ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ!

Πες μας που ζεις για να σε συνδέσουμε με το TOP γυμναστήριο της περιοχής σου και να πάρεις το δώρο σου!


Blog

8 τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνεις μετά την ημερομηνία λήξης τους

8 τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνεις μετά την ημερομηνία λήξης τους

Όλοι μας το έχουμε περάσει: πάμε να καθαρίσουμε το ψυγείο μας και βρίσκουμε ένα τάπερ με το αγαπημένο μας φαγητό που το είχαμε ξεχάσει και τώρα έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε τι να το κάνουμε. Επειδή δεν μυρίζει περίεργα ή δεν φαίνεται να έχει αλλοιωθεί, είναι ασφαλές να το φάμε;

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια μετά την ημερομηνία λήξης τους, αλλά υπάρχουν και άλλα που είναι πολύ επικίνδυνα. Για να ξέρεις ποια τρόφιμα μπορείς ή δεν πρέπει να καταναλώνεις μετά από την ημερομηνία λήξης τους, πρέπει πρώτα να καταλάβεις την ορολογία που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες των τροφίμων. Ο όρος “ημερομηνία λήξης” δεν πρέπει να συγχέεται με τις ημερομηνίες “καλύτερο πριν” ή “πώληση πριν.” Οι ημερομηνίες “καλύτερο πριν“ και “πώληση πριν” αναφέρονται ειδικά στην εμφάνιση και τη γεύση των τροφίμων. Τα τρόφιμα που καταναλώνονται μετά από αυτές τις ημερομηνίες μπορεί να μη φαίνονται τόσο καλά ή να μην έχουν την καλύτερη γεύση (όσο θα είχαν πριν περάσουν αυτές οι ημερομηνίες), αλλά κατά πάσα πιθανότητα εξακολουθούν να είναι ασφαλή για κατανάλωση. Οι ημερομηνίες όμως “χρήση πριν από” ή “ημερομηνία λήξης” έχουν να κάνουν με την ασφαλή κατανάλωση των τροφίμων. Η κατανάλωση τροφίμων που έχουν ξεπεράσει αυτές τις ημερομηνίες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σου και πρέπει να γίνεται μόνο όταν είναι απόλυτα βέβαιο ότι είναι ασφαλής.

Σε γενικές γραμμές, τα τρόφιμα που έχουν παρασκευαστεί για παρατεταμένη διάρκεια ζωής – π.χ. οι κονσέρβες, τα κατεψυγμένα τρόφιμα, τα ζυμαρικά, κλπ. – είναι ασφαλή όταν καταναλώνονται μετά την ημερομηνία λήξης τους, με την προϋπόθεση ότι η διακίνησή και αποθήκευσή τους έχει γίνει σωστά. Τα φρεσκότερα, λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα αυγά, το ωμό κρέας, τα φρέσκα φρούτα και φρέσκα λαχανικά έχουν πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής και δεν διαρκούν για πολύ μετά τις ημερομηνίες λήξης τους. Αυτά τα τρόφιμα εγκυμονούν περισσότερους κινδύνους για την υγεία σου εάν καταναλωθούν μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Η εμφάνιση και η οσμή κάποιου συγκεκριμένου τροφίμου μπορεί να είναι πολύ καλές ενδείξεις για να κρίνεις αν η κατανάλωσή του είναι ασφαλής. Είναι όμως προτιμότερο να πετάς στα σκουπίδια κάποια τρόφιμα που έχουν ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης τους ανεξάρτητα από την εμφάνιση και οσμή τους. Παρακάτω αναφέρουμε 8 από αυτά τα τρόφιμα.

Αυγά

Οι πιθανότητες για ένα αυγό να έχει μολυνθεί μέσα στο τσόφλι του είναι πολύ λίγες (περίπου 5 χιλιοστά του 1%) αλλά τα τσόφλια των αυγών συχνά μεταφέρουν βακτηρίδια. Εάν τα αυγά ξεπεράσουν την ημερομηνία λήξης τους, είναι καλό να τα πετάς ή να τα καταναλώνεις μόνο βραστά.

Κομμένα και συσκευασμένα φρέσκα λαχανικά

Τα μίγματα λαχανικών και τα συσκευασμένα μίγματα λαχανικών για σαλάτες, επειδή περνούν από πολλά χέρια, έχουν την τάση να περιέχουν κάποια βακτηρίδια που συνδέονται με την κακή υγιεινή ανεξάρτητα από το πόσο συχνά έχουν πλυθεί πριν τα αγοράσεις. Τα ανάμεικτα λαχανικά μπορούν επίσης να πάρουν μια σκοτεινή, γλοιώδη εμφάνιση καθώς φθάνουν στην ημερομηνία λήξης τους, που είναι μια εμφανής ένδειξη ότι δεν είναι πια ασφαλή για κατανάλωση.

Αλλαντικά

Τα αλλαντικά δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται μετά από την ημερομηνία λήξης τους, ακόμη και αν δεν έχουν αναπτύξει παράξενη οσμή ή γλοιώδη εμφάνιση επειδή μπορεί να μεταφέρουν λιστέρια, βακτηρίδια που μπορούν να αναπτυχθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι η λιστέρια μπορεί να ευδοκιμήσει, ακόμη και αν τα κρέατα αλλαντικών έχουν συντηρηθεί σωστά στο ψυγείο σου.

Μαλακά τυριά

Τα μαλακά τυριά (και ειδικά εκείνα που παράγονται με παστεριωμένο γάλα) μπορεί να μολυνθούν επίσης με τη λιστέρια. Με τα μαλακά τυριά είναι δύσκολο να κόψεις αποτελεσματικά οποιαδήποτε μέρη είναι μουλιασμένα ή χαλασμένα. Αν τα μαλακά τυριά (όπως η φέτα, το brie, το queso ή το ροκφόρ) έχουν ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης τους, είναι καλύτερο να τα πετάς.

Κιμάς

Η κατανάλωση αλεσμένων κρεάτων μετά την ημερομηνία λήξης τους είναι γενικά πιο επικίνδυνη σε σύγκριση με την κατανάλωση μη αλεσμένου κρέατος. Οι κιμάδες απαιτούν περισσότερη επεξεργασία (συμπεριλαμβανομένου του αλέσματος) και μπορεί να συνδυάζουν κρέατα από διάφορες πηγές, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες και μόλυνση.

Φρέσκα μούρα

Τα φρέσκα μούρα (φράουλες, βατόμουρα, κλπ.) μπορεί να φέρουν ένα παράσιτο που ονομάζεται cyclospora. Πλένε πάντα πολύ καλά τα μούρα πριν από την κατανάλωσή τους και μην τα καταναλώνεις ποτέ μετά την ημερομηνία λήξης τους ή αφού αρχίζουν να αλλοιώνονται, όποιο και αν συμβεί πρώτο.

Βλαστοί αλφάλφα

Και οι βλαστοί αλφάλφα μπορεί να είναι επικίνδυνοι να καταναλωθούν μετά την ημερομηνία λήξης τους. Οι βλαστοί χρειάζονται ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον για να αναπτυχθούν, το ίδιο περιβάλλον που προάγει την ανάπτυξη βακτηριδίων. Επειδή οι βλαστοί συνήθως τρώγονται ωμοί, είναι δύσκολο να αποφύγεις τα βακτηρίδια που μπορεί να υπάρχουν πάνω στους βλαστούς.

Ωμό κοτόπουλο

Σε μια έρευνα στην Αμερική, το 97% από τα στήθη κοτόπουλου που αγοράστηκαν από 300 διαφορετικά σουπερμάρκετ ήταν μολυσμένο, πράγμα που δεν είναι τόσο εκπληκτικό αν σκεφτείς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα κοτόπουλα μεγαλώνουν και τα αντιβιοτικά που παίρνουν με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν διάφορα πολύ ανθεκτικά βακτηρίδια. Εάν το κοτόπουλό στο ψυγείο σου ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης του, πέταξέ το. Δεν αξίζει τον κόπο να το ρισκάρεις.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ


  • *