάστρες και βάλε τις σε μια σακούλα σκουπιδιών καθώς τις πιάνεις για πρώτη φορά. Πιάνε κάθε κρεμάστρα μόνο μια φορά.
- Βάζε τις “καλές” άδειες κρεμάστρες πάνω στο κρεβάτι ή τη συρταριέρα σου, ή μέσα σε ένα άδειο κουτί.
- Τώρα έχεις ανοίξει λίγο χώρο στην ντουλάπα σου για να μπορείς να κινηθείς πιο άνετα.
Εάν δεν έχεις καθόλου άδειες κρεμάστρες, πήγαινε κατ’ ευθείαν στο 2ο Βήμα.
2ο Βήμα: Μάζεψε προμήθειες
Για το βήμα αυτό θα χρειαστείς ένα κρεβάτι για να σωριάσεις τα ρούχα. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις το κρεβάτι αυτό για ύπνο, μην ξεκινήσεις το 2ο Βήμα πολύ κοντά στην ώρα που θα κοιμηθείς, γιατί αλλιώς θα πρέπει να μετακομίσεις τα ρούχα πριν κοιμηθείς. Θα χρειαστείς επίσης:
- Εάν έχεις μόνο συρμάτινες κρεμάστρες, αγόρασε όσο περισσότερες πλαστικές κρεμάστρες μπορείς. Μην επιλέξεις τις πιο φτηνιάρικες αλλά ούτε και τις πιο ακριβές. Αγόρασε μερικές ίσιες και μερικές με εγκοπές για να μπορείς να κρεμάς ρούχα που έχουν τιράντες-κορδόνια χωρίς να πέφτουν. Αγόρασε επίσης και μερικές κρεμάστρες που είναι καλυμμένες με τσόχα για να κρεμάς ρούχα που γλιστράνε (μεταξωτά, κλπ.).
- 3 έως 6 μεσαίου μεγέθους χάρτινα ή πλαστικά κουτιά που μπορούν να χωρέσουν πάνω σε ένα ράφι στην ντουλάπα σου ή στο πάτωμα κάτω από τα πιο κοντά ρούχα σου ή κάτω από το κρεβάτι σου. Τα κουτιά αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να αποθηκεύσεις τα ρούχα που είναι εκτός εποχής (εκτός εάν έχεις κάποια άλλη άδεια ντουλάπα όπου μπορείς να αποθηκεύσεις αυτά τα ρούχα).
- Ένα μαρκαδόρο και αυτοκόλλητες ετικέτες.
- Μεγάλες πλαστικές σακούλες σκουπιδιών για να βάλεις τα ρούχα που δεν θέλεις πια και που θα χαρίσεις σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
- Χάρτινες σακούλες που στέκονται όρθιες από μόνες τους ή ένα κάδο απορριμμάτων για να ρίχνεις τα ρούχα που είναι για πέταμα και δεν μπορούν να δωριστούν σε κάποιο άλλο άτομο.
- Καθαρά πανέρια για το πλυντήριο ή κουτιά για να ξεχωρίζεις και να μεταφέρεις ρούχα σε άλλα δωμάτια.
3ο Βήμα: Ξεχώρισε τα ρούχα σε κατηγορίες
Αν τα ρούχα στη ντουλάπα σου είναι τόσο συνωστισμένα που δεν μπορείς να τα κουνήσεις, τότε πάρε μερικά ρούχα και ρίξε τα στο κρεβάτι σου. Αν έχεις κάποια βαριά ρούχα όπως παλτά ή σακάκια αυτά είναι τα προτιμότερα ρούχα να ρίξεις στο κρεβάτι σου για να κάνεις χώρο. Επίσης, εάν έχεις γραβάτες και ζώνες που κρέμονται στη ντουλάπα, απομάκρυνέ τες.
- Ξεκίνα από το σημείο που βλέπεις πρώτο όταν ανοίγεις τη ντουλάπα. Φέρε όλα τα παντελόνια σε αυτό το πρώτο μέρος και, στη συνέχεια, όλες τις φούστες, όλα τα πουκάμισα/μπλούζες, όλα τα πουλόβερ/σακάκια, όλες τις ρόμπες, και όλα τα φορέματα (φρόντισε να τα τοποθετήσεις στο τμήμα της ντουλάπας που έχει το μεγαλύτερο ύψος). Σε αυτό το σημείο, δεν έχεις πάρει καμιά απόφαση ως προς το τι θα κρατήσεις, τι θα αποθηκεύσεις ή τι θα δωρίσεις ή πετάξεις. Απλά τακτοποίησες τα ρούχα σου ανά κατηγορία για να δεις πόσα έχεις από κάθε κατηγορία.
- Τώρα πήγαινε στην κάθε κατηγορία και τακτοποίησε τα ρούχα ανάλογα με το χρώμα τους και τον τύπο τους. Για παράδειγμα, σε κάθε κατηγορία, μπορείς να ταξινομήσεις τα χειμερινά ρούχα σου από σκούρα προς ανοιχτά και τα καλοκαιρινά ρούχα σου από ανοιχτά προς σκούρα (αν προτιμάς όμως μπορείς να κρατήσεις την ίδια σειρά ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου). Επίσης μπορείς να πας από το ελαφρύτερο στο βαρύτερο, όπως από τα αμάνικα στα ζιβάγκο.
4ο Βήμα: Αφαίρεσε τα ρούχα που είναι “εκτός εποχής”
Πήγαινε πίσω στην κάθε κατηγορία ρούχων, στην ντουλάπα σου, και βγάλε τα ρούχα που είναι “εκτός εποχής.” Μπορείς να το κάνεις αυτό δύο φορές τον χρόνο: στα μέσα του φθινοπώρου και στις αρχές της άνοιξης. Δίπλωσε τα ρούχα που αφαίρεσες και τοποθέτησέ τα σε ένα ή περισσότερα από τα πλαστικά ή χάρτινα κουτιά ή μετάφερέ τα στην άλλη, εφεδρική ντουλάπα (αν έχεις). Ποτέ μην αποθηκεύεις ρούχα για τα οποία έχεις οποιαδήποτε αμφιβολία για το αν είναι απολύτως καθαρά (ίσως χρειαστεί να βάλεις μερικά ρούχα για πλύσιμο ή να τα στείλεις στο καθαριστήριο πριν ολοκληρώσεις αυτό το βήμα). Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγεις τρύπες από σκώρους ή κιτρινίλες και λεκέδες σε αυτά τα ρούχα όταν πας να ξαναχρησιμοποιήσεις την επόμενη περίοδο. Εάν έχεις μάλλινα ρούχα, πρόσθεσε στα κουτιά ναφθαλίνη ή κάποιο άλλο σκώρο-απωθητικό.
Καθώς αφαιρείς από τη ντουλάπα σου τα ρούχα που είναι “εκτός εποχής,” εξέταζε για κάθε ρούχο τα παρακάτω:
- Σου κάνει; Το φόρεσες πρόσφατα και σου έκανε; Εάν δεν το έχεις φορέσει για περισσότερο από 5 χρόνια και δεν πρόκειται να χάσεις ή να βάλεις βάρος μέχρι την επόμενη σεζόν, τότε μάλλον θα πρέπει να ξεφορτωθείς αυτό το ρούχο.
- Φαίνεται ωραίο επάνω σου;
- Είναι άνετο;
- Σου αρέσει ακόμα; Το βρίσκεις ακόμα αρκετά κομψό για να το φορέσεις;
- Προσπάθησες να το φορέσεις πρόσφατα αλλά το έβγαλες επειδή δεν σου άρεσε;
- Είναι υπερβολικά εκτός μόδας;
- Υπάρχει κάποιο άτομο που μπορεί να ενθουσιαστεί αν του το χαρίσεις;
Εάν έχεις κάποιο φίλο ή συγγενή που θα χαιρόταν να έχει τα ρούχα που επέλεξες να χαρίσεις, ενημέρωσέ τον για το τι κάνεις και ρώτα τον πότε μπορείς να περάσεις από το σπίτι του να του δείξεις τι έχεις. Τα υπόλοιπα ρούχα χάρισέ τα σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα της επιλογής σου. Το μυστικό είναι να ξεφορτωθείς τις πλαστικές σακούλες γρήγορα πριν αρχίσεις να έχεις αμφιβολίες για τα ρούχα που διώχνεις και αρχίσεις να τα ξανακρεμάς στην ντουλάπα σου.
