fbpx

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ!

Πες μας που ζεις για να σε συνδέσουμε με το TOP γυμναστήριο της περιοχής σου και να πάρεις το δώρο σου!


Blog

20 σούπερ τρόφιμα για το χειμώνα – Μέρος 2ο

Στο Nutrition & Diet Tip πριν δύο εβδομάδες μιλήσαμε για 10 σουπερ τρόφιμα που είναι ιδανικά να βάλεις στη διατροφή σου τον χειμώνα. Σε αυτό το tip θα μιλήσουμε για τα υπόλοιπα 10 σούπερ τρόφιμα.

11. Αχλάδια

Ο χειμώνας είναι μια τέλεια εποχή για τα αχλάδια και θα πρέπει να επωφεληθείς από τη βιταμίνη Β2, τη βιταμίνη Ε, τον χαλκό και την πηκτίνη που περιέχουν. Μπορείς να τα τρως ωμά (που βοηθούν και στη μείωση της χοληστερίνης) ή τα ψήνεις για ένα γευστικό επιδόρπιο.

12. Κατεψυγμένα Μούρα

Ναι, κάνει κρύο έξω και ναι είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, αλλά είναι δύσκολο να βρεις κάτι καλύτερο από τα κατεψυγμένα μούρα. Επειδή μαζεύονται και καταψύχονται στην εποχή αιχμής τους, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά παρά το μέγεθός τους. Πρόσθετε τα μούρα στο γιαούρτι σου ή βάζε τα στο φούρνο μικροκυμάτων για μερικά δευτερόλεπτα για να κάνεις σιρόπι που είναι νόστιμο να προσθέτεις στο πλιγούρι βρώμης ή τις βάφλες ολικής άλεσης στο πρωινό σου.

13. Φύτρο Σιταριού

Το φύτρο του σιταριού είναι ένα μικρό αλλά θρεπτικά πλούσιο συστατικό του σπόρου του σιταριού. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε και είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Το νωπό φύτρο σιταριού έχει μια nutty γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ψήσιμο ψωμιών ή κουλουριών, σε φαγητά κατσαρόλας, σε σαλάτες και στα δημητριακά του πρωινού σου. Εάν προσθέτεις 2 κουταλιές σούπας φύτρο σιταριού στα κουάκερ σου το πρωί, παίρνεις περίπου 7,5 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Ε ή 50% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Το σιτέλαιο (λάδι από φύτρο σιταριού) είναι πιο συμπυκνωμένο και μια κουταλιά της σούπας από αυτό περιέχει 20,3 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης E.

14. Σκόρδο

Το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια για την καταπολέμηση διάφορων ασθενειών. Το University of Maryland Medical Center στις ΗΠΑ προτείνει να καταναλώνεις 2 έως 4 σκελίδες ωμού σκόρδου ημερησίως για την ενίσχυση της υγείας σου. Ωστόσο, πιστεύεται ότι η ημερήσια κατανάλωση 1 έως 2 σκελίδων σκόρδου προσφέρει τα ίδια οφέλη όσον αφορά την καταπολέμηση κρυολογημάτων. Για εκείνους που δεν τους αρέσει η γεύση ή η οσμή του ωμού σκόρδου, μπορεί να ληφθεί σαν ένα άοσμο συμπλήρωμα αρκετές φορές την ημέρα.

15. Μάραθος

Αυτό το φυτό προσφέρει περισσότερα από τη μοναδική γεύση του. Ο μάραθος (ή το μάραθο) είναι χαμηλός σε θερμίδες αλλά πλούσιος στο φυτοθρεπτικό συστατικό ανηθόλη η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου συστήματος. Ο μάραθος, όπως και το σέλινο, ανήκει  στην οικογένεια φυτών του μαϊντανού, ωστόσο συγκρινόμενος με τα ξαδέλφια του περιέχει πολύ υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C. Ο μάραθος μπορεί να καταναλωθεί ωμός σε σαλάτες ή μαγειρεμένος.

16. Jicama

Η jicama – επίσης γνωστή και ως yambean, μεξικάνικη πατάτα και κινέζικος βολβός – έχει λίγες θερμίδες. Η ήπια, ελαφρώς nutty γεύση και τραγανή υφή δίνει στη jicama πολλές επιλογές για μαγείρεμα. Μπορείς να την κόψεις σε μικρά μπαστουνάκια και να την σερβίρεις με salsa για dip ή να την κόψεις σε μικρούς κύβους και να την βάλεις σε σαλάτες.

17. Γιαούρτι

Το φυσικό γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, τα φιλικά βακτηρίδια που είναι απαραίτητα για την υγεία του πεπτικού σου συστήματος. Τα προβιοτικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα και σε προστατεύουν από ιούς που εισέρχονται στον οργανισμό σου μέσω του πεπτικού συστήματος. Για μια υγιή δόση προβιοτικών, πρόσθεσε γιαούρτι στα δημητριακά σου το πρωί ή ανάμειξε ζεστά μούρα, κανέλα και γιαούρτι για ένα γευστικό επιδόρπιο.

18. Σολομός

Η έρευνα δείχνει ότι το 40% των ανθρώπων πάσχει από έλλειψη βιταμίνης D στο τέλος του χειμώνα. Γνωστή και ως βιταμίνη της ηλιοφάνειας, η βιταμίνη D έχει σημαντικές λειτουργίες μέσα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο σολομός είναι μία από τις λίγες φυτικές πηγές βιταμίνης D. Η συνιστώμενη δόση για τη βιταμίνη D είναι 400IU ή 10 μικρογραμμάρια ημερησίως. Αυτό ισοδυναμεί με μια μικρής διάρκειας έκθεση στον ήλιο (10 έως 15 λεπτά) ή μια μικρή μερίδα 120 γραμμαρίων σολομού.

19. Αυγά

Αν και στο παρελθόν ήταν ένα απαγορευμένο τρόφιμο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερίνη, τα αυγά έχουν δικαιολογημένα επιστέψει στη λίστα των “καλών” τροφίμων. Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, Β και D. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Το σώμα χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη ως καύσιμο για να αναπτύξει τα αντισώματα που προλαμβάνουν τις λοιμώξεις και πολεμούν τα διάφορα μικρόβια. Οι διατροφολόγοι προτείνουν να τρως μέχρι και 6 αυγά κάθε εβδομάδα στα πλαίσια μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής.

20. Σκούρα Σοκολάτα

Η σκούρα σοκολάτα που είναι φτιαγμένη με κακάο είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές για αντιοξειδωτικά, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 8 με 14 χιλιοστόγραμμα ψευδαργύρου ημερησίως. Το κακάο χωρίς γλυκαντικά παρέχει γύρω στα 9,6 χιλιοστόγραμμα ψευδαργύρου ανά 100 γραμμάρια, σε σύγκριση με 2,3 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια συνηθισμένης σοκολάτας γάλακτος. Συμβουλή: Εάν δεν μπορείς να προμηθευτείς σκέτο κακάο, επέλεγε την σκούρα σοκολάτα που περιέχει 70 με 85% κακάο.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail