Υπάρχουν δεκάδες λόγοι για τους οποίους μπορείς να πάσχεις από δυσκοιλιότητα. Παρακάτω είναι μερικοί από αυτούς και συμβουλές για το πώς να τους ξεπεράσεις.
ΚΑΘΕΣΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ
Ο σύγχρονος καθιστικός τρόπος ζωής, εκτός του ότι αυξάνει την περίμετρο της μέσης σου, κάνει κακό και σε άλλες λειτουργίες του σώματος. Η παραμονή σε καθιστή θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα προκαλεί συστροφές στο παχύ έντερο που με τη σειρά τους προκαλούν δυσκοιλιότητα. Κάνε τακτικά διαλείμματα στη δουλεία ή το σπίτι σου για να σηκώνεσαι και να κινείσαι. Το περπάτημα και τα βαθιά squats είναι δύο ιδιαίτερα αποτελεσματικές κινήσεις για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Η υπερβολική κατανάλωση τυριού είναι ένας από τους κύριους λόγους που προκαλούν δυσκοιλιότητα. Ενώ όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, το τυρί φαίνεται να προκαλεί τα μεγαλύτερα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, όχι επειδή προκαλεί από μόνο του δυσκοιλιότητα αλλά επειδή πολλά άτομα το τρώνε αντί να τρώνε υγιέστερα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά. Αν για παράδειγμα τρως πίτσα, μάλλον δεν τρως σαλάτα με το ίδιο γεύμα. Όταν καταναλώνεις γαλακτοκομικά τρόφιμα, φρόντιζε να συμπεριλαμβάνεις στο γεύμα σου και τρόφιμα με φυτικές ίνες. Ακόμα καλύτερα, κατανάλωνε πρώτα τα τρόφιμα με τις φυτικές ίνες, επειδή οι φυτικές ίνες κόβουν την όρεξη και έτσι τρως λιγότερο.
ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Αν βάζεις βάρος ή πάσχεις από δυσκοιλιότητα ενώ περνάς μια περίοδο κατάθλιψης, υπάρχει εξήγηση για αυτό. Η κατάθλιψη επιβραδύνει το μεταβολισμό σου. Το χειρότερο είναι ότι τα φάρμακα που συνήθως συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης προκαλούν επίσης δυσκοιλιότητα. Υπάρχουν πολλές μη φαρμακευτικές θεραπείες για την κατάθλιψη που έχουν αποδειχθεί με έρευνές ότι είναι εξίσου αποτελεσματικές με τα φάρμακα. Αυτές συμπεριλαμβάνουν γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία, γυμναστική, και διαλογισμό.
ΔΙΑΤΡΟΦΕΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα που έχουν τα άτομα που δοκιμάζουν δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες και υψηλές σε πρωτεΐνες είναι η δυσκοιλιότητα. Οι διατροφές που επικεντρώνονται στο κρέας, τα αυγά και το λίπος αφήνουν λίγα περιθώρια για τις φυτικές ίνες. Ακόμα χειρότερα, πολλά άτομα αποφεύγουν συνειδητά τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά, επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Να θυμάσαι ότι όλοι οι υδατάνθρακες δεν είναι ίδιοι. Επικεντρώσου στο να αποφεύγεις τους απλούς υδατάνθρακες, όπως τα ζαχαρούχα τρόφιμα, και τα τρόφιμα που φτιάχνονται με λευκό αλεύρι (λευκό ψωμί, ζυμαρικά, κλπ.). Για να έχεις ένα υγιές παχύ έντερο και να αποφύγεις τη δυσκοιλιότητα, φρόντιζε να καταναλώνεις τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα, με εξαίρεση τις μπανάνες οι οποίες μερικές φορές προκαλούν δυσκοιλιότητα.
ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ
Μπορεί ίσως να ακούγεται κάπως παράλογο. Οι φυτικές ίνες δεν είναι αυτές που προτείνουν οι γιατροί για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας; Ναι, αλλά η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να απευαισθητοποιήσει την εσωτερική επένδυση του στομάχου σου, καθιστώντας τον λιγότερο δεκτικό σε σήματα για εκκένωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές για τα άτομα που παίρνουν μεγάλες δόσεις φυτικών ινών από συμπληρώματα όπως χάπια ή σκόνες και όχι από πραγματικά τρόφιμα. Γι’ αυτό απέφευγε τα χάπια φυτικών ινών. Εκτός του ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικά, μπορεί να λειτουργούν εναντίον σου τουλάχιστον στο τμήμα της δυσκοιλιότητας. Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα δυσκοιλιότητας μετά από έντονη κατανάλωση φυτικών ινών, ο γιατρός σου μπορεί να σου προτείνει έστω και προσωρινή διακοπή κατανάλωσης ινωδών τροφών για να δώσει στο έντερό σου την ευκαιρία να επανέλθει στη φυσιολογική λειτουργία του.
ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, αν και το αποτέλεσμα φαίνεται να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Σε μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η Rome Committee on Functional Bowel Disorders, το 70% των ατόμων που έπασχαν από επαναλαμβανόμενη δυσκοιλιότητα ανέφερε ότι η σοκολάτα ήταν ένας σημαντικός παράγοντας. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πει κανείς εάν η σοκολάτα συμβάλλει στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητάς σου, εκτός εάν την αποκλείσεις τελείως από τη διατροφή σου για ένα χρονικό διάστημα. Ξεκίνα με αποχή δύο εβδομάδων και αν διαπιστώσεις ότι η δυσκοιλιότητά σου θεραπεύτηκε, φρόντισε να περιορίσεις την κατανάλωσή της σε ειδικές περιστάσεις.
ΚΑΘΑΡΤΙΚΑ
Εάν η δυσκοιλιότητά σου είναι τόσο έντονη που σου προκαλεί πόνο, το να πάρεις ένα καθαρτικό μπορεί να σου φαίνεται σαν η καλύτερη λύση. Δυστυχώς όμως αυτό μπορεί να χειροτερέψει το πρόβλημά σου. Τα καθαρτικά προορίζονται στο να χρησιμοποιούνται μόνο σε βραχυπρόθεσμη βάση, για μια εβδομάδα το πολύ. Αν ξεπεράσεις αυτόν τον χρόνο, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσεις εξάρτηση στα έντερά σου που μπορεί να ξεκινήσει ένα φαύλο κύκλο δυσκοιλιότητας και διάρροιας. Πριν στραφείς στις φαρμακευτικές λύσεις για τη δυσκοιλιότητα, είναι πάντα καλύτερο να εντοπίσεις την υποκείμενη αιτία της δυσκοιλιότητας και να θεραπεύσεις αυτήν πρώτα. Αξιολόγησε το lifestyle σου, τις διατροφικές σου συνήθειες, τη γυμναστική και τα φάρμακα που ήδη παίρνεις για να βρεις τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα πριν αρχίσεις να παίρνεις καθαρτικά.
ΦΑΡΜΑΚΑ
Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες και ένας μεγάλος αριθμός από αυτά έχουν τη δυσκοιλιότητα ως παρενέργεια (τα αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά φάρμακα, τα φάρμακα για την καούρα και τα χάπια για την πίεση του αίματος είναι το πιο κοινά). Υπάρχει πάντα ένα εναλλακτικό φάρμακο που μπορείς να δοκιμάσεις, αλλά πρέπει να είσαι σαφής με το γιατρό σου σχετικά με το τι προβλήματα αντιμετωπίζεις. Για παράδειγμα, επειδή το ασβέστιο σε πολλά φάρμακα για την καούρα μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, επέλεγε φάρμακα που περιέχουν μαγνήσιο.
ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΟΛΥΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Αν και οι πολυβιταμίνες που περιέχουν υψηλά επίπεδα ασβεστίου και σιδήρου έχουν έντονη τάση να προκαλούν δυσκοιλιότητα, πολλά άτομα δεν το γνωρίζουν και τις παίρνουν καθημερινά. Ορισμένα μέταλλα, ιδίως σε ποσότητες πάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία, μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη στο παχύ έντερο. Εκτός εάν ο γιατρός σου προτείνει κάτι άλλο, είναι πολύ πιθανό ότι δεν χρειάζεται να παίρνεις μια πολυβιταμίνη κάθε μέρα.
ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ
Όποιος έχει υποστεί χειρουργική επέμβαση πιθανόν γνωρίζει ότι τα παυσίπονα μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα και μερικές φορές έντονη δυσκοιλιότητα. Αυτό μπορεί να ισχύει επίσης και για μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα όπως το Tylenol και το Ibuprofen, καθώς και τα συνταγογραφούμενα οπιούχα όπως το Hydrocodone και το Oxycontin. Αυτά τα φάρμακα επιδρούν στους αισθητήρες του στομάχου και μαζί με τον πόνο αμβλύνουν ολόκληρο το πεπτικό σύστημα. Τα παυσίπονα, εάν είναι δυνατόν, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερο από 30 ημέρες. Κατά την περίοδο αυτή θα πρέπει να κάνεις κάθε προσπάθεια για την επούλωση των τραυμάτων που προκαλούν τον πόνο ή να βρεις εναλλακτικούς τρόπους για τη θεραπεία του πόνου.
ΟΡΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
Όπως κάθε έγκυος γυναίκα μπορεί να σου πει, οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το πεπτικό σύστημα. Ειδικότερα, υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης ή χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Στην περίπτωση της εγκυμοσύνης, η “θεραπεία” θα έρθει μέσα σε εννέα μήνες, αλλά για τις άλλες ορμονικές διαταραχές είναι καλύτερα πρώτα να θεραπεύεται η υποκείμενη πάθηση. Καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα των ορμονών μας κυμαίνονται φυσικά. Εάν δεν αισθάνεσαι τόσο καλά όσο θα ήθελες, συμβουλέψου το γιατρό σου σχετικά με πιθανές ορμονικές θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής σου.
ΑΔΙΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Ένα τεράστιο φάσμα από παθήσεις μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Η πιο κοινή, που μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερα άτομα, είναι ο υποθυρεοειδισμός. Ο θυρεοειδής ελέγχει το μεταβολισμό, οπότε όταν δεν λειτουργεί σωστά, όλα επιβραδύνονται συμπεριλαμβανομένων και των εντέρων. Άλλες ασθένειες που έχουν τη δυσκοιλιότητα ως ένα σημαντικό σύμπτωμα συμπεριλαμβάνουν το διαβήτη, την πολλαπλή σκλήρυνση, την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, την κοιλιοκάκη, τις αυτοάνοσες διαταραχές και ορισμένες μορφές καρκίνου. Το πιο σημαντικό είναι να προσδιορίσεις την υποκείμενη αιτία για τη δυσκοιλιότητα και να τη θεραπεύσεις. Επειδή η δυσκοιλιότητα είναι τόσο κοινή, πολλά άτομα την παραμελούν. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία, αλλά μερικές φορές η δυσκοιλιότητα είναι ενδεικτική ενός μεγαλύτερου προβλήματος. Εάν η δυσκοιλιότητά σου συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα, έχει αλλάξει σημαντικά, ή διαρκεί για περισσότερο από τρεις μήνες, ζήτα από το γιατρό σου μια πλήρη ιατρική εξέταση.