fbpx

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ!

Πες μας που ζεις για να σε συνδέσουμε με το TOP γυμναστήριο της περιοχής σου και να πάρεις το δώρο σου!


Blog

Γιατί τα μήλα είναι από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορείς να φας

Tο ρητό λέει “ένα μήλο τη μέρα κάνει το γιατρό πέρα.” Αυτό το ρητό, που χρονολογείται το 1866, δεν πέφτει και πολύ έξω. Παρακάτω είναι μερικοί λόγοι που θα πρέπει να βάλεις και συ τα μήλα στη διατροφή σου.

Διατροφικά στατιστικά για ένα μέτριο σε μέγεθος, ωμό μήλο με τη φλούδα του

  • 125 θερμίδες
  • 30 g υδατάνθρακες (10% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας)
  • 4.9 g φυτικές ίνες (20% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας)
  • 22 g φυσική ζάχαρη
  • 0.6 g πρωτεΐνη (1% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας)
  • 0.053 mg ριβοφλαβίνη (3% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας)
  • 116.6 IU Βιταμίνη Α (2% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας)
  • 0.072 mg Βιταμίνη B6 (4% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας)
  • 0.51 mg Βιταμίνη E (2% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας)
  • 5.5 ug Βιταμίνη K (7% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας)
  • 10.6 mg Μαγνήσιο (3% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας)
  • 25.44 mg Φώσφορο (3% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας)
  • 220.48 mg Κάλιο (5% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας)

Οφέλη για την υγεία

Εκτός από τις ωφέλιμες επιδράσεις που έχουν τα μήλα στη ρύθμιση των επιπέδων της ζάχαρης στο αίμα και στην καταπολέμηση των φλεγμονών στον οργανισμό, η κατανάλωσή τους παρέχει και τα ακόλουθα οφέλη:

  • Ρίχνουν την “κακή” χοληστερίνη: οι προκυανιδίνες που περιέχουν τα μήλα (ένα είδος φλαβονοειδών) έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μπορούν να μειώσουν τα χαμηλής πυκνότητας λιπίδια (LDL ή “κακή” χοληστερίνη).
  • Βοηθούν την καρδιά: μειώνοντας την χοληστερίνη, η υψηλή περιεκτικότητα του αίματος σε πολυφαινόλες από τη συχνή κατανάλωση μήλων μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές ασθένειες.
  • Προστατεύουν τον εγκέφαλο: τα υψηλά επίπεδα των αντιοξειδωτικών στα μήλα μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από νεύρο-εκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον και να προάγουν την απόδοσή του.
  • Προάγουν τη σωστή πέψη: οι πολυφαινόλες και οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα μήλα μπορούν επίσης να ενισχύσουν τα “καλά” βακτηρίδια στο έντερο που βοηθούν την πέψη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι πρέπει να ξέρεις για την κατανάλωσή τους

  • Πρέπει να ανησυχείς για τα φυτοφάρμακα; – Τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά από τους παραγωγούς μήλων, οπότε μάλλον θα πρέπει να προτιμάς να αγοράζεις οικολογικά μήλα. Το πλύσιμο, το βράσιμο, η αποφλοίωση, η αφαίρεση του πυρήνα, και η παραγωγή χυμού μπορούν επίσης να μειώσουν τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων στα μήλα. Να έχεις στο μυαλό σου ότι τα φυτοφάρμακα μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία των βρεφών και των παιδιών επειδή είναι μικρότερα από τους ενήλικες.
  • Έχουν τα μήλα διαφορετικές διατροφικές ιδιότητες ανάλογα με το είδος τους; – Το περιεχόμενο των μήλων σε πολυφαινόλες που προωθούν την υγεία ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο (ή την ποικιλία) του μήλου. Ωστόσο, όλα τα μήλα είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά.
  • Κάνει διαφορά αν το μήλο είναι κόκκινο ή πράσινο; – Τα μήλα περιέχουν υγιεινές θρεπτικές ουσίες, ανεξάρτητα από το χρώμα τους. Και τα δύο είδη μήλων είναι πολύ καλές επιλογές για την προσθήκη αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σου. Παρ’ όλα αυτά, τα κόκκινα μήλα περιέχουν περισσότερη ανθοκυανίνη, μια ουσία που προάγει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τη χοληστερίνη. Τα κόκκινα μήλα περιέχουν επίσης ελαφρώς περισσότερες φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, και βιταμίνη Κ. Ωστόσο, τα πράσινα μήλα περιέχουν ελαφρώς περισσότερη βιταμίνη Α.
  • Πρέπει να τρώμε την φλούδα τους; – Ναι! Το ξεφλούδισμα του μήλου αφαιρεί σημαντικά φαινολικά, καθώς η φλούδα του μήλου περιέχει σημαντικά περισσότερα φαινολικά από ό,τι το υπόλοιπο μήλο. Επιπλέον, η φλούδα αποτελεί σχεδόν το 10% του βάρους ολόκληρου του καρπού.
  • Μπορώ να πιώ το χυμό του αντί να φάω το μήλο; – Η κατανάλωση ολόκληρων μήλων σε κάνει να νιώθεις πλήρης επειδή σου προσφέρει μια μεγάλη ποσότητα από φυτικές ίνες (μέχρι και 5 γραμμάρια ανά μήλο!). Επίσης, σου προσφέρει και φυτικά αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο χυμός μήλου από την άλλη πλευρά είναι φορτωμένος με φυσική ζάχαρη (συμπυκνωμένος χυμός μήλου) και νερό, που τον καθιστά υψηλότερο σε θερμίδες χωρίς να σε χορταίνει. Επιπλέον, η επεξεργασία που αφαιρεί τον πολτό και δίνει διαύγεια στο χυμό μειώνει το ποσό των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Η καλύτερη επιλογή: Φάε ένα ολόκληρο μήλο σαν ένα τραγανό σνακ και βάλε μερικές φέτες μήλου στο ανθρακούχο νερό για να του προσθέσεις γεύση.
  • Προσφέρουν τα αποξηραμένα μήλα οποιαδήποτε οφέλη για την υγεία; – Ναι! Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα μήλα – συμπεριλαμβανομένων των αποξηραμένων, χωρίς ζάχαρη τύπων – έχουν συνδεθεί με τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης, η οποία με τη σειρά της βοηθά στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Ψάξτε τα προϊόντα που λένε “χωρίς ζάχαρη” στον κατάλογο συστατικών και περιέχουν όσο το δυνατόν λιγότερα συντηρητικά για να βεβαιωθείς ότι αγοράζεις το πιο θρεπτικό είδος αποξηραμένων φρούτων.
  • Τι συμβαίνει με το μηλόξυδο; – Κατασκευασμένο από την προσθήκη βακτηριακών καλλιεργειών και μαγιάς στο χυμό μήλου, το μηλόξυδο είναι ένα γλυκό ξύδι από φρούτα που πολύ-διαφημίζεται για την αντιστροφή των πάντων, από το διαβήτη έως την αύξηση του σωματικού βάρους, χωρίς όμως πολλή βάση. Στην πραγματικότητα, αν σου αρέσει το μηλόξυδο τόσο πολύ στις σαλάτες σου, τότε επέλεγέ το! Το ξύδι είναι ένας τρόπος για να βελτιώσεις και να ενισχύσεις τη γεύση πολλών τροφίμων με μηδενικές θερμίδες. Αλλά αν πίνεις το μηλόξυδο σκέτο για τα δήθεν “οφέλη” του στη υγεία, η επιστήμη λέει ότι είναι μάλλον άστοχη κίνηση. Κράτα το ξύδι για τις σαλάτες σου και απέφευγε να το καταναλώνεις σαν διατροφικό συμπλήρωμα.
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail