fbpx

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ!

Πες μας που ζεις για να σε συνδέσουμε με το TOP γυμναστήριο της περιοχής σου και να πάρεις το δώρο σου!


Blog

7 τρόποι για να βελτιώσεις το χαμόγελο σου

Σίγουρα έχεις προσέξει τα κατάλευκα δόντια των ηθοποιών. Ένα λαμπερό χαμόγελο προσθέτει στη γοητεία σου και δίνει την αίσθηση υγείας, καθαριότητας και ζωντάνιας. Το χαμόγελό σου είναι ένα χαρακτηριστικό του προσώπου σου που μπορείς δραστικά να βελτιώσεις χωρίς επικίνδυνες επεμβατικές ή εξωφρενικά ακριβές διαδικασίες. Παρακάτω σου παραθέτουμε κάποιους σύγχρονους τρόπους για να φτιάξεις το χαμόγελό σου που μπορείς να εξερευνήσεις συζητώντας με τον αισθητικό οδοντίατρό σου.

Χημική Λεύκανση στο Οδοντιατρείο

Τι είναι: Θεραπείες λεύκανσης στο οδοντιατρείο με χρήση οξυζενέ. Με ειδικές λαβίδες το στόμα κρατείται τελείως ανοιχτό και τα χείλη και η γλώσσα απομακρύνονται από τα δόντια. Ειδικό κερί εφαρμόζεται πάνω στα ούλα, τα σφραγίσματα, και οποιοδήποτε σημείο στο εσωτερικό του στόματος που μπορεί να ερεθιστεί από τον οξυζενέ. Στη συνέχεια, ένα λευκαντικό gel οξυζενέ εφαρμόζεται στα δόντια και ένα μπλε φως το ενεργοποιεί για περίπου μία ώρα.

Σε ποια άτομα συνίσταται: Συνίσταται στα άτομα που θέλουν άμεσα αποτελέσματα, καθώς και σε αυτά που έχουν ευαίσθητα δόντια. Επειδή καλύπτονται τα σημεία όπου μπορεί να υπάρχουν εκτεθειμένα νεύρα, τα άτομα που εφαρμόζουν αυτήν την τεχνική λεύκανσης δοντιών έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν ενοχλήσεις από τις άλλες τεχνικές.

Έχει αποτελέσματα; Ναι. Μπορεί να σου είναι δύσκολο να κάθεσαι σε μια καρέκλα για μια ώρα με το στόμα σου ορθάνοιχτο, αλλά αυτή η τεχνική μπορεί να αφαιρέσει από τα δόντια σου λεκέδες 10 ετών. Όπως και με τις υπόλοιπες τεχνικές λεύκανσης δοντιών, δεν επιτρέπεται να φας ή να πιεις οτιδήποτε έχει έντονο χρώμα – όπως κόκκινο κρασί, καφέ, κλπ. – για τουλάχιστον 48 ώρες επειδή η λευκαντική ουσία ανοίγει πόρους στα δόντια και τα κάνει πολύ απορροφητικά στα χρώματα. Τα αποτελέσματα διαρκούν για περίπου 2 με 3 χρόνια, εάν βουρτσίζεις τα δόντια σου και χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα συστηματικά.

Χημική Λεύκανση στο Σπίτι

Τι είναι: Ο αισθητικός οδοντογιατρός φτιάχνει ένα καλούπι από τα δόντια σου και κατασκευάζει δύο λεπτούς πλαστικούς δίσκους που εφαρμόζουν με ακρίβεια στα δόντια σου. Γεμίζεις τους δίσκους αυτούς με λευκαντικό gel και τους φοράς για 3 ημέρες, 1 ώρα την ημέρα, κάθε 3 μήνες.

Σε ποια άτομα συνίσταται: Συνίσταται σαν τεχνική συντήρησης στα άτομα που εφαρμόζουν την παραπάνω τεχνική (χημική λεύκανση δοντιών στο οδοντιατρείο).

Έχει αποτελέσματα; Ναι. Επειδή οι δίσκοι φτιάχνονται να ταιριάζουν αποκλειστικά στα δόντια σου, το οξυζενέ απλώνεται ομοιόμορφα στα δόντια σου. Πρέπει όμως να προσέχεις να μην κάνεις υπερβολική χρήση λευκαντικού. Το οξυζενέ μπορεί να προσβάλει το ασβέστιο στον σμάλτο των δοντιών (την εξωτερική επιφάνεια) με αποτέλεσμα να έρχονται στην επιφάνεια νεύρα και έτσι να έχεις ενοχλήσεις. Η καταστροφή του ασβεστίου μπορεί επίσης να προκαλέσει τερηδόνα. Γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεις να φοράς τους δίσκους περισσότερο από 4 με 6 φορές το χρόνο.

Kit Λεύκανσης από Φαρμακεία

Τι είναι: Διαφανείς λουρίδες με gel οξυζενέ που τις εφαρμόζεις στα δόντια σου για 5 έως 30 λεπτά, ανάλογα με το πόσο δυνατό είναι το οξυζενέ.

Σε ποια άτομα συνίσταται: Συνίσταται σε άτομα που έχουν περιορισμένους λεκέδες και δόντια πλούσια σε σμάλτο. Αυτά τα kit δεν συνίστανται σε άτομα που τρίβουν τα δόντια τους, πάσχουν από ουλίτιδα, ή έχουν τερηδόνα.

Έχει αποτελέσματα; Τα kit λεύκανσης δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο η τεχνική της χημικής λεύκανσης δοντιών στο οδοντιατρείο. Η χρήση των kit στο σπίτι μπορεί να έχει κάποια αποτελέσματα για τη λεύκανση των δοντιών σου αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιείς συστηματικά και με υπομονή. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις τις λουρίδες καθημερινά για αρκετές εβδομάδες για να δεις αποτελέσματα και τα δόντια μπορεί να είναι παροδικά ευαίσθητα καθώς τις χρησιμοποιείς. Ένα συχνό παράπονο από τα άτομα που χρησιμοποιούν τα kit είναι ότι οι λουρίδες είναι είτε πολύ στενές, είτε πολύ κοντές για να εφαρμόσουν σε μεγάλα δόντια, οπότε η λεύκανση δεν είναι ομοιόμορφη, ή ότι είναι πολύ μεγάλες με αποτέλεσμα να ερεθίζουν τα ούλα.

Χρήση Συνθετικών Ουσιών

Τι είναι: Ο αισθητικός οδοντίατρος χρησιμοποιεί συνθετικές ουσίες, που είναι ενισχυμένα πλαστικά, για να επιδιορθώσει μικρές ζημιές στα δόντια – όπως γέμισμα μικρών ανοιγμάτων, φράξιμο ραγισμάτων και κάλυψη λευκών κηλίδων (που δημιουργούνται από εναποθέσεις ασβεστίου) – που γίνονται όλο και πιο αισθητές καθώς τα δόντια φθείρονται με την ηλικία. Ο οδοντογιατρός εφαρμόζει την πλαστική ουσία στο δόντι και μετά την σκληραίνει χρησιμοποιώντας ειδικό φως. Όταν σκληρύνει, το πλαστικό λειαίνεται και γυαλίζεται με τρόπο που να φαίνεται ομοιόμορφο με το φυσικό δόντι.

Σε ποια άτομα συνίσταται: Συνίσταται για επιδιόρθωση μικρών ζημιών στα δόντια.

Έχει αποτελέσματα; Ναι. Αν και οι συνθετικές ουσίες μπορούν με την πάροδο του χρόνου να παρουσιάσουν λεκέδες, η εφαρμογή τους μπορεί να γίνει με μία μόνο επίσκεψη στον οδοντογιατρό σου και είναι πολύ φθηνότερη και επεμβατική τεχνική απ’ ότι άλλες τεχνικές όπως οι όψεις πορσελάνης. Διαρκούν από 5 έως 15 χρόνια, ανάλογα με την ποιότητα της δουλείας του οδοντογιατρού σου και το αν τρίβεις τα δόντια σου.

Όψεις Πορσελάνης

Τι είναι: Ένα πολύ λεπτό στρώμα πορσελάνης, περίπου 0,5 έως 1 χιλιοστού, εφαρμόζεται στη μπροστινή επιφάνεια των δοντιών. Σαν προετοιμασία για την εφαρμογή αυτής της τεχνικής, ο αισθητικός οδοντογιατρός ίσως χρειαστεί να αφαιρέσει ένα στρώμα από τον σμάλτο από 0,7 έως 1 χιλιοστό ή και λίγο παραπάνω, ανάλογα με το σχήμα και τη θέση του δοντιού και το πόσο συνωστισμένα είναι τα δόντια σου, ούτως ώστε οι όψεις πορσελάνης να μη φαίνονται πολύ χοντρές. Ο οδοντογιατρός κατασκευάζει ένα καλούπι των δοντιών σου και τα στέλνει σε ένα ειδικό εργαστήριο όπου φτιάχνονται οι όψεις πορσελάνης κάτω από τη κατεύθυνση του οδοντογιατρού σχετικά με το σχήμα και το χρώμα τους. Η κατασκευή των όψεων πορσελάνης απαιτεί περίπου μια εβδομάδα. Όταν οι όψεις είναι έτοιμες, ο οδοντογιατρός τις εφαρμόζει στις επιφάνειες των δοντιών χρησιμοποιώντας ειδικές ουσίες και ειδικό φως για την επικόλληση τους.

Σε ποια άτομα συνίσταται: Οι όψεις πορσελάνης είναι ιδανικές για τη βελτίωση στραβών δοντιών, δοντιών με μεγάλα κενά μεταξύ τους ή δοντιών με έντονους λεκέδες. Με τις όψεις πορσελάνης, μέσα σε μερικές επισκέψεις, ο οδοντογιατρός μπορεί να αλλάξει το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα και τη θέση των δοντιών σου.

Έχει αποτελέσματα; Ναι. Οι όψεις πορσελάνης αλλάζουν δραστικά το χαμόγελό σου, διαρκούν για περίπου 20 χρόνια, δεν λεκιάζουν ή σπάνε, και δεν χρειάζονται συντήρηση.

Διαφανείς Νάρθηκες Ευθυγράμμισης

Τι είναι: Μια σειρά από διαφανείς πλαστικούς νάρθηκες (Invisalign) που εφαρμόζονται στα δόντια σου και σταδιακά τα ευθυγραμμίζουν. Κάθε νάρθηκας φοριέται για 2 εβδομάδες. (Tο πόσους νάρθηκες θα χρησιμοποιήσεις εξαρτάται από το πόσο στραβά είναι τα δόντια σου.)

Σε ποια άτομα συνίσταται: Ενδείκνυται για άτομα που θέλουν να ευθυγραμμίσουν τα δόντια τους χωρίς να φορούν τα αντιαισθητικά “σιδεράκια.” Οι διαφανείς νάρθηκες δεν συνίστανται σε άτομα που έχουν υπερβολικά στραβά δόντια ή μεγάλο πρόβλημα με το δάγκωμά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα παραδοσιακά “σιδεράκια” είναι πιο ενδεδειγμένα.

Έχει αποτελέσματα; Ναι. Μπορεί να χρειαστείς από 3 μήνες έως 2 χρόνια για να έχεις αποτελέσματα (ή περισσότερο αν δεν χρησιμοποιείς συστηματικά τους νάρθηκες). Τα πλεονεκτήματα των πλαστικών ναρθήκων από τα “σιδεράκια” είναι ότι μπορείς να τους βγάζεις όποτε θέλεις, μπορείς να τρως πιο άνετα, και 1μπορείς να χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα και να βουρτσίζεις τα δόντια σου.

Εμφυτεύσεις δοντιών

Τι είναι: Μία ράβδος τιτανίου τοποθετείται στο κόκκαλο της γνάθου. Η ράβδος “δένει” με το κόκκαλο μέσα σε 3 με 6 μήνες. Στη συνέχεια, ο οδοντίατρος πάνω στη ράβδο στηρίζει μια γέφυρα με κεραμικά ή πορσελάνινα δόντια.

Σε ποια άτομα συνίσταται: Η τεχνική αυτή συνίσταται σε άτομα που έχουν υγιή ούλα και αρκετό οστό που μπορεί να υποστηρίξει το εμφύτευμα. Εάν το δόντι λείπει για πολύ καιρό ή εάν πάσχεις από ουλίτιδα, μπορεί να απαιτηθεί η πρόσθεση ενός μοσχεύματος οστού.

Έχει αποτελέσματα; Εξαιρετικά καλά. Τα εμφυτεύματα φαίνονται σαν να είναι φυσικά δόντια και μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή. Δεν μετατοπίζονται ή μετακινούνται και δεν χρειάζεται να τρυπήσεις διπλανά υγιή δόντια για να προσθέσεις κορώνες πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η γέφυρα. Το να προσθέσεις ένα εμφύτευμα είναι μια χειρουργική διαδικασία και απαιτεί λίγες ημέρες για αποκατάσταση.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail