Για ένα υγειές άτομο, η νηστεία μιας ημέρας επιτρέπει το πεπτικό σύστημα να αναπαυθεί, να αναζωογονηθεί και να αποτοξινωθεί. Επίσης, μειώνει την κατανάλωση θερμίδων αλλά όχι στο βαθμό που θα επιδράσει αρνητικά στο μεταβολισμό σου.
Τα πλούσια, επεξεργασμένα, ή φορτωμένα με χημικά τρόφιμα είναι ολέθρια για το σώμα σου, όπως επίσης η υπερκόπωση, η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι επικίνδυνες χημικές ουσίες. Η συνεχής έκθεση σε όλα αυτά, καθώς και άλλες αρνητικές καταστάσεις, αργά και σταθερά σε καταβάλουν και μπορούν να σε οδηγήσουν στην αρρώστια ή ακόμη και στο θάνατο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δίνεις στον οργανισμό σου ευκαιρίες να αναλάβει.
Η νηστεία (η ολική απόχη από το φαγητό και προαιρετικά το νερό) είναι ο αρχαιότερος, πιο απλός και πιο σίγουρος τρόπος για να επαναφέρεις την υγεία και το μυαλό σου στο σωστό δρόμο. Τίποτα άλλο δεν λειτουργεί τόσο καλά όπως αυτή και το καλύτερο απ’ όλα… είναι δωρεάν. Αν και η ιδέα της αποχής από την τροφή ή το νερό για λόγους αναζωογόνησης του οργανισμού ακούγεται περίεργη ή ακόμα και εκφοβιστική για τους περισσότερους ανθρώπους στο δυτικό κόσμο, στις ανατολικές χώρες όπως την Ινδία και τη μέση ανατολή η νηστεία είναι συνήθης και ενθαρρύνεται. Είναι αλήθεια ότι το άγχος και η ρύπανση κάνουν τη νηστεία σήμερα πιο επικίνδυνη από πενήντα ή εξήντα χρόνια πριν. Αυτό όμως ισχύει μόνο για τις νηστείες που διαρκούν μια εβδομάδα ή περισσότερο. Σύντομες νηστείες – διάρκειας μίας, δύο, ή τριών ήμερων – είναι απόλυτα ασφαλείς και ωφέλιμες, όταν γίνονται σωστά. Προσοχή όμως: οι νηστείες οποιουδήποτε είδους δεν συνιστώνται σε έγκυες γυναίκες, ασθενικά άτομα, άτομα που παίρνουν φάρμακα, παιδιά, ή άτομα με οποιαδήποτε άλλη μη φυσιολογική κατάσταση που απαιτεί την ιατρική παρακολούθησή της.
Η μονοήμερη νηστεία φαίνεται να είναι ιδανική για τα περισσότερα άτομα, είτε είναι αρχάρια είτε είναι έμπειρα στη νηστεία. Για τους αρχάριους, η πρώτη νηστεία μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά κάθε νηστεία στη συνέχεια θα γίνει πολύ ευκολότερη. Επίσης, το καλύτερο είναι η νηστεία να γίνεται σε ένα καθαρό και ήσυχο περιβάλλον. Με τη νηστεία, αυτό που πραγματικά γίνεται είναι ότι επιστρατεύεις όλη την ενέργεια του σώματός σου (που μεγάλο μέρος της οποίας θα πήγαινε κανονικά στην πέψη) και την εστιάζεις σε ό,τι χρειάζεται για να καθαριστεί ή να επισκευαστεί. Γι’ αυτό, η ανάπαυση και η διατήρηση της ενέργειάς σου είναι πολύ σημαντική κατά την διάρκεια της νηστείας. Ο ύπνος είναι κατά κάποιο τρόπο ένα είδος αναγκαστικής νηστείας που μας επιτρέπει να αναλάβουμε από τις δραστηριότητες της ημέρας.
Με το να νηστεύεις μια μέρα την εβδομάδα δίνεις στον οργανισμό σου τον χρόνο που χρειάζεται για να ανακάμψει πραγματικά αλλά και για να καλύψει τα κενά στην παραμελημένη επισκευή και καθαρισμό του. Ένας τρόπος με τον οποίο η νηστεία ενεργεί είναι μέσω της συρρίκνωσης ή συστολής. Με τη νηστεία, οι ιστοί και οι αρτηρίες σου συστέλλονται και έτσι χαλαρώνουν τα σκουπίδια ή οτιδήποτε άλλο περιττό υλικό έχει κολλήσει στις επιφάνειές τους, που μπορεί τελικά να προκαλέσει προβλήματα. Όταν φας ξανά, οι ιστοί και τα αγγεία διαστέλλονται και πάλι και το ξένο υλικό αποβάλλεται. Επίσης, κατά τη διάρκεια της νηστείας, το αίμα λεπταίνει καθώς αποβάλλει τα απόβλητα και αυτό είναι που προκαλεί τη ζάλη. Αυτή η ζάλη όμως, φεύγει καθώς το αίμα ανασκευάζεται ή αποκαθίσταται. Στα άτομα που νηστεύουν προτείνεται όταν σηκώνονται από το κρεβάτι πρώτα να κάθονται πριν σηκωθούν τελείως όρθια.
Η νηστεία βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την ικανότητα του σώματος να εξαλείφει τους διάφορους ρίπους με αποτέλεσμα την καλύτερη συνολική υγεία. Τα άτομα που νηστεύουν αισθάνονται πιο ενεργητικά και σε εγρήγορση και είναι πιο ανθεκτικά σε όλες τις μορφές των ασθενειών και παθήσεων. Η νηστεία μπορεί ακόμη και να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης που είναι κάτι περισσότερο από ό,τι οι συσσωρευμένες επιπτώσεις των κακών συνηθειών μας ή των ανθυγιεινών τρόπων ζωής. Η μονοήμερη νηστεία θα σου διδάξει επίσης πειθαρχεία. Θα σε βοηθήσει να σπάσεις τις κακές συνήθειες και εξαρτήσεις που βλάπτουν τον οργανισμό σου και θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις καινούργιες θετικές συνήθειες.
Φυσικά, θα υπάρξει κάποια απώλεια βάρους, δυσφορία, ζάλη, και άλλα συμπτώματα στέρησης, ειδικά για τους αρχάριους, αλλά όλα αυτά είναι μέρος του τρόπου με τον οποίο ο οργανισμός καθαρίζεται και επουλώνεται. Το περιττό λίπος ή το βάρος καίγεται και τα χημικά και οι τοξίνες διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος για αποβολή. Μόνο οι άρρωστοι ή φθαρμένοι ιστοί καίγονται ή αποβάλλονται. Το σώμα μας είναι έξυπνο και γι’ αυτό προστατεύει τους υγιείς ιστούς του. Όσο πιο άρρωστος είσαι, τόσο περισσότεροι ιστοί θα πεταχτούν ή θα εξαλειφθούν. Γι’ αυτό, τα άτομα με προηγμένες ασθένειες πρέπει να εποπτεύονται και απαιτούν μεγαλύτερης διάρκειας και πιο συχνές νηστείες.
Όταν αισθανθείς άνετα με τη μονοήμερη νηστεία και βεβαιωθείς για τις ωφέλειές της, μπορείς εάν το επιθυμείς να προχωρήσεις προσεκτικά σε μεγαλύτερης διάρκειας και πιο δυναμικές νηστείες. Παρακάτω είναι τα βήματα για μια επιτυχημένη μονοήμερη νηστεία:
- Προγραμμάτισε πότε θα δειπνήσεις. Το δείπνο πρέπει να είναι το τελευταίο φαγητό σου πριν αρχίσεις τη μονοήμερη νηστεία σου. Το πότε θα δειπνήσεις είναι πολύ σημαντικό γιατί θέλεις να εκμεταλλευτείς τον χρόνο του ύπνου σαν μέρος της νηστείας σου. Εάν ξέρεις ότι στα σίγουρα δεν θα ξαναφάς αν δειπνήσεις 5 ώρες πριν πας στο κρεβάτι, τότε προγραμμάτισε να φας 5 ώρες πριν. Όσο πιο νωρίς δειπνήσεις πριν πας για ύπνο (χωρίς να πεινάς όταν κοιμηθείς), τόσο το καλύτερο.
- Κοιμήσου όσο περισσότερο μπορείς. Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πας για ύπνο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο. Απλά φρόντισε να προγραμματίσεις το δείπνο σου κατάλληλα, όπως συζητήθηκε στο προηγούμενο βήμα. Όσο περισσότερο κοιμηθείς, τόσο λιγότερος χρόνος θα σου μείνει για να πεινάσεις πριν περάσουν οι 24 ώρες. Εάν κοιμηθείς στις 11 το βράδυ και ξυπνήσεις στις 11 το πρωί, θα σου έχουν μείνει μόνο 7 ώρες νηστείας να ξεπεράσεις. Εάν αντίθετα ξυπνήσεις νωρίς, θα έχεις να περάσεις περισσότερες ώρες πείνας.
- Όταν ξυπνήσεις, φρόντισε να έχεις ένα φορτωμένο πρόγραμμα. Κάνε ένα μπάνιο διαρκείας, οδήγησε αργά στη δουλεία σου και απασχολήσου στη δουλειά για να αποφύγεις να σκέφτεσαι την πείνα σου. Όταν φθάσει το μεσημέρι, θα πρέπει να έχεις ήδη περάσει τις 18 ώρες νηστείας.
- Εάν δεν νηστεύεις το νερό, πίνε πολύ νερό για να κρατηθείς. Οι τελευταίες 6 ώρες μπορεί να είναι πολύ δύσκολες για να κλείσεις την μονοήμερη νηστεία σου. Πίνοντας νερό μπορεί να σε κρατήσει να φθάσεις στο τέρμα. Διατήρησε τη σωματική σου δραστηριότητα ανεβασμένη αλλά όχι στο επίπεδο της άσκησης.
- Mετά το πέρας της μονοήμερης νηστείας φάε με μεγάλη προσοχή. Συνίσταται ιδιαίτερα να αποφύγεις όσο περισσότερο μπορείς τρόφιμα με ζάχαρη. Μη φας ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, φρούτα, γλυκά, κλπ. Επίσης, κάνε εγκράτεια στην κατανάλωση λαχανικών. Λόγω της έλλειψης ζάχαρης στο αίμα σου από τη νηστεία, η νέα ζάχαρη θα κάνει πολύ εύκολο το να φας περισσότερο απ’ αυτό που πρέπει. Εάν φας μόνο πρωτεΐνη, για παράδειγμα αυγά ή κρέας, θα έχεις επίσης ένα χορταστικό δείπνο αποφεύγοντας τη διάθεση να φας υπερβολικά λόγω υπερφόρτισης από τη ζάχαρη. Θα ήταν κρίμα να φας υπερβολικά μετά από όλη την προσπάθεια που κατέβαλες τις περασμένες 24 ώρες.