Τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, σε δύο διαφορετικά άρθρα, σου παρουσιάσαμε τα πρώτα 17 από τα 26 ψυχολογικά hacks που θα σε βοηθήσουν να έχεις το πλεονέκτημα στις κοινωνικές σου επαφές. Σήμερα θα μιλήσουμε για τα υπόλοιπα 9 ψυχολογικά hacks.
18. Θέλεις να δημιουργήσεις σχέσεις συνεργασίας και να σε σέβονται; Προσάρμοζε κατάλληλα την γλώσσα του σώματός σου.
Αυτό είναι αρκετά ένα συνηθισμένο θέμα συζήτησης για τους εμπειρογνώμονες στη γλώσσα του σώματος και λειτουργεί καλά αν θέλεις να κερδίσεις την εκτίμηση ενός άτομου που έχει κάποια υψηλή κοινωνική θέση.
Για παράδειγμα: Είσαι σε μια κοινωνική εκδήλωση όπου ένα άτομο έχει υψηλότερη κοινωνική θέση από τα υπόλοιπα. Είναι στο επίκεντρο της προσοχής όλων, πράγμα που το απολαμβάνει εντελώς. Πώς μπορείς να ανεβείς στο ίδιο κοινωνικό status με το άτομο αυτό; Με το να γίνεις φίλος του!
Αν θέλεις να κερδίσεις την εκτίμηση και την προσοχή του, όταν πλησιάσεις το άτομο αυτό, το καλύτερο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να μιμηθείς τη γλώσσα του σώματός του και τον τρόπο που μιλάει. Εάν η στάση του είναι ανοιχτή και μιλά με ενθουσιασμό και χαρά, μην στέκεσαι δίπλα του με σταυρωμένα χέρια και διάθεση που ακυρώνει τα λόγια του. Πάρε και εσύ ανοιχτή στάση και δείξε τον ίδιο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον.
19. Όταν κάποιος σε προσβάλει, αγνόησέ τον ή χλεύασε τον. Ποτέ μη χάνεις την ψυχραιμία σου. Να διατηρείς πάντα τον έλεγχο των καταστάσεων.
Τα άτομα που έχουν μίσος μέσα τους βρίσκονται παντού. Όσο περισσότερο τροφοδοτείς το μίσος τους, τόσο πιο δυνατά γίνονται. Ποτέ μη χάνεις την ψυχραιμία σου.
20. Κράτα το σώμα σου όρθιο και τα χέρια σου ζεστά και κοίταζε τους άλλους στα μάτια.
- Κράτα όρθια, ευθύγραμμη στάση και περπάτα σαν να είσαι ένας γεννημένος ηγέτης. Αυτό επικοινωνεί υποσυνείδητα αυτοπεποίθηση και οι άλλοι θα σε σέβονται αυτόματα.
- Κράτα τα χέρια σου έξω από τις τσέπες σου. Εάν δεν ξέρεις τι να τα κάνεις, είναι καλύτερα να τα σταυρώνεις στο στήθος σου από το να τα βάζεις στις τσέπες σου.
- Κράτα τα χέρια σου ζεστά. Έχοντας ένα ζεστό χέρι όταν κάνεις χειραψία με κάποιο άτομο, γίνεσαι άμεσα πιο συμπαθής και είναι πιο εύκολο να συνεργαστείς με τον άλλο. Για να κρατάς τα χέρια σου ζεστά, πλένε τα συχνά με ζεστό νερό ή κάνε κρύα ντους.
- Το έχεις ακούσει χιλιάδες φορές. Πάντα να διατηρείς επαφή με τα μάτια σου. Όταν διακόπτεις την επαφή με τα μάτια είναι σαν να χάνεις την αυτοπεποίθησή σου. Ένα έξυπνο τέχνασμα όταν συναντάς κάποιο άτομο για πρώτη φορά είναι να δίνεις προσοχή στο χρώμα των ματιών του και να χαμογελάς ταυτόχρονα. Τα μάτια είναι η πόρτα της ψυχής και όταν αφιερώνεις λίγο χρόνο στο να συνδεθείς μέσω των ματιών δείχνει ότι αισθάνεσαι σιγουριά για τον εαυτό σου και ότι είσαι παρών. (Φρόντισε να κοιτάς κάπου αλλού μερικές φορές. Κοιτάζοντας κάποιον διαρκώς στα μάτια θα τον τρομάξει και θα τον κάνει να αισθανθεί άβολα.)
21. Η επίδραση του Benjamin Franklin.
Η επίδραση του BenjaminFranklin είναι μια ψυχολογική παρατήρηση:
Κάποιος που έχει κάνει κάποια χάρη σε κάποιο άτομο είναι πιο πιθανό να του ξανακάνει μια άλλη χάρη απ’ ότι θα ήταν αν είχε λάβει μια χάρη από το εν λόγω άτομο. Παρόμοια, αυτός που έχει βλάψει ένα άτομο είναι πιο πιθανό να το ξαναβλάψει απ’ ότι το θύμα να εκδικηθεί.
Αυτή είναι μια απίστευτη διαπίστωση. Σε κοινωνικές καταστάσεις, αυτό μπορείς να το εφαρμόσεις ζητώντας από κάποιον να σου κάνει μια μικρή χάρη και στη συνέχεια να του ζητήσεις την πραγματική χάρη που χρειάζεσαι. Εάν είναι μια μικρή χάρη σίγουρα θα δεχτεί να την κάνει, και συνειρμικά στο μυαλό του θα δικαιολογήσει ότι μάλλον σε συμπαθεί αρκετά για να σου κάνει την χάρη. Αυτό επίσης αποκαλείται “το άνοιγμα της πόρτας.”
22. Μη διστάζεις να ακουμπάς το άλλο άτομο.
Αγγίζοντας κάποιο άτομο στον ώμο ή το γόνατο δημιουργεί ένα συναισθηματικό και σωματικό δεσμό. Ειδικά στις στιγμές χαράς, γέλιου και ενθουσιασμού, το άγγιγμα ενισχύει θετικά αυτά τα χαρακτηριστικά. Εάν αισθάνεσαι άβολα με το να ακουμπάς τους άλλους, δες παραπάνω τη συμβουλή 12.
23. Χρησιμοποίησε το hack “κλείσιμο της πόρτας στο πρόσωπο.”
Αυτό το hack είναι αντίθετο από το “άνοιγμα της πόρτας.” Ζήτα από κάποιον μια υπερβολικά μεγάλη χάρη που πιθανότατα θα αρνηθεί (αν δεν αρνηθεί, ακόμα καλύτερα!). Στη συνέχεια προχώρησε με το να του ζητήσεις τη λογική χάρη που ούτως ή άλλως ήθελες. Είναι πολύ πιθανό ότι το άτομο αυτό θα δεχτεί να σε βοηθήσει με τη δεύτερη χάρη.
24. Παρουσίαζε πάντα τα αιτήματά σου σαν επιλογές.
Κανείς δεν θέλει να αισθάνεται πίεση στο να κάνει κάτι που δεν θέλει να το κάνει. Διατυπώνοντας με λεπτότητα ένα αίτημά σου, μπορείς να κάνεις το άλλο άτομο να θεωρεί ότι πήρε από μόνο του την απόφαση. Οι ζητιάνοι που χρησιμοποιούν φράσεις όπως “βοηθήστε με αν θέλετε” κερδίζουν περισσότερα χρήματα από εκείνους που απλά ζητούν χρήματα.
Μια ελαφρώς πιο επιθετική τεχνική είναι αυτή με την οποία καταλήγεις υποθέτοντας τη θετική ανταπόκριση δεδομένη:
Αυτό είναι μια κλασική τεχνική πωλήσεων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε κοινωνική κατάσταση. Αντί να ζητάς την άδεια κάποιου – για παράδειγμα “θέλεις να κάνεις μια δωρεά;”, “θέλεις να βγούμε ραντεβού;”, “θέλεις να πάμε για φαγητό;”, κλπ. – διατύπωσε την ερώτησή σου υποθέτοντας ότι θέλει να το κάνει. Φυσικά, δεν μπορείς απλά να αναγκάσεις κάποιον να κάνει κάτι, αλλά μπορείς να δημιουργήσεις προδιάθεση με την ερώτησή σου προς τη σωστή κατεύθυνση. Για παράδειγμα: “Προτιμάς να δωρίσεις 5 ή 10 ευρώ;” Με αυτόν τον τρόπο, αντί το άτομο αυτό να σου απαντήσει εύκολα με ένα ναι ή ένα όχι, θα χρειαστεί να αρνηθεί το αίτημά σου πράγμα που θα το κάνει να αισθανθεί πολύ άσχημα.
25. Εάν εργάζεσαι σε κάποιο μπαρ ή σε κάποιο είδος εξυπηρέτησης πελατών…
Βάλε ένα καθρέφτη πίσω σου εκεί που κάθεσαι. Όταν σε προσεγγίσει ένας θυμωμένος πελάτης, θα δει τον εαυτό του στον καθρέφτη και πιθανότατα θα ηρεμήσει. Σε κανέναν δεν αρέσει να καταστρέφει την εικόνα του.
26. Να μασάς τσίχλα όταν αισθάνεσαι νευρικότητα.
Λόγω της εξέλιξής μας, το μυαλό μας υποθέτει ότι όταν τρώμε δεν είμαστε σε οποιοδήποτε άμεσο κίνδυνο, οπότε το αίσθημα του να πολεμήσουμε ή να τραπούμε σε φυγή αποδυναμώνεται.