ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ!

Πες μας που ζεις για να σε συνδέσουμε με το TOP γυμναστήριο της περιοχής σου και να πάρεις το δώρο σου!


Blog

Ποια είναι τα κατώτατα όρια της γυμναστικής για να διατηρήσεις την υγεία σου;

Ποια είναι τα κατώτατα όρια της γυμναστικής για να διατηρήσεις την υγεία σου;

Σε όλους είναι γνωστό ότι η γυμναστική κάνει καλό τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα. Αλλά μεταξύ της δουλειάς σου και των άλλων υποχρεώσεών σου, το να βρεις χρόνο να κάνεις γυμναστική είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να αισθάνεσαι ενοχές εάν εξερευνάς το ποια είναι τα κατώτατα επιτρεπτά όρια της γυμναστικής.

Ο εμπειρικός κανόνας – που τον προτείνουν το American Heart Association (ΑΗΑ), το American College of Sports Medicine (ΑCSM) και άλλοι οργανισμοί υγείας των ΗΠΑ – είναι: 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια προπόνηση ή 75 λεπτά πιο έντονης αερόβιας προπόνησης (ή ένας συνδυασμός των δύο) και δύο συνεδρίες προπόνησης ενδυνάμωσης για όλο το σώμα εβδομαδιαίως.

Οπότε, η κατανομή έχει ως εξής: Ως αερόβια (ή cardio) προπόνηση θεωρείται η γυμναστική που κάνει την καρδιά σου να εργάζεται πιο έντονα για τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε φορά. Αν διαλέξεις την επιλογή της μέτριας έντασης, αυτό σημαίνει να ιδρώσεις κάνοντας δραστηριότητες όπως το βάδισμα με γρήγορο βηματισμό ή την ποδηλασία. Το τρέξιμο και το κολύμπι (laps) θεωρούνται σαν έντονη αερόβια προπόνηση.

Αν και, προφανώς, το να γυμνάζεσαι καθημερινά είναι η ιδανική επιλογή, δεν υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα για το πόση σωματική δραστηριότητα πρέπει να ασκείς κάθε μέρα. Είναι ελαστικό, οπότε μπορείς να προγραμματίσεις τον χρόνο του cardio όπως θέλεις, είτε αυτό σημαίνει πέντε συνεδρίες των 30 λεπτών, τρεις συνεδρίες υψηλής έντασης διαλλειματικής προπόνησης των 25 λεπτών, ή οποιοδήποτε άλλο συνδυασμό διάρκειας 10 λεπτών ή περισσότερο. Ακόμα και το να συμπιέσεις όλη σου την προπόνηση σε μία ή δύο συνεδρίες στα Σαββατοκύριακα έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικό για την υγεία σου. Ο στόχος είναι να αφιερώνεις το συνολικό προτεινόμενο χρόνο κάθε εβδομάδα.

Σε αντίθεση με την αερόβια προπόνηση, δεν υπάρχουν κανόνες για το πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώνεις την εβδομάδα σε προπονήσεις ενδυνάμωσης, που μπορούν να περιλαμβάνουν ασκήσεις χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματός σου (π.χ. έλξεις, push-ups, κλπ.) και επαναλήψεις με άρσεις βαρών. Αυτές όμως οι συνεδρίες αυτές δεν προσμετρούνται στον στόχο των 150 ή 75 λεπτών που έχει να κάνει μόνο με την αερόβια προπόνηση. Εδώ, αυτό που έχει σημασία είναι να καταβάλεις την προσπάθεια στο να γυμνάζεις τις μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματός σου (πόδια, γοφοί, πλάτη, κοιλιά, στήθος, ώμοι και χέρια) μέσα από μια ποικιλία ασκήσεων και από διάφορες γωνίες.

Παρ’ όλα αυτά, η μεγάλη πλειοψηφία των ενηλίκων – γύρω στα 80% – δεν πιάνει αυτούς τους συνδυασμούς των εβδομαδιαίων στόχων, αν και είναι απόλυτα καταφερτοί. Τα 30 λεπτά της αερόβιας προπόνησης μέτριας έντασης διαρκούν λιγότερο από την αγαπημένη σου τηλεοπτική σειρά ή τον κύκλο πλύσης του πλυντηρίου σου. Και εάν επιλέξεις την έντονη αερόβια προπόνηση, ο απαιτούμενος χρόνος περιορίζεται στο μισό. Είναισανναπίνειςεσπρέσοαντίγιαγαλλικόκαφέ.

Κάτι που πρέπει να λάβεις υπόψη σου: ο εμπειρικός κανόνας είναι για ενήλικες που θέλουν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και την υγεία τους. Οπότε, αν και τα ελάχιστα προτεινόμενα όρια γυμναστικής σίγουρα συμβάλουν στη γενική βελτίωση της υγείας, περιορίζονται μόνο στα ιατρικά οφέλη και όχι στα αισθητικά οφέλη. Με άλλα λόγια: αν για παράδειγμα θέλεις να έχεις ωραίους κοιλιακούς, μάλλον θα χρειαστεί να γυμνάζεσαι περισσότερο από τα χαμηλότερα επιτρεπτά όρια. Και αν θέλεις να δεις αλλαγές στη ζυγαριά σου, θα πρέπει να κάνεις και καλές διατροφικές επιλογές, ακόμα και αν αφιερώνεις αρκετό χρόνο για προπόνηση.

Ξεκίνα εντάσσοντας όση περισσότερη μπορείς σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή σου ζωή προς την κατεύθυνση των κατώτατων ορίων του εμπειρικού κανόνα. Ή δοκίμασε να ασχοληθείς με κάτι που σου αρέσει (και περιέχει σωματική δραστηριότητα), για να το κάνεις όσο πιο συχνά μπορείς. Όταν αισθανθείς την επιθυμία να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο να πας στο γυμναστήριο, μην επιτρέψεις τις αρνητικές σκέψεις και δισταγμούς να σε κρατήσουν πίσω από το να βελτιώσεις την υγεία σου. Υπερίσχυσε των δικαιολογιών σου!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ


  • *