Καθώς απαντάς σε αυτές τις ερωτήσεις, χώριζε τα ρούχα που αφαιρείς από τη ντουλάπα σου ως ακολούθως:
- Όποιο ρούχο σου αρέσει και το θέλεις για την επόμενη σεζόν, βάζε το σε ένα από τα κουτιά για αποθήκευση, μαρκαρισμένο ανά κατηγορία.
- Οποιοδήποτε ρούχο μπορείς να αποφασίσεις γρήγορα ότι είναι για δόσιμο, βάλε το σε μια μεγάλη σακούλα σκουπιδιών που έχεις μαρκάρει “για φιλανθρωπικά ιδρύματα.” Καθώς οι σακούλες γεμίζουν απομάκρυνέ τες και βάζε τες στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σου.
- Εάν για κάποια ρούχα δεν μπορείς να αποφασίσεις αν τα θέλεις ή όχι, βάζε τα στα κουτιά για αποθήκευση και ανέβαλε να πάρεις οριστική απόφαση την επόμενη σεζόν. Ή μάρκαρε ένα κουτί “ρούχα που δεν ξέρω αν θέλω να κρατήσω” και δες αν θα σου λείψουν την επόμενη σεζόν.
- Εάν κάποια ρούχα σου αρέσουν αλλά χρειάζονται κάποια επιδιόρθωση, βάλε τα στα αυτοκίνητό σου για να τα δώσεις στη μοδίστρα, ή αποφάσισε ότι δεν αξίζει τον κόπο και το κόστος και βάλε τα μαζί με τα ρούχα για δόσιμο.
- Όποια ρούχα είναι κατεστραμμένα (ξεθωριασμένα, τρύπια, σχισμένα, έχουν λεκέδες, κλπ.) και δεν μπορούν να επιδιορθωθούν, πέτα τα σε μια ξεχωριστή σακούλα για τα σκουπίδια.
5ο Βήμα: Έλεγξε στα γρήγορα τα ρούχα “εποχής” που έμειναν στη ντουλάπα σου
Ό,τι έχει μείνει στη ντουλάπα σου μετά το 4ο Βήμα θα πρέπει να είναι ρούχα “εποχής,” κατάλληλα να χρησιμοποιήσεις τους επόμενους 4 με 6 μήνες. Τα ρούχα αυτά είναι ταξινομημένα ανά κατηγορία και χρώμα. Αν θέλεις, μπορείς να περάσεις στα γρήγορα αυτά τα ρούχα και να απαντήσεις τις ίδιες ερωτήσεις που έκανες για τα ρούχα που αφαιρούσες από τη ντουλάπα σου στο 4ο Βήμα. Εάν αποφασίσεις ότι κάποια από τα ρούχα αυτά δεν σου κάνουν, είναι ντεμοντέ ή για οποιονδήποτε λόγο δεν σου αρέσουν και δεν πρόκειται να τα φορέσεις, βάλε τα και αυτά στις πλαστικές σακούλες για δόσιμο. Επίσης, έλεγξε αν κάποια από αυτά τα ρούχα χρειάζονται επιδιορθώσεις ή καθάρισμα και βάλε τα μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα για τη μοδίστρα ή το καθαριστήριο.
6ο Βήμα: Αποθήκευσε τα ρούχα “εκτός εποχής”
Αποθήκευσε τα κουτιά με τα ρούχα “εκτός εποχής” κάτω από το κρεβάτι, σε ένα ράφι ή στο πάτωμα της ντουλάπας σου ή σε κάποιο άλλο δωμάτιο στο σπίτι σου.
Τελείωσες κάτι που ήθελες να κάνεις για πολύ καιρό αλλά πάντα το ανέβαλες γιατί φοβόσουν τη φασαρία! Πάρε μια μεγάλη ανάσα και γιόρτασέ το ανταμείβοντας τον εαυτό σου!