fbpx

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ!

Πες μας που ζεις για να σε συνδέσουμε με το TOP γυμναστήριο της περιοχής σου και να πάρεις το δώρο σου!


Blog

Τροφές που καταπολεμούν την κακοσμία του στόματος

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να πηγαίνεις σε μια επαγγελματική ή (χειρότερα) ρομαντική συνάντηση και να συνειδητοποιείς ότι η αναπνοή σου μυρίζει σκορδίλα, μπαγιάτικο καφέ ή χειρότερα. Οι τροφές που καταναλώνεις και η κακή στοματική υγιεινή είναι οι δύο κύριες αιτίες της χαλίτωσης, δηλαδή για την κακοσμία του στόματος ή τη δυσάρεστη αναπνοή.

Όταν το σκεφτείς, το στόμα σου είναι σαν ένα βρώμικο εργοτάξιο: κατά μέσο όρο, περισσότερα από 600 είδη βακτηρίων ζουν στο στόμα. Πολλά από αυτά παράγουν δύσοσμα αέρια καθώς χωνεύουν τα μικροσκοπικά σωματίδια τροφίμων που αποθηκεύονται ανάμεσα στα δόντια σου και πάνω στη γλώσσα σου. Μερικά από τα πιο δυσάρεστα αέρια που παράγονται από τα βακτήρια του στόματος είναι ενώσεις θείου, οι οποίες σχηματίζονται από τη διάσπαση των πρωτεϊνών. Το σκόρδο και το κρεμμύδι περιέχουν επίσης πολλές ενώσεις του θείου. Το να ακολουθείς μια σωστή ρουτίνα στοματικής υγιεινής που συμπεριλαμβάνει βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος, ξέπλυμα με στοματικό διάλειμμα, καθαρισμό της γλώσσας και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

Τα προϊόντα φρεσκαρίσματος της αναπνοής έχουν αποτέλεσμα;
Ακόμη και με καλή στοματική υγιεινή, η αναπνοή σου μπορεί να εξακολουθεί να βρωμάει. Κάθε χρόνο δαπανώνται πολλά εκατομμύρια ευρώ σε προϊόντα που υπόσχονται δροσερή αναπνοή, όπως τσίχλες και μέντες. Ωστόσο, τα προϊόντα αυτά λειτουργούν μόνο για να καλύψουν προσωρινά τις οσμές. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά τρόφιμα που μπορείς να προσθέσεις στο οπλοστάσιό σου για τη μάχη ενάντια στην κακή αναπνοή. Εάν η κακή αναπνοή είναι ένα επίμονο πρόβλημα, μίλησε με το γιατρό σου. Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης.

1. Τσάι
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μαύρου ή πράσινου τσαγιού χωρίς ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κακής αναπνοής. Και τα δύο είδη τσαγιού περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της ανάπτυξης των βακτηρίων που προκαλούν την κακή αναπνοή. Το πράσινο τσάι περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες επειδή υποβάλλεται σε επεξεργασία με διαφορετικό τρόπο. Οι πολυφαινόλες μειώνουν επίσης τις δυσάρεστες ενώσεις του θείου.

2. Προβιοτικό γιαούρτι
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση 170 γραμμαρίων γιαούρτι χωρίς ζάχαρη κάθε μέρα μπορεί να μειώσει του επίπεδο του υδρόθειου στο στόμα σου που προκαλεί την δυσάρεστη αναπνοή. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ενεργές καλλιέργειες στο γιαούρτι (όπως οι Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus) καταπολεμούν τα βακτήρια στο στόμα σου που συμβάλλουν στη δυσάρεστη αναπνοή. Σύμφωνα με τις μελέτες, η ανάπτυξη της πλάκας και της περιοδοντικής νόσου επίσης περιορίστηκαν τρώγοντας γιαούρτι. Φάε μια κούπα προβιοτικό γιαούρτι και φρόντισε να αποφεύγεις τις ποικιλίες που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα. (Τα σάκχαρα επιτρέπουν την βακτηριακή ανάπτυξη στο σώμα και ιδιαίτερα στο στόμα).

3. Νερό
Πίνε νερό τακτικά. Τα περισσότερα βακτήρια που προκαλούν οσμή είναι αναερόβια, που σημαίνει ότι ευδοκιμούν σε ξηροστομία. Ως εκ τούτου, το πόσιμο νερό βοηθά να ξεπλένεις τα σωματίδια τροφής και τα βακτήρια που κολλούν στο στόμα σου. Η κατανάλωση νερού προάγει επίσης την παραγωγή σάλιου, το οποίο δρα ως μέσο καθαρισμού του στόματος.

4. Μαϊντανός και βασιλικός
Κανένα τρόφιμο δεν προκαλεί περισσότερη κακοσμία του στόματος από το σκόρδο και τα κρεμμύδια. Αυτό συμβαίνει γιατί το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν περίπου 33 διαφορετικές δύσοσμες ενώσεις του θείου και που παραμένουν στο στόμα σου, απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος και αποβάλλονται όταν εκπνέεις. Ο μαϊντανός και ο βασιλικός βοηθούν στην καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος που εμφανίζεται μετά την κατανάλωση σκόρδου ή κρεμμυδιών. Οι πολυφαινόλες (ενώσεις που δρουν σαν αντιοξειδωτικά) σε αυτά τα βότανα διασπούν τις ενώσεις του θείου. Για να μεγιστοποιήσεις το όφελος, συνδύασε σκόρδο με βασιλικό ή μαϊντανό στο ίδιο πιάτο (όπως η σάλτσα πέστο), αν και είναι δυνατό για να πάρεις τα οφέλη τρώγοντας τα βότανα σε ξεχωριστά πιάτα από το σκόρδο, όπως εφόσον όμως καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του ίδιου γεύματος.

5. Μήλα και σπανάκι
Αν και δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι ένα μήλο την ημέρα κάνει το γιατρό πέρα, η έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση μήλων με σκόρδο μπορεί να μετριάσει το δυσοσμία του στόματος. Αν η σκέψη της ταυτόχρονης κατανάλωσης σκόρδου με μήλα δεν ακούγεται ελκυστική, φάε ένα μήλο μετά την κατανάλωση σκόρδου. Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στα μήλα διασπούν τις δύσοσμες θειούχες ενώσεις. Το σπανάκι είναι ένα άλλο πλούσιο σε πολυφαινόλες τρόφιμο.

6. Κεράσια και μαρούλια
Τα κεράσια και τα μαρούλια μπορούν να νικήσουν την κακή αναπνοή. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα δύο τρόφιμα βοηθούν στην καταπολέμηση της οσμής της μεθυλομερκαπτάνης που απελευθερώνεται από τα βακτήρια του στόματος καθώς χωνεύουν τα μικροσωματίδια τροφίμων.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail