ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ!

Πες μας που ζεις για να σε συνδέσουμε με το TOP γυμναστήριο της περιοχής σου και να πάρεις το δώρο σου!


Blog

Πώς ξέρεις ότι έχεις μια καλή σχέση

Πώς ξέρεις ότι έχεις μια καλή σχέση

Η κοινή συμβουλή για τις καλές σχέσεις είναι “όταν έχεις μια καλή σχέση, το αισθάνεσαι.” Για μερικά άτομα αυτό μπορεί να είναι αρκετό. Άλλα άτομα όμως απαιτούν κάτι πιο χειροπιαστό. Σύμφωνα με τις γνώμες των ειδικών επί θεμάτων γάμου και σχέσεων, τα παρακάτω είναι τα ενδεικτικά σημάδια μιας καλής σχέσης

1. Οι γραμμές επικοινωνίας είναι ανοικτές, ειλικρινείς και ξεκάθαρες.
Με άλλα λόγια δεν παίζονται ψυχολογικά και πνευματικά παιχνίδια. Πολύ συχνά κάνουμε τα πράγματα πιο πολύπλοκα από αυτό που πρέπει. Οι δυσκολίες άρχισαν όταν οι πρόσωπο-με-πρόσωπο συζητήσεις μετατράπηκαν σε μηνύματα SMS και email, τα αισθήματα σταμάτησαν να εξωτερικεύονται, το σεξ έγινε παιχνίδι, η φράση “σ’ αγαπώ” έχασε το νόημά της, οι εμπιστοσύνη εξασθένησε, η ανασφάλειες έγιναν τρόπος ζωής, η ζήλεια έγινε συνήθεια, ο διαρκής ψυχικός πόνος άρχισε να γίνεται αποδεκτός σαν κάτι το φυσικό, και το να προσπαθούμε συνεχώς να χτίσουμε συναισθηματικούς τοίχους έγινε η λύση μας.

Σταμάτα να τρέχεις! Αντιμετώπισε τα θέματα, λύσε τα προβλήματα, επικοινώνησε με ειλικρίνεια και ανοιχτά, εκτίμησε, συγχώρεσε και αγάπησε τα άτομα που είναι στη ζωή σου και το αξίζουν. Και φυσικά, αν θεωρείς ότι κάποιο από αυτά τα άτομα παίζει παιχνίδια μαζί σου, μη διστάσεις να ανοίξεις την κουβέντα. Δεν πρέπει να αποφεύγεις κάποιες σημαντικές συζητήσεις. Είναι καλύτερα να μιλήσεις και να αποκαλύψεις την αλήθεια, από το να συνεχίζεις στα τυφλά και να κάνεις κύκλους που δεν σε βγάζουν πουθενά. Εξέφρασε ειλικρινά και με σαφήνεια αυτό που αισθάνεσαι και σκέφτεσαι. Μην έχεις την προσδοκία ότι τα σημαντικά άτομα στη ζωή σου ξέρουν τι έχεις μέσα σου και μην παίζεις παιδιαρίστηκα παιγνίδια με το μυαλό και την καρδιά τους. Εάν το άλλο άτομο φοβηθεί και απομακρυνθεί επειδή είσαι ειλικρινής και βάζεις κανόνες, αυτό το άτομο μάλλον δεν σου κάνει ούτως ή άλλως. .

Όταν συζητάς άκουγε προσεκτικά χωρίς να προτάσεις δικαιολογίες και εξέφραζε αυτό που σκέφτεσαι και αισθάνεσαι χωρίς να προσβάλεις. Η καλή επικοινωνία δεν είναι απλά ένα σημαντικό μέρος της σχέσης σου… είναι η σχέση σου! Οι σχέσεις συχνά αποτυγχάνουν λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, δέσμευσης και πάνω απ’ όλα επικοινωνίας.

2. Ο/η σύντροφός σου γνωρίζει αυτό που χρειάζεσαι για να αισθανθείς ότι σε αγαπά και το προσφέρει γενναιόδωρα.
Κάποια άτομα αισθάνονται ότι αγαπιούνται όταν ο/η σύντροφός φτιάχνει τον καφέ τους το πρωί. Κάποια άλλα θέλουν να ακούν από το/τη σύντροφό τους κομπλιμέντα για την ομορφιά τους. Άλλα θέλουν σεξ, χάδια ή άλλους τρόπους φυσικής επαφής. Το θέμα είναι ότι το κάθε άτομο έχει τις δικές του προτιμήσεις στο πώς να εκφράζει και στο πώς να αποδέχεται την αγάπη. Ξέρεις ότι έχεις σχέση με το σωστό άτομο όταν εκφράζει ελεύθερα για το πώς εισπράττει την αγάπη σου και εσύ με ευχαρίστηση του το δίνεις. Σε ανταπόκριση, το άτομο αυτό κάνει το ίδιο για σένα.

Για τις σημαντικές σχέσεις σου, η προφορική έκφραση της αγάπης πρέπει να είναι απλά μια επιπλέον επιβεβαίωση αυτού που έχεις δείξει στα άτομα που αγαπάς μέσα από τον τρόπο που τους φέρεσαι καθημερινά. Κάνε καθημερινά μικρές χειρονομίες που εκφράζουν την αγάπη σου στα σημαντικά άτομα της ζωής σου. Έχει μεγάλη σημασία το να γνωρίζεις ότι το άτομο που έχεις στο μυαλό σου κάνει το ίδιο για σένα. Μπορείς να πεις χιλιάδες φορές ότι αγαπάς κάποιον ή ότι λυπάσαι για κάτι που συνέβη μεταξύ σας. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν κάνεις κάτι που να το εκφράζει έμπρακτα, αυτό που λες δεν έχει και τόση σημασία.

3. Η προσδοκία για τελειότητα ρητώς απαγορεύεται.
Οποιαδήποτε σχέση είναι πραγματική, δεν είναι τέλεια. Αν όμως έχεις τη διάθεση να ανοιχτείς και να προσπαθήσεις για την επιτυχία της, μπορεί να σε ανταποδώσει με τρόπους που δεν είχες ποτέ ονειρευτεί. Όπως οι καλύτεροί φίλοι σου και η οικογένεια σου, το άτομο με το οποίο έχεις σχέση μπορεί να μην είναι τέλειο αλλά να σου ταιριάζει απόλυτα. Όταν σταματήσεις να προσδοκάς από τα άτομα που αγαπάς να ταιριάζουν σε ένα καλούπι ή να συμπεριφέρονται με κάποιο τρόπο, τότε θα αρχίσεις να απολαμβάνεις την παρέα τους και θα τα εκτιμάς γι’ αυτό που πραγματικά είναι. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι κάθε σχέση αργά ή γρήγορα θα παρουσιάσει κάποια προβλήματα. Αυτό όμως που κάνει τελικά την σχέση σου τέλεια είναι όταν φθάσεις στο σημείο που δεν θέλεις να είσαι πουθενά αλλού και με κανέναν άλλο, ακόμα και όταν έχεις προβλήματα.

4. Όταν μαλώνετε, μαλώνετε με παραγωγικό τρόπο.
Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες σε μια σχέση. Το πώς τις χειρίζεστε με τον/την σύντροφό σου μπορεί να δείξει το πόσο θα κρατήσει η σχέση σας. Επίσης, το πώς διαχειρίζεστε τις διαφωνίες σας καταδεικνύει πώς θα λύνεται τα προβλήματά σας στο μέλλον. Σε μια καλή σχέση μαλώνετε δίκαια, δηλαδή δεν φωνάζετε, δεν βλασφημάτε ή βρίζετε ο ένας τον άλλο, δεν προσβάλετε ο ένας τον άλλο, ή δεν διακόπτετε τη διαφωνία χωρίς να έχουν και οι δυο την ευκαιρία να μιλήσουν.

5. Η αμοιβαία σας φυσική έλξη χτίζει την αυτοπεποίθησή σου.
Το να αισθάνεσαι σεξουαλική έλξη αλλά και το να αισθάνεσαι ότι σε ποθούν σεξουαλικά σε ενδυναμώνει ψυχολογικά όσο τίποτε άλλο. Αν βρεις ένα άτομο που σε “ανάβει,” ανεβάζει την αυτοπεποίθησή σου και σε ικανοποιεί σεξουαλικά, σίγουρα θα πρέπει να το λάβεις σοβαρά υπόψη σου για να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου μαζί του.

Επίσης, τα άτομα σε καλές σχέσεις αισθάνονται άνετα μεταξύ τους για να πειραματιστούν σεξουαλικά. Τα άτομα που έχουν σταθερές σχέσεις αναφέρουν ότι συνδυάζουν αυθόρμητες σεξουαλικές πράξεις και εκδηλώσεις τρυφερότητας που βοηθούν στο χτίσιμο της αγάπης τους. Η καλύτερη συνταγή για εξαιρετική σεξουαλική σχέση που διαρκεί δεν εξαρτάται από πόσα βιβλία θα διαβάσεις για δυνατότερους και περισσότερους οργασμούς, αλλά από το να αισθάνεστε αρκετά άνετα ο ένας για τον άλλο να χαίρεστε το σεξ όποτε αισθάνεστε έτοιμοι γι’ αυτό.

6. Είσαστε αρκετά διαφορετικοί για να υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά συμφωνείτε εκεί που πρέπει.
Λένε ότι “τα αντίθετα έλκονται.” Αυτό μπορεί να είναι αληθινό για το ξεκίνημα μιας σχέσης αλλά σίγουρα δεν προδιαγράφει μια μακροχρόνια και επιτυχημένη σχέση. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει αποδείξει ότι οι πιο δυνατές σχέσεις είναι εκείνες που θεμελιώνονται με κοινές αξίες και αρχές. Δεν έχει τόση σημασία το να έχετε διαφορετικά ενδιαφέροντα στις κινηματογραφικές ταινίες που προτιμάτε όσο το να συμφωνείτε σε σημαντικά θέματα για τη ζωή σας – για παράδειγμα το πώς διαχειρίζεστε τα χρήματα, εάν σας αρέσει η κοινωνική ζωή ή προτιμάτε την κλειστή ζωή, τι ρόλο παίζει η θρησκεία στη ζωή σας, το πώς να αναθρέψετε τα παιδιά σας, κ.α.

7. Η οικογένεια και οι φίλοι σου επιδοκιμάζουν την σχέση σου.
Αντίθετα με το τι πίστευες όταν έκανες την επανάστασή σου, η έγκριση της οικογένειάς σου είναι όντως σημαντική. Σύμφωνα με έρευνες, η υποστήριξη από το κοντινό και αγαπημένο σου περιβάλλον είναι κρίσιμη για ένα πετυχημένο γάμο. Οι φίλοι και η οικογένειά σου συχνά έχουν μια πιο αντικειμενική γνώμη από εσένα για το άτομο που σε ενδιαφέρει. Και η υποστήριξή τους μπορεί να είναι πολύτιμη μετά το γάμο. Ζευγάρια που έχουν γονείς, πεθερικά και φίλους που τα υποστηρίζουν είναι πολύ πιο πιθανό να πετύχουν.

8. Επιλέγετε να προτάσσετε το “εμείς” από το “εγώ.”
Η δέσμευση του να κάνετε αυτό που είναι καλύτερο για την σχέση σας, αντί για το ατομικό σας συμφέρον, προδιαγράφει σε μεγάλο βαθμό το πόσο ευτυχισμένοι θα είστε αν προχωρήσει η σχέση σας. Τα άτομα που θέλουν να κάνουν μια σχέση που θα εξελιχθεί σε γάμο θα πρέπει να ψάχνουν για έναν σύντροφο που βάζει τη σχέση πάνω από το “εγώ” του, κάποιο άτομο που συμμερίζεται κοινά όνειρα και κοινές αξίες και έχει τη θέληση να βάλει τη σχέση πάνω από την εκπλήρωση των προσωπικών του επιθυμιών.

9. Όταν είσαι μακριά από το/τη σύντροφό σου, σου λείπει.
Εάν δεν στεναχωριέσαι όταν δεν βλέπεις το/τη σύντροφό σου, αυτό δεν είναι καλή ένδειξη για τη σχέση σας. Αντίθετα, αν στεναχωριέσαι όταν χωρίζετε αυτό είναι μια ένδειξη ότι πραγματικά θέλεις να είστε μαζί.

10. Υπάρχει ένα υγιές μίγμα ελευθερίας και συντροφικότητας.
Σίγουρα ξέρεις ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις κάποιον να είναι μαζί σου ή να σε αγαπά. Επίσης, δεν θα πρέπει να παρακαλάς κάποιον να μείνει σε μία σχέση αν θέλει να φύγει, ούτε και εσύ να αισθάνεσαι ότι έχεις παγιδευτεί από μια σχέση. Εάν ένα από τα δύο άτομα σε μία σχέση αισθάνεται παγιδευμένο, ουσιαστικά η σχέση έχει τελειώσει. Και αυτό επειδή στον πυρήνα κάθε υγιούς σχέσης είναι η προσωπική ελευθερία.

Επίσης, οι σχέσεις χτίζονται στα θεμέλια της συνεργασίας. Θα επιτύχεις πολύ περισσότερα δουλεύοντας μαζί με το/τη σύντροφό σου αντί να δουλεύεις μόνος/μόνη σου ή ανταγωνιστικά. Είναι πραγματικά ένα πλήρης κύκλος. Το πόσο δυνατή είναι μια σχέση εξαρτάται από τη δύναμη του καθενός από τα μέλη της και η δύναμη του κάθε μέλους σε βάθος χρόνου εξαρτάται από την ποιότητα της σχέσης.

Και να θυμάσαι ότι οι σχέσεις είναι σπάνια μια ισορροπία 50/50 σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή. Δεν μπορείς να είσαι πάντα στο 100% των δυνατοτήτων σου, ή να προσφέρεις το 50% σε μια σχέση κάθε χρονική στιγμή. Έτσι, τις ημέρες που μπορείς να δώσεις μόνο το 20% το άλλο πρόσωπο πρέπει να δώσει το 80%, και το αντίστροφο. Στις υγιείς σχέσεις το κάθε μέλος είναι πρόθυμο να κάνει προσαρμογές όπως απαιτείται και να δώσει κάτι παραπάνω όταν το άλλο άτομο αδυνατεί να προσφέρει το μερίδιό του.

11. Η προσωπική ανάπτυξη ενθαρρύνεται και γιορτάζεται.
Η σχέσεις δεν είναι για να αφοσιωθείς σε αυτές και να ξεχάσεις τον εαυτό σου αλλά για να για συναντήσεις κάποιον που θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις και να αναπτύξεις τον πραγματικό εαυτό σου. Όταν συνδεθείς με κάποιο ιδιαίτερο άτομο, τον καλύτερο φίλο σου ή το/τη σύντροφο της ζωής σου, το άτομο αυτό σε βοηθά να βρεις τον καλύτερο εαυτό σου. Με αυτή τη λογική, όταν συναντιέστε, κανένας δεν έχει τον καλύτερό του εαυτό. Και οι δύο σας αναπτύσσεστε και βρίσκετε τον καλύτερο εαυτό σας ξοδεύοντας χρόνο μαζί και βοηθώντας την ανάπτυξη του άλλου.

12. Δεν επιτρέπετε άτομα έξω από την σχέση σας να αποφασίζουν για σας.
Πολλές φορές κάποιες σχέσεις δεν φαίνονται να έχουν λογική, ιδιαίτερα αν τις κρίνεις στην επιφάνεια. Γι’ αυτό, μην επιτρέπεις τον κοινωνικό σου περίγυρο να παίρνει τις αποφάσεις για την σχέση σου. Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην σχέση σου, λύσε το σε συνεργασία με το/τη σύντροφό σου και όχι με τους γύρω σου.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail