fbpx

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ!

Πες μας που ζεις για να σε συνδέσουμε με το TOP γυμναστήριο της περιοχής σου και να πάρεις το δώρο σου!


Blog

9 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για τα γκρίζα μαλλιά

Ενώ μερικές γυναίκες υπερήφανα δείχνουν τα γκρίζα μαλλιά τους, κάποιες άλλες πανικοβάλλονται όταν βλέπουν νέες γκρίζες τρίχες να κάνουν την εμφάνισή τους στα μαλλιά τους. Υπάρχουν καλά νέα αν εμπίπτεις στη δεύτερη κατηγορία: οι επιστήμονες δουλεύουν σκληρά για να βρουν τρόπους για την αποτροπή τους. Παρακάτω είναι μερικά πράγματα που ξέρουν οι ερευνητές που ίσως εσύ δεν τα γνωρίζεις.

1. Ο μεγαλύτερος ένοχος για τα γκρίζα μαλλιά είναι το κανονικό και αναπόφευκτο γήρας.
Εντάξει, αυτό δεν είναι και τόσο καινούργιο. Οι δερματολόγοι αποκαλούν αυτό το γεγονός ως κανόνα 50-50-50: το 50% του πληθυσμού έχει περίπου 50% γκρίζα μαλλιά στην ηλικία των 50. Και όπως το δέρμα, τα μαλλιά αλλάζουν επίσης υφή καθώς γερνάμε.

2. Η εθνικότητά σου μπορεί να έχει να κάνει με το πότε γκριζάρουν τα μαλλιά σου.
Οι λευκοί τείνουν να γκριζάρουν νωρίτερα απ’ όλους – και οι κοκκινομάλλες ή κοκκινομάλληδες νωρίτερα από τα άλλα άτομα. Μετά έρχονται τα άτομα από την Ασία και τελευταία έρχονται τα άτομα από την Αφρική. Οι επιστήμονες δεν έχουν βρει τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

3. Το στρες φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο.
Το στρες δεν θα γκριζάρει άμεσα τα μαλλιά σου. Όμως, το στρες εμπλέκεται σε πολλά προβλήματα που αφορούν το δέρμα και τα μαλλιά σου. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας ασθένειας, μπορεί να χάσουμε γρήγορα κάποια μαλλιά. Και τα μαλλιά που χάνεις μετά από ένα αγχωτικό συμβάν – όπως το να κάνεις χημειοθεραπεία – μπορεί να επανέλθουν με διαφορετικό χρώμα.

4. Ο τρόπος που ζεις (lifestyle) μπορεί να παίξει επίσης ρόλο.
Το κάπνισμα, για παράδειγμα, προκαλεί στρες στο δέρμα και τα μαλλιά σου. Είναι πολύ γνωστό ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 προκαλούν απώλεια της χρωστικής ουσίας των μαλλιών. Δοκίμασε να καταναλώνεις τροφές όπως το συκώτι και τα καρότα. Τρόφιμα που περιέχουν ορισμένες βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των γκρίζων μαλλιών.

5. Η τρίχα και το χρώμα της είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Η τρίχα αποτελείται από βλαστικά κύτταρα τρίχας, ενώ η χρωστική ουσία αποτελείται από βλαστικά κύτταρα χρωστικής ουσίας. Κανονικά, αυτά τα δύο συνεργάζονται, αλλά κάποιες φορές είτε το ένα είτε το άλλο φθείρεται πρόωρα. Οι ερευνητές ερευνούν για βρουν ένα φάρμακο ή κάτι άλλο που θα μπορούσες να βάλεις στο δέρμα του κεφαλιού σου για να επιβραδύνεις το γκριζάρισμα. Οι βαφές μαλλιών απλά καλύπτουν το εξωτερικό της τρίχας με χρώμα, αλλά δεν αλλάζουν τη δομή της.)

6. Τα μαλλιά σου βασικά ξεθωριάζουν.
Μπορεί να ξέρεις ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) χρησιμοποιείται για να κάνουμε ξανθίσουμε τα μαλλιά. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι το οξυζενέ μπορεί να είναι επίσης υπεύθυνο για το γκριζάρισμα των μαλλιών σου. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 που έγινε στις ΗΠΑ, το υπεροξείδιο του υδρογόνου υπάρχει φυσιολογικά στις τρίχες των μαλλιών μας και καθώς γερνάμε συσσωρεύεται πάνω σε αυτές. Αυτή η συσσώρευση μπλοκάρει την παραγωγή της μελανίνης των μαλλιών μας.

7. Τα μαλλιά σου δεν αλλάζουν χρώμα αλλά βγαίνουν γκρίζα.
Η κάθε τρίχα μεγαλώνει για ένα έως τρία χρόνια και μετά πέφτει και αντικαθίσταται από μια καινούργια. Καθώς γερνάμε, οι νέες τρίχες είναι πιο πιθανό να βγαίνουν λευκές. Κάθε φορά που τα μαλλιά ανανεώνονται, το σώμα χρειάζεται να παράγει εκ νέου τις χρωστικές ουσίες τους. Η ικανότητα αυτή του σώματος φθείρεται καθώς γερνάμε.

8. Τα γκρίζα μαλλιά δεν είναι πιο τραχεία και χοντρά από τα βαμμένα μαλλιά.
Τα γκρίζα μαλλιά είναι στην πραγματικότητα πιο λεπτά από τα βαμμένα μαλλιά, αλλά μπορεί να φαίνονται πιο ξηρά επειδή τα δέρμα του κεφαλιού μας παράγει λιγότερο λάδι καθώς γερνάμε. Ένας άλλος λόγος που μπορεί να κάνει τα μαλλιά σου να φαίνονται πιο σκληρά είναι επειδή τραβάς και βγάζεις τις πρώτες λίγες γκρίζες τρίχες που εμφανίζονται στα μαλλιά σου. Το συνεχές τράβηγμα των μαλλιών σου μπορεί να στρεβλώσει τους θύλακές τους με αποτέλεσμα οι τρίχες να βγαίνουν πιο ζαρωμένες.

9. Τα γκρίζα μαλλιά μπορεί να είναι δύσκολα στη βαφή τους.
Εάν επιλέξεις να βάψεις τα γκρίζα μαλλιά σου, μπορεί να διαπιστώσεις ότι είναι πιο δύσκολα στη βαφή τους απ’ ό,τι πριν γκριζάρουν. Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι μερικά γκρίζα μαλλιά μπορεί να αντιστέκονται στη χρήση βαφής. Εάν αυτό ισχύει και για σένα, εξέτασε την επιλογή να μειώσεις κατά ένα επίπεδο το χρώμα της βαφής σου ή να χρησιμοποιήσεις κάτι πιο σκούρο στις ρίζες σου για να έχεις ακόμα περισσότερη κάλυψη.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